Hipàtia - Biblioteca d'Humanitats - UAB - Altres exposicions

 
Exposició bibliogràfica - Abril 2000

Curs 1999-2000 - Revisió d'enllaços Abril 2005

      

 

  

 

La Biblioteca d'Humanitats,
un univers ...

 

 


... d'imatges i sons

 

Amb aquesta exposició us volem fer conèixer que a la Biblioteca d'Humanitats no només hi ha llibres, sinó que podeu escoltar un disc compacte, un casset; veure un vídeo,  mapes i fotografies aèries,  microfilms i microfitxes; aprendre català, anglès, francès, ... en el Centre d'autoaprenentatge de llengües; i consultar bases de dades bibliogràfiques, textuals i  cd-roms multimèdia.

Consulta al catàleg de la UAB

Podeu consultar el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB (OPAC), fent servir les comandes de cerca d'autor, matèria i títol, trobareu els documents audiovisuals, els microfilms i els documents en format electrònic. Si busquem un vídeo o una microfitxa els buscarem al catàleg com a qualsevol altre document.

Per exemple si busquem l'opera "Don Giovanni" de Mozart, podem buscar:

Cerca per títol: Don Giovanni

Cerca per autor: Mozart Wolfgang Amadeus

Vídeos, discos compactes, cassets i videodiscs

A la 3a  planta de la Biblioteca d'Humanitats (Mediateca) trobareu els documents audiovisuals i disposeu d'aparells per la seva consulta.

La Mediateca disposa d'una matriu audiovisual que posa en marxa els aparells de reproducció i de visualització l'usuari porta (en el cas dels documents d'accés lliure : vídeos i cd) o demana (en el cas dels documents d’accés tancat : cassets i videodisc) al taulell d'informació de la mediateca el que vol veure o escoltar i el personal de la biblioteca li assigna el lloc de consulta, en aquest l’usuari troba el monitor de visualització i un comandament amb 8 botons que li permet tenir un control sobre el que esta visionant o escoltant. El sistema de la matriu permet que un mateix vídeo, casset, disc compacte o videodisc pugui ser utilitzat per més d’un usuari.

   Consulteu els llistats bibliogràfics dels documents audiovisuals de la Biblioteca :

  1500457562.jpg (13817 bytes)

  • Vídeos : llistat alfabètic ordenat per títol
  • Videodisc : llistat alafabètic ordenat per títol
  • Cassets : llistat alfabètic ordenat per autor

Els microfilms i les microfitxes

A la 3a planta de la Biblioteca d'Humanitats (Mediateca) es troben els microfilms, les microfitxes i disposeu d'aparells per la seva consulta i reproducció.

Us citem alguns microfilms curiosos que podeu trobar :

Consulteu el llistat bibliogràfic de microfilms i de microfitxes que podeu trobar a la Biblioteca d'Humanitats

Els cd-roms

A la Biblioteca d'Humanitats trobareu cd-roms que poden ser una base de dades, un diccionari, un recorregut per un museu, jocs, un curs d'alemany... per tant us heu de fixar en la localització del document doncs:

  • hi ha cd-roms que són bases de dades bibliogràfiques multidisciplinars o  temàtiques com poden ser : Bookfind, Cross Cultural, Patrologia llatina... i també diccionaris de llengüa   que són consultables des dels ordinadors de la Sala d'Informació Electrònica,

  • d'altres cd-roms  són equips multimèdia com per exemple Amazonia, Dotze sentits:poesia catalana d'avui, Museo Thyssen Bornemisza .. són a la Mediateca.

  • i alguns cd-roms són material d'acompanyament d'altres documents i els trobareu a Préstec

   Consulteu el llistat bibliogràfic de cd-roms que podeu trobar a la Biblioteca d'Humanitats

Els mapes i les fotografies aèries

Per saber el fons  documental consulteu el Catàleg de la Cartoteca. L´ ús d'aquest Catàleg és molt senzill. Els coneixements previs que us seran necessaris són els més elementals de la geografia. És així ja que el Catàleg únicament us ofereix llistats de documents classificats per àmbits geogràfics. Per tant, caldrà situar-vos en l'àmbit del Catàleg que coincideixi, total o parcialment, amb la vostra línia d'interès o d'estudi. Sempre haureu de dirigir la vostra tria o cerca en la perspectiva de la cobertura d'un àmbit geogràfic concret.

