Hipàtia - Biblioteca d'Humanitats - UAB

 
EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA - Enric Valor

maig 2000 

      

 

Altres exposicions  

 

evalor2.jpg (20408 bytes)

Castalla (l'Alcoià) 1911 - València (l'Horta) 2000
Escriptor, folklorista i gramàtic.

El dia 10 de maig de 2000 el Departament de Filologia Catalana de la UAB ret un homentage a l'escriptor i lingüista Enric Valor. Aquest acte es fa a l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres a les 12,30 h. i intervendran : Gemma LLuch (UV), Vicent Simbor (UV) i Vicent Pitarch (IEC)  La Biblioteca d'Humanitats vol afegir-s'hi a aquest  acte amb aquesta exposició.

La pàgina es troba dividida en tres grans apartats: Catàleg de la UAB, Bases de Dades i Internet. Aquestes són les fonts principals on podreu trobar més informació sobre aquest reconegut escriptor.

Biografia

Enric Valor i Vives va néixer a Castalla (Alcolià) i ha mort el 13 de gener d'enguany a València. Valor és una baula fonamental de la filologia catalana com a continuador de Pompeu Fabra, Francesc de B. Moll, Carles Salvador o Manuel Sanchis Guarner i un gran periodista i narrador, tant en les adaptacions de la tradició rondallística oral com en la novel·la i el conte literaris. Ha estat un dels autors més polifacètics, productius i influents de les lletres catalanes del segle XX al País Valencià.

De nen, fill d'una família liberal i culta de Castalla, aprengué català escrit a casa amb una col·lecció de l'Esquella de la Torratxa que el seu pare havia comprat a Barcelona quan hi estudiava Filosofia i Lletres. Les seves primeres narracions es publiquen traduïdes al castellà als anys vint. Amb la família es traslladà a Alacant el 1932 on, a partir de 1933, promogué l'ortografia fabriana des del setmanari El Tio Cuc d'Alacant.

El 1934 anà a viure a València, on col·laborà en diverses revistes en català i redactà la primera novel·la, El misteri del Canadian, que es va perdre en ser bombardejat el tren que al juliol de 1936 la traslladava a Barcelona per a la publicació. Va fer la guerra del 36-39 com a soldat republicà i després patí les conseqüències de la derrota. Per conèixer la seva personalitat en profunditat cal referir-se al llibre de Rosa Serrano Converses amb un senyor escriptor (1995).

Narrador

El 1950 acabà L'ambició d'Aleix, narració centrada en un personatge d'una família adinerada, però no es podrà publicar a causa de la censura fins al cap de 10 anys (el 1960). La novel·la reapareixerà en una nova redacció el 1995. El 1980 publica Sense la terra promesa, escrita a Agullent i durant els anys següents veuran la llum, d'una manera continuada, d'altres obres seves, com La idea de l'emigrant (1982), Temps de batuda (1983), Narracions perennes(1988) i el cicle de Cassana, nom que mig amaga la referència a Castalla i que forma la seva obra més ambiciosa.

Rondallística valenciana

La sòlida tradició catalana de replega rondallística dels Antoni M. Alcover, Joan Amades o Valeri Serra i Boldú es veu continuada per Valor. Als anys quaranta començà a recollir les rondalles de la tradició oral de Castalla i les poblacions veïnes (Bèlgida, Aitana, Benifallim, Tibi, Penàguila, Biar) i les primeres apareixen el 1950 a l'editorial Torre. A l'editorial Barcino publicà Narracions de la Foia de Castalla el 1953. El conjunt de la replega arribarà a 36 rondalles. Valor les elaborà amb molta cura i amb una notable aportació personal d’adaptació a la llengua escrita sense que es perdés allò més valuós de la llengua parlada. En tenim dues versions: la dels dos primers volums de l'Obra literària completa (publicades per l'editorial Gorg el 1975 i el 1976), adreçada a un públic general, i la sèrie publicada (de 1984 a 1987) per la Federació d'Entitats Culturals del País Valencià. Després apareixeran en una versió adaptada als infants per Rosa Serrano (1992-1993), amb glossaris. Un estudi focalitzat cap a l'ensenyament de les rondalles és el llibre de Gemma Lluch i Rosa Serrano, Noves lectures de les rondalles valencianes (1995).

