Biblioteques UABHomepage de la biblioteca


Catàleg de la UAB









Catàleg Col·lectiu









Bases de dades









Internet de Ciències Socials









Recursos d'informació de la Biblioteca









Formació d'usuaris









Noves adquisicions









Altres exposicions

OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMInternet

Exposició bibliogràfica sobre...



Les comarques catalanes: el Vallès Occidental

wpe1FC.jpg (12289 bytes)

 

Introducció conceptual

La comarca es pot definir com una divisió territorial adoptada per l'autogovern català i en contraposició a la província com a divisió territorial. Ha estat estretament relacionada amb la història de Catalunya i ha esdevingut un mite identificatiu del catalanisme polític.

Una altra manera de definir allò que és una comarca podria ser dient que es tracta d'una extensió de territori més reduïda que una regió, a la qual donen una certa  unitat, entre d'altres factors, les relacions de veïnatge entre els llocs que la formen, unes certes condicions naturals i la persistència de demarcacions històriques.

 

Fem una mica d'història...

Els antecedents més destacables d'aquesta organització territorial els podem trobar a les Bases de Manresa, celebrades el 1892, i en la divisió territorial decretada l'any 1936 fruit del Decret d'octubre de 1931 del president Francesc Macià.

Abans de 1921 la qüestió comarcal és tractada a la majoria de textos polítics del catalanisme: al Projecte de la construcció per a l'estat català (1833), a les Bases de Manresa i també al Projecte de construcció provisional de la república catalana (1928).

L'any 1931 es van suprimir les diputacions provincials, essent integrades a l'estructura de la Generalitat de Catalunya provisional, i el mateix any es va crear una comissió per tal d'estructurar el territori que donà com a resultat la divisió l'any 1936 de Catalunya en 38 comarques i 9 vegueries. Aquesta divisió durà fins el 1939.

Com a resultat de: la Constitució de 1978, l'Estatut d'Autonomia del 1979 i la restauració de la Generalitat, s'obre un nou període en la divisió comarcal del Principat. Aleshores, el Parlament va determinar diversos nivells administratius i va atorgar una gran importància a la divisió comarcal, difícilment compatible amb l'estructura basada en les dites diputacions provincials.

Segons la Llei 6/1987 de 4 d'abril: el Parlament català aprovà la Llei d'Ordenació Territorial organitzant Catalunya en 38 comarques i altres tants Consells comarcals. Va ser creada la comarca com a entitat territorial dotada d'autonomia i personalitat jurídica pròpia.

 

El Vallès Occidental

Anem a descobrir una de les comarques més importants de casa nostra des de diferents punts de vista: el Vallès Occidental.

El Vallès Occidental comparteix el nom amb la comarca germana del Vallès Oriental i totes dues formen el gran Vallès, ocupant una bona part de la depressió Pre-litoral. El nom, que fa referència a un conjunt de valls poc diferenciades, ha assolit renom a nivell popular (com el Vallès no hi ha res) ja que és considerada modernament com la comarca més completa de Catalunya, i sobretot, en el vessant econòmic aquesta consideració no resulta gratuïta.

Els seus límits geogràfics queden més definits pels de llurs termes municipals fronterers que no pas per límits geogràfics pròpiament dits.

El Vallès Occidental és dins la regió de Barcelona tenint com a caps de comarca Sabadell i Terrassa.

Fins a la creació dels partits judicials el 1834 cap divisió administrativa o jurisdiccional, civil o eclesiàstica no dividí en dos el Vallès. Va ser el partit judicial de Terrassa la primera demarcació que comprengué la comarca, tanmateix sense Montcada i Reixac, que pertanyia al partit dels afores de Barcelona, ni Caldes de Montbui, que fou atribuït al de Granollers, i sí amb Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

El 1960 s'hi afegí el partit judicial de Sabadell, amb tots els municipis de la comarca del Besós, excepte Sant Llorenç Savall, que restà de Terrassa (sense Olesa) a més de la població de Caldes.

D'acord amb la temàtica pertinent a la nostra biblioteca només destacarem alguns trets generals del Vallès Occidental pel que fa a l'economia i la indústria.

Va ser a finals del s. XVIII quan es van posar les bases de la transformació econòmica que va fer possible la industrialització del segle següent. Així doncs, a finals de segle alguns propietaris terrassencs - als quals s'anomenà "senyors"- van iniciar la construcció de fàbriques, mentre que a Sabadell la producció de draperia no va ser tan concentrada. Els dos factors que van permetre el comerç i la manufactura setcentista van ser l'extensió del conreu de la vinya i l'acumulació de capital.

Aquests canvis van generar, després de la Guerra del Francès, un fort impuls econòmic per a la comarca que va cristal·litzar en el Vallès Occidental com a llança de la industrialització a Catalunya.