 

996_e.jpg (7551 bytes)

Els àmbits del Catàleg que classifiquen els documents, així com la seva estructura jeràrquica, resulta de la divisió de les terres emergides del globus terraqüi en continents, en estats, i en territoris tal com es presenta a la darrera edició del conegut Atlante Calendario de Agostini (Novara, Istituto Geografico de Agostini, 1905-...). A la Cartoteca només hi hem introduït uns petits refinaments. Hem afegit un parell més de nivells a la jerarquia Terra-Continent-Estat/Territori. Per a Espanya també es contemplen els àmbits de les comunitats autònomes, i els de les comarques per a Catalunya. En segon lloc, hem creat àmbits de nivell subcontinental per a Àfrica i Àsia.

Els mapes i les fotografies aèries les trobareu a la Cartoteca (3a planta de la Biblioteca d'Humanitats)

Les bases de dades

  • Bases de dades multidisciplinars a la Xarxa: CSIC-ISOC, Dissertation Abstracts Ondisc, Bibliografia española, Bibliographie Nationale Française, Books in print plus, British National Bibliography, ISBN, VLB Aktuell.

  • Bases de dades temàtiques de l'àmbit de les Humanitats: Humanities Full Text (humanitats en general) i Psycinfo (Psicologia).

Accés : els ordinadors connectats a la Xarxa que es troben a la Sala d’Informació Electrònica.

Bases de dades a través de la Biblioteca Digital de Catalunya :

Les bases de dades que ens poden interessar són:

  • ERIC (educació)
  • IDEAL (revistes electròniques d’Academic Press)
  • Traces (Llengua i Literatura catalana)
  • Fons d’Història Local (Historia local de Catalunya)

Accés : a través del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya en l’apartat de bases de dades. Es poden consultar a través dels ordinadors connectats a Internet de SIE o bé des de casa si tenen accés a Internet

Centre d'autoaprenentatge de llengües : CAL

Autoaprenentatge

L'autoaprenentatge és una forma d'adquirir coneixements en la qual la relació professor-alumne no és directa. L'alumne aprèn al seu ritme (i en un horari que li convingui) segons les seves necessitats i els seus interessos, i en el moment en què ho considera oportú. La relació que manté amb el professor es pot realitzar a través de mitjans de suport externs: textuals, electrònics, telefònics, etc. A més, pot seleccionar aquells temes en què se sent més insegur per a repassar-los i aprofundir-hi.

Algú que t'orienta

Al Centre hi ha un assessor a qui et pots adreçar per a qualsevol tipus de pregunta sobre el funcionament de el Centre i sobre la bibliografia i els recursos de què et pots servir, i que et pot ajudar a establir les teves necessitats lingüístiques en el moment de dissenyar una estratègia d'aprenentatge apropiada per al teu cas. L'assessor també corregirà els exercicis proposats en les fitxes del bloc d'escriure que no tenen una solució única i les proves de col·locació i d'assoliment facilitades pel Centre. En cap cas no corregirà treballs de curs ni redaccions o altres escrits de caràcter acadèmic o particular. L'assessor t'ajudarà a localitzar allò que et calgui, però sempre tindràs la satisfacció de sortir-te'n tot sol, tota sola.

Materials de què disposa el Centre

Al centre, hi trobaràs tot de materials en diversos suports (fitxes autocorrectives, llibres, cintes de casset, cintes de vídeo, CDROM) destinats a l'aprenentatge de llengües: manuals generals de llengua,  materials específics per al treball d'una destresa concreta, materials de referència. Tot aquest material està classificat per llengües, per nivells, per destreses, cosa que en facilita la seva localització.

Espai

Al centre disposes de diversos espais oberts tot el dia, l'espai de treball individual, l'espai de tertúlia, sala d'ordinadors, cabines correcció fonètica, un racó per a llegir la premsa diària, i comparteix l'espai d'àudio i de vídeo amb la mediateca.


    Pàgina preparada per la Biblioteca d'Humanitats 
    Durada de l'exposició: Abril  2000. Podeu fer comentaris.