Gramàtic i lexicògraf

Continuador immediat, com a gramàtic, de l'obra i l'esperit de Carles Salvador i Manuel Sanchis Guarner fou un defensor i divulgador de les normes de l'Institut d'Estudis Catalans en moments difícil de dura repressió de la llengua. És protagonista de les discussions de la postguerra que articulen per a València l'aplicació de les normes de Fabra i de l'IEC (que Sanchis Guarner anomenà «policentrisme convergent» amb la idea que calia acollir les principals variants dins de la mateixa norma general seguint la recomanació de Fabra). L'aplicació dels principis fabrians abocà a fixar unes variants normatives per a ús dels valencians. Segons paraules del mateix Valor, «En el vocabulari cal emprar moltíssimes paraules d'ús habitual i legítimes del català meridional o valencià, que han estat perdudes en altres regions del nostre domini lingüístic. ... Per als valencians significa una gran satisfacció l'aportació de la nostra riquesa lèxica al torrent de la llengua literària general.»

En la divulgació ortogràfica i gramatical, són molt coneguts els seus Curso de lengua valenciana (1961), Curso medio de gramática catalana referida especialmente al País Valenciano(1973), i, ja en català, el Curs mitjà de gramàtica catalana (1a edició: 1977). Un aplec de les col·laboracions lingüístiques en la premsa fou recollit en el volum Millorem el llenguatge (1a edició: 1971). La seva Flexió verbal (1a edició: 1983) té un considerable relleu per a l'ús de la llengua en aquest aspecte en què el català ofereix una variació dialectal tan rica.

També ha publicat dos vocabularis generals: Vocabulari fonamental (1988) i Vocabulari escolar (1989) i com a lexicògraf oferí valuosos materials per al Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Coromines. Alhora cal destacar la gran importància del lèxic que ell mateix ha fet servir en les narracions: els lectors en general i els filòlegs en particular en poden extreure un extraordinari fons de lèxic tradicional. La seva darrera publicació de tema lingüístic és Expressions peculiars de la llengua: locucions i frases fetes (1993), redactada amb Rosa Serrano. En conjunt, la seva obra ha estat essencial i molt utilitzada en l'ensenyament del català al País Valencià.

 

Reconeixement públic i estudis de la seva obra

El 1983 rep el premi Manuel Sanchis Guarner de la Diputació Provincial de València. El 1987 se li concedí el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (Òmnium Cultural). El 1993 la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi, i als següents les universitats valencianes i la de les Balears l'investeixen doctor honoris causa. El 1995 se celebra el Simposi Enric Valor a Castalla (Actes del Simposi Enric Valor, 1996), amb estudis sobre la seva obra que tenen continuació en Paraula de la terra (València, 1998) o en Valoriana (Castelló de la Plana, 1999). Molts altres treballs sobre la seva obra es troben esparsos en publicacions científiques o de divulgació.

Biografia realitzada per Xavier Luna i Batlle

firmaval.GIF (2446 bytes)

Catàleg

Podeu consultar el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB:

Per trobar tots els llibres que hi ha a la UAB d'aquest autor
                 Valor Enric

Per ampliar coneixements sobre l'autor, per trobar els estudis que s'han fet de la seva vida i obra:
               Valor Enric

Bases de dades

Les bases de dades són una font d'informació molt important per localitzar diferents tipus de documents (revistes, llibres, tesis...) sobre una determinada temàtica o autor. Aquí us apuntem el que podeu trobar en quatre de les bases de dades que es poden consultar des de la nostra biblioteca, tot indicant-vos els nombre aproximat de referències que hi podeu trobar:

A tall d'exemple, us citem algunes  referències d'articles de revista que podeu trobar a la Sala de Revistes d'Humanitats

 

Pàgines web interessants

Biografia

Enric Valor: Apunt biogràfic d'Enric Valor i Vives, un dels escriptors i intel·lectuals més importants del País Valencià.

Articles d'opinió arran la seua mort. Tria d'alguns dels articles apareguts en els mitjans de comunicació: Isabel-Clara Simó, Jesús Huguet, Josep Ballesteri Josep Piera.

Curriculum d'Enric Valor

Rondalles

RondallaNet Rondalles dels Països Catalans i d'altres cultures i pobles del món. Rondallística, Enric Valor, etc

Homenatges

Homenatge a Enric Valor  Alcoi, primavera de 1998: L'Ensenyament públic d'Alcoi prepara un homenatge a Enric Valor.Podreu trobar-hi el manifest, el programa d'actes previst i la biografia d'aquest escriptor.

Enric Valor : Doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant.

Enric Valor : Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears

Homenatge a Enric Valor en la Diada del 25 d'abril a València

Activitat política

PoliticaWeb . Enllaços amb les webs dels partits polítics valencians, actualitat, personalitats del món valencià, Enric Valor....

 

Revisió d'enllaços: 7/3/2005


Pàgina preparada per la Biblioteca d'Humanitats 
Durada de l'exposició: Maig 2000. Podeu fer comentaris.