I  el Vallès Occidental  també es troba en l'era de la informació...

bcomvo3.gif (2646 bytes)

I per això us oferim un llistat POBLE A POBLE amb les adreces electròniques i pàgines web dels ajuntaments d'aquesta comarca.

 

A continuació us indiquem algunes de les eines que teniu al vostre abast per poder ampliar la informació sobre la Comarca del Vallès Occidental:

 

 

opac.gif (1007 bytes) Catàleg informatitzat

Podeu fer la cerca de temes relacionats dins el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB http://www.babel.uab.es, tot seleccionant del desplegable el camp que us interessi. Alguns termes de cerca poden ser:

Per matèries:

Vallès Occidental (Catalunya)
Vallès (Catalunya)
Comarques -- Catalunya

Per paraula clau:

Vallès Occidental
Catalunya comarques

Si voleu buscar més informació en matèries relacionades amb el tema podeu cercar per matèria:

Catalunya -- divisions administratives i polítiques  
Administració local -- Catalunya

També podeu saber quines publicacions periòdiques editades a la comarca té la Biblioteca fent una cerca bàsica per geogràfic de revistes:

Espanya - Catalunya - Vallès Occidental

Exemples de cerca:

catàleg (27806 bytes)

Per últim, us recordem que podeu consultar també el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (http://www.cbuc.es/ccuc).

Bases de dades en cd-rom i disquet

En els àmbits:

De dret, legislació i jurisprudència on hi trobareu bases de dades com  Col·lecció legislativa de Catalunya o  CD-ROM jurídic de Catalunya que contenen informació jurídica d'àmbit català.

De referència i multidisciplinars on hi trobareu, tant bases de dades de buidat d'articles de revistes com CSIC, així com d'altres sobre bibliografies nacionals i de llibres a la venda, tesis doctorals, etc.

De geografia amb bases de dades com CD-Atles de Catalunya o Catalunya Interactiva.

Quant a estadístiques, cal que consulteu la pàgina de bases de dades http://www.bib.uab.es/cd-rom.htm (apartat 311 estadística) per conèixer títols com Estadística comarcal i municipal o Enquesta sobre condicions de vida i hàbits de la població de la regió metropolitana de Barcelona.

Bases de dades a Internet

Sistema d'informació Hermes
http://www.diba.es/sil/hermes/portada.asp
Ofereix un recull de dades socioeconòmiques, estructurals i ordenadades en base a diferents paràmetres: demografia, teixit empresarial, mercat de treball, formació, indicadors macroeconòmics, etc.

Base de dades de municipis i comarques. Consulta interactiva     d'estadístiques (IDESCAT)
http://www.idescat.es/basdades/bemc/bemc.stm

Catàleg GEODOC (Cartoteca de la Universitat Autònoma de Barcelona)
http://www.bib.uab.es.cartotec/c0/guiac.htm
Pàgina molt interessant per a fer recerques geogràfiques. Si volem acotar al Vallès Occidental, haurem de consultar l'adreça:
http://www.bib.uab.es/cartotec/c1/114.htm

Base de dades Fons d'Història Local (Diputació de Barcelona)
http://www.diba.es/fonshl/fons.htm
Base de dades bibliogràfica d'història local de Catalunya.

Bases de dades de medi ambient del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya:

Patrimoni natural
http://www.gencat.es/mediamb/pn/2protnat.htm

SIG- Sistema d'Informació Geogràfica
http://www.gencat.es/mediamb/sig/sig.htm

Recursos a Internet

Xarxa Barcelona, municipis de qualitat - Diputació de Barcelona
http://www.diba.es

Catalunya poble a poble
http://www.gencat.es/pap

Drac Telemàtic
http://www.drac.com/drac/vallocci/index.html

Cartoteca General (Universitat Autònoma de Barcelona)
http://www.bib.uab.es/cartotec/cartotec.htm

Institut Cartogràfic de Catalunya
http://www.icc.es

llistat.gif (354 bytes) Llistat bibliogràfic

La biblioteca disposa de més documents que parlen sobre la comarca i que no apareixen en aquest llistat bibliogràfic. El motiu és que el seu abast geogràfic és més gran que el que ens ocupa.

Consulteu el llistat bibliogràfic de  Les Comarques Catalanes: el Vallès Occidental que podeu trobar a la Biblioteca de Ciències Socials.

 

Recordeu que podeu consultar el llistat de les altres exposicions bibliogràfiques realitzades per la Biblioteca de Ciències Socials.


Si voleu més informació o teniu algun suggeriment, adreceu-vos al Taulell de Referència i Informació Bibliogràfica


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències Socials
Informació tancada l'1 de juliol de 2000.
Podeu fer comentaris.