Biblioteques UABHomepage de la biblioteca


OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMInternet

Exposició bibliogràfica sobre...

Seguretat en el treball

 

Imatge de cartell sobre riscos laborals

 

La seguretat en el treball i la prevenció de riscos laborals a les empreses de tot l'Estat és un tema de gran actualitat a causa de l'elevat nombre d'accidents laborals registrats durant els anys 2001-2002  i que fan que Espanya acumuli una cinquena part de les morts per aquest motiu registrades a la Unió Europea.

Tot i que la legislació és cada cop més clara en aquest sentit i que les empreses comencen a prendre consciència de la necessitat d'aplicar mesures per evitar la forta sinistralitat que patim, les dades objectives no ens permeten ser massa optimistes: 

Durant l'any 2001, 1030  treballadors van perdre la vida al lloc de feina, i durant la primera meitat del 2002 ja en podem comptabilitzar 574. 

Catalunya és la comunitat autònoma on es registren més accidents mortals, amb 42 morts per cada 100.000 treballadors (el 28% de tots els accidents del conjunt de l'Estat). També cal tenir en compte els treballadors que han sofert  accidents greus i es troben actualment en situació d'incapacitat laboral.  

Malgrat que tothom coincideix en la gravetat d'aquesta situació, sindicats, patronal, i els propis treballadors, tenen diferents opinions respecte les causes possibles. De fet les arrels del problema són diverses: segons la Generalitat de Catalunya, el 56% dels accidents són produïts per la manca de mesures de prevenció i la poca formació al respecte de les empreses, així com  l'ús de maquinària i instal·lacions defectuoses, mentre que un 23% es deuria a comportaments inadequats dels treballadors.

Amb aquesta exposició pretenem exposar quines són les eines d'informació que els diversos agents implicats tenen al séu abast per evitar futurs accidents en el lloc de treball i facilitar-los la informació existent sobre el tema.

 


Icona opac Catàleg informatitzat

Podeu fer la cerca de temes relacionats dins el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB http://www.babel.uab.es, tot seleccionant del desplegable el camp que us interessi. Alguns termes de cerca de matèries generals poden ser:

Exemple de cerca:

Imatge del catàleg

Us recordem que podeu consultar també el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (http://www.cbuc.es/ccuc).

 

Icona web Recursos a Internet

Algunes pàgines web aporten informacions interessants sobre aquesta matèria des de diferents perspectives:


Podeu trobar més informació a partir de cercadors generals (Google, Yahoo, Altavista...) o bé a partir de la selecció de recursos temàtics del Servei de Biblioteques (http://www.bib.uab.es).

 

Icona cd Bases de dades 

Trobareu els títols a la pàgina web de bases de dades dins http://www.bib.uab.es, entre ells:

  • BDA Aranzadi, La Ley Nexus i Tirant on line contenen legislació, jurisprudència i bibliografia sobre aspectes relacionats amb la seguretat en el treball i la prevenció de riscos laborals

  • CSIC ofereix referències d'articles de revistes sobre ciències socials

Imatge d'obrers treballant en un gratacels

Imatge extreta de: Instituto Social del Trabajo
http://www.isotrabajo.org/images/ obreros-rascac.jpg

 

Hi ha d'altres bases de dades que contenen tesis doctorals,  bibliografies nacionals, etc.

 

 

 

 

 

Icona llistat   Llistat bibliogràfic

Consulteu el llistat d'obres relacionades amb la temàtica d'aquesta l'exposició.

 

Recordeu que podeu consultar les exposicions bibliogràfiques realitzades per la Biblioteca de Ciències Socials des de la pàgina principal del Servei de Biblioteques (http://www.bib.uab.es). Us recomanem en especial les exposicions sobre 100 Anys de legislació social i Responsabilitat empresarial.

 

Si voleu més informació o teniu algun suggeriment, adreceu-vos al Taulell de Referència i Informació Bibliogràfica.


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències Socials
Informació tancada el 8 de gener de 2003. 
Podeu fer comentaris.