Biblioteques UABHomepage de la biblioteca

OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMInternet

Exposició bibliogràfica sobre...

Juli Busquets Bragulat, Catedràtic del Departament de Sociologia de la UAB (1932-2001)


Imatge de Juli Busquets

Icona fotografies Per veure les fotografies de l'exposició cliqueu aquí.

 

Fill de metge, Juli Busquets Bragulat va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1932. La seva carrerra a l’exèrcit va començar a Saragossa el 1949, quan va ingressar a l’Acadèmia General Militar. Després va anar a l’Acadèmia Especial d’Enginyers, a Burgos. Entre el 1955 i el 1958 va prestar serveis a l’Escola d’Aplicació d’Enginyers, i el 1958 a l’Escola de l’Estat Major. Coincidint amb el seu pas per aquesta última escola va estudiar ciències polítiques a la Universidad de Madrid. Durant aquesta primera etapa de la seva formació castrense entrà a formar part de Forja, una associació catòlica per militars, inspirada pel jesuïta pare Llanos, i que dirigia el llavors capità Luis Pinilla. Forja tenia com a base un cristianisme renovador i militant. L'any 1959 aquesta associació és dissolta pel comandament de l'exèrcit. Amb alguns companys, va realitzar una tasca de divulgació ideològica en la revista Pensamiento y acción, dirigida pel coronel Delgado Piñar i clausurada el 1961.

Després de ser ascendit a capità, el 1961 és destinat a Barcelona. El 1963 comença a impartir classes com a professor ajudant a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Doctorat en Ciències Polítiques l'any 1966  per la Universidad de Madrid amb una qualificació d'excel·lent cum laude, la seva tesi, El militar de carrera en España, no passa el nihil obstat obligat de les autoritats militars; la segona edició d’aquesta obra va ser segrestada i Busquets processat per injúries a l’exèrcit, tot i que el cas va ser sobresegut. La seva tasca docent el porta a impartir classes de sociologia en els següents centres superiors de Barcelona: Escola de Periodisme de l'Església, Escola Social del Ministeri de Treball, Facultat de Teologia Sant Francesc de Borja (Sant Cugat del Vallès), Institut Catòlic d'Estudis Socials (ICESB), Escola de Publicitat del CENP, Escola de Sociologia de la Diputació, i Escola de Relacions Públiques de la UB. L'any 1970 s'incorpora com a professor agregat a la Universitat Autònoma de Barcelona, de la que va ser catedràtic del Departament de Sociologia des de 1987. Va ser un dels oficials que van firmar a Barcelona el 1970 un manifest de militars contraris a les posicions ultradretanes de l’exèrcit.

Essent comandant d’enginyers i diplomat d’estat major, contribuí a fundar la Unión Militar Democrática (31 d'agost de 1974), de la qual fou el primer secretari, integrada per un petit grup de militars que pretenien democratitzar Espanya i que l’exèrcit tornés al poble la seva llibertat, al estil del MFA portuguès. LA UMD va arribar a tenir més de 150 militars afiliats. Com va dir a les seves memòries, fundar la UMD és el millor que havia fet en la seva vida. El 1975 passa sis mesos a la presó d'El Hacho, a Ceuta, per l’elaboració, juntament amb altres 28 oficials, d’un discurs on demanaven l’apertura del règim franquista. Després de la mort de Franco, la UMD es dissol el juliol de 1977.

Aquell mateix any, Busquets passa a la situació de militar supernumerari –excedència– i deixa de pertànyer a l’escala activa. Demana la baixa de l’exèrcit per presentar-se com a candidat independent a les eleccions legislatives i ocupa el setè lloc a la llista al Congrés de Socialistes de Catalunya, formada pel PSC (Congrés) i el PSOE. Va ser elegit diputat al Congrés per Barcelona en quatre ocasions entre el 1977 i el 1993. A la cambra baixa va treballar especialment a la Comissió de Defensa, de la que va ser vicepresident. Com a diputat socialista, Busquets va trencar la disciplina de vot quan va votar en contra de la Llei d’Amnistia de 1977, perquè excloia els oficials de la UMD.

Després de deixar la vida política, l’exmilitar es va centrar completament en la docència. El setembre de 1994 va ser un dels promotors, juntament amb altres militants socialistes i independents progressistes, del Fòrum Socialista, fòrum de debat creat pel PSC, del qual en va ser president. Membre de la federació socialista de Barcelona.

El 1999 presentà el seu llibre de memòries: Militares y demócratas. Mor la matinada del 21 de juliol de 2001, als 69 anys, després d’una llarga malaltia que no l'impedí complir amb les seves obligacions acadèmiques fins l'últim moment.

 

Icona opac Catàleg informatitzat

Podeu fer la cerca de temes relacionats dins el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB http://www.babel.uab.es, tot seleccionant del desplegable el camp que us interessi. Per cercar obres escrites per Juli Busquets heu de cercar de la manera següent:

Imatge del catàleg


També podeu elaborar la mateixa cerca, però buscant "Busquets, Julio" com a matèria, per trobar aquelles obres que tracten sobre la seva figura:

Imatge del catàleg


Per assegurar-vos de trobar tots els registres en els que aparegui el nom de Juli Busquets, podeu fer una cerca per paraula clau:

busquets-clau.jpg (13911 bytes)

També podeu trobar al nostre catàleg obres relacionades amb Juli Busquets i la seva obra buscant a l'índex de matèries. Uns en proposem algunes matèries a tall d'exemple:

Militars  -- Espanya
Militarisme --  Espanya
Espanya  -- Història militar
Servei militar obligatori
Educació militar --  Espanya
Sociologia militar

Us recordem que podeu consultar també el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (http://www.cbuc.es/ccuc).

 

Icona cd Bases de dades

Trobareu els títols a la pàgina web de bases de dades dins http://www.bib.uab.es . Per exemple, podeu trobar monografies d'aquest autor a:

Trobareu articles de revista en les bases de dades següents:

  • CSIC conté referències d'articles de revistes espanyoles sobre ciències socials.

  • Sociological abstracts és d'àmbit internacional i conté referències d'articles de revista de sociologia, majoritàriament en anglès.

  • Humanities Index

  • Baratz, base de dades espanyola d'economia i política.
  • PCI Full Text recull articles des de 1770

 

Icona llistatLlistat bibliogràfic

Consulteu en el llistat bibliogràfic la bibliografia de l'autor, així com documentació sobre Juli Busquets i la Unió Militar Democràtica.
 

Recordeu que podeu consultar les exposicions bibliogràfiques realitzades per la Biblioteca de Ciències Socials des de la pàgina principal del Servei de Biblioteques (http://www.bib.uab.es).

 

Agraïm al CEDOC, Fons de Documentació Política la cessió de material documental per a aquesta exposició.

Agraïm també a la Dra. M. Pia Barenys, professora titular del Departament de Sociologia, la cessió de material, així com el seu assessorament i col·laboració.

 

Si voleu més informació o teniu algun suggeriment, adreceu-vos al Taulell de Referència i Informació Bibliogràfica.


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències Socials
Informació tancada el 29 d'octubre de 2001.
Podeu fer comentaris.