Biblioteques UAB
Homepage de la biblioteca
OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMsInternet

Quina nota tenen les revistes científiques?
Journal citation reports
Exposició bibliogràfica, novembre de 2003


Revistes exposades
On consultar el JCR?
Web of science 
Llista dels 100 primers títols

  30,432


26,682

27,868

13,846

15,901
 

 

20,933



ISI (Institute for scientific information) és una empresa nordamericana del grup The Thomson Corporation que des de fa gairebé mig segle publica anualment el Journal citation reports, un índex d’aproximadament sis mil revistes científiques, on cadascuna està adscrita a diverses categories (matèries) i rep una puntuació.

La puntuació, anomenada factor d’impacte, és un indicador quantitatiu que canvia d’un any per l’altre i que s’obté al posar en relació el nombre d’articles publicats amb el nombre d’articles citats (vegeu l’exemple de Nature). Aquesta fórmula, àmpliament difosa, però no pas absent de crítica, és una de les que habitualment s’utilitza a les institucions per avaluar la recerca dels investigadors.

Posem per cas la UAB. Un dels criteris utilitzats per jutjar l’ expedient acadèmic d’un investigador és la posició relativa de la revista en la qual ha publicat un article. Així, i sempre en relació a una categoria, la revista que està situada en el primer quartil té més valor que la que està en el darrer quartil.

En aquesta breu mostra podeu veure algunes de les publicacions amb indicador d’impacte alt i que podeu trobar a la biblioteca. Pel que fa a la puntuació adjunta, cal tenir en compte que no ens diu res sobre la posició relativa ni el contingut.

Més enllà de l’avaluació, la tria també pot il·lustrar dues tendències clares del mercat editorial científic, el domini aclaparador de la biomedicina i la tendència de les editorials a concentrar-se en unes poques empreses editores i/o proveïdores d’informació (Elsevier, Kluwer, Nature, ISI, etc.).
 


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries. Gestió de recursos d'inforamció.
Darrera actualització: 28 d'octubre de 2003. Podeu fer comentaris.