Biblioteques UAB
Homepage de la biblioteca
 
 
 
 
 

 

OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMsInternet

Prof. Arthur C. Guyton

Nat el 1919 a Oxford, Mississippi, EEUU. 
 

En el seu honor, el 25 d’agost s’ha declarat institucionalment ‘Dia d’Arthur Guyton’. 
 

Radioaficionat, membre de l’American Radio Relay League (identificador: N5BX). 
 

Pare de 10 fills, 8 nois i 2 noies, tots ells educats a Harvard i Doctors en Medicina. 
 

Amb paràlisi residual per una pòlio que patí el 1946, va inventar una cadira de rodes elèctrica i altres dispositius similars. 
 

Assessor de la NASA durant els 60s i 70s. 
 

Guyton era conegut per la majoria dels seus estudiants pel sobrenom de ‘The Chief’, i molts dels seus col.legues l’anomenaven ‘Mr. Physiology’. 
 

Guyton sempre treia temps d’on fos per a qualsevol que vulgués parlar amb ell, sense que l’importés si era estudiant, post-doc o professor.

Exposició bibliogràfica, maig 2003

ressenya pel Dr. Octavi Martí, professor TU de fisiologia


obituari

Arthur C Guyton, l’eminent fisiòleg cardiovascular i autor del llibre de text de fisiologia més popular de tots els temps, morí el propassat dia 3 d’abril en accident de cotxe a Pocahontas, prop de casa seva a Jackson, Mississippi, EEUU, a l’edat de 83 anys. La seva dona Ruth no es recuperà de les ferides ocasionades i morí una setmana més tard.

‘el llibre’ 

Publicat per primera vegada el 1956, el seu ‘Textbook of Medical Physiology’ ha esdevingut un best-seller entre els llibres de text en biomedicina. Traduït a 15 idiomes i amb unes vendes anuals d’entre 140 i 150 mil exemplars, ‘el llibre’ ha vingut éssent utilitzat per estudiants i professors universitaris d’arreu del món en els últims 50 anys. Malhauradament, Guyton deixa incompleta l’11a edició del llibre, que estava actualment preparant.

recerca

Dins de l’àmbit de la fisiologia cardiovascular, en el que Guyton fou una autoritat mundial, les seves àrees d’expertesa es centraren en temes d’hipertensió arterial, funció renal, insuficiència cardíaca i sistema nerviós autònom. Premiat en diverses ocasions pels seus treballs, Guyton fou editor de revistes científiques i president de societats científiques. Des de la publicació de seu primer article el 1946, la seva prolífica activitat investigadora ve avalada per les seves més de 600 publicacions en revistes internacionals de prestigi i el finançament ininterromput de la seva recerca des de 1968.

el mestre 

A més d’haver ensenyat fisiologia a estudiants de diverses disciplines biomèdiques d’arreu del món durant els darrers 50 anys a través de les seves obres, Guyton va tenir una vida entregada a la ciència i a l’educació mèdica. Fruit d’això, el seu llegat roman viu en els 150 científics que va educar i formar, dels quals 29 són o han estat Caps dels seus Departaments i 6 han estat presidents de l’American Physiological Society.




The Arthur C. Guyton Archives
The University of Mississippi Medical Center, on era professor emèrit, té aquesta web on podem trobar apartats amb la seva biografia i els premis i guardons amb que va ser distingit.
 

Arthur Guyton
Pàgina sobre AC Guyton de l'American Physiological Society, on va ser president (1974-1975)
 

Arthur Guyton, M.D.
Pàgina del Department of Physiology & Biophysics. University of Mississippi Medical Center.
 

The Scientist :: Arthur C. Guyton dies
Una de les pàgines amb la noticia de la seva mort

Fonts documentals i bases de dades

*** Amb la consulta als catàlegs de les biblioteques podem saber quines obres hi ha d'aquest autor i a quina biblioteca es troba. 

Per exemple, si consulteu el catàleg de les biblioteques de la UAB, podeu buscar 

Podeu consultar altres catàlegs de biblioteques per ampliar la localització d'exemplars. 
 

***Per buscar quins articles va publicar s'ha de consultar alguna base de dades que cobreixi la matèria, en aquest cas podeu utilitzar la base de dades Medline, amb informació des de 1966. 

Trobareu 194 referències de l'autor Guyton AC, algunes d'elles: 

    Guyton AC.
    An author's philosophy of physiology textbook writing. 
    American Journal of physiology [Am J Physiol.]1998 Jun;274(6 Pt 2):S1-5.
Si voleu localitzar aquest l'article, heu de tornar a consultar els catàleg pel títol de la revista. 
 

***A l'Index translationum podeu cercar traduccions de les seves obres a altres llengües, per exemple, traduccions del textbook of medical physiology



Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries
Informació tancada el 2 de maig de 2003. Podeu fer comentaris.