| 10 anys de la Llicenciatura de Bioquímica
Enguany es compleix el desè aniversari des que es va posar en
marxa la titulació de segon cicle que confereix la Llicenciatura
de Bioquímica. La UAB, el curs 1992-93, va ser pionera en la seva
implantació en l'estat espanyol. De fet, però, des del curs
1976-77, existia ja a la Facultat de Ciències una especialitat de
bioquímica per a estudiants de segon cicle de Biologia i Química.
A l'entorn d'aquests estudis, i al llarg de més de 25 anys, s'ha
anat configurant en la UAB un gran nombre de grups de recerca de primer
nivell en Bioquímica i Biologia Molecular i àrees afins dins
de la Biologia i la Química.
El terme Biochemie va ser adoptat l'any 1877 pel fisiòleg alemany
Ernst Felix Hoppe-Seyler per designar la química fisiològica,
que estudiava les reaccions químiques de les funcions vitals, com
la nutrició i la digestió dels aliments, i dels òrgans
i fluids biològics. Avui dia, la bioquímica s'estén
per disciplines com la biologia molecular, la bioquímica clínica,
l'enzimologia, la immunologia, la neuroquímica, la patologia molecular
o la química i l'enginyeria de proteïnes. També són
una realitat creixent les aplicacions de la bioquímica en noves
àrees, com ara la biotecnologia, la biomedicina o la biocomputació
molecular.
En l'actualitat, la comprensió molecular dels sistemes biològics
ha arribat a graus molt importants de desenvolupament, com ho demostra
la ingent quantitat d'informació inclosa en els llibres de text,
l'elevat nombre de publicacions i revistes especialitzades, i l'altíssim
índex d'impacte d'aquestes publicacions, amb repercussió
tant en l'àmbit acadèmic i científic com en els mitjans
de comunicació i en l'opinió pública. Podem afirmar
que la bioquímica ha assolit la seva maduresa com a ciència
bàsica en què conflueixen molts altres camps del coneixement.
Prova d'això són les temàtiques que conreen els científics
que reben els Premis Nobel en Medicina i Química.
Jaume Farrés
i Vicén
Coordinador titulació de Bioquímica
Departament
de Bioquímica i Biologia Molecular. Universitat Autònoma
de Barcelona
|