Treball infantil i de menors

Ves Jornades Interdisciplinàries d'Estudi

 en record d'Àlex Ruiz Sánchez i José Manuel Jariego Zambrano,

 alumnes de la diplomatura de Relacions Laborals

Facultat de Dret - UAB

29 i 30 de novembre i 1 de desembre de 2004

 

Imatge d'un nen

 

El treball infantil en el món

Actualment en el món, un de cada sis nens participa en el treball infantil, realitzant tasques que perjudiquen el seu desenvolupament mental, físic i emocional. Aquests nens treballen en una gran varietat d’activitats i en moltes parts del món. Uns treballen en el sector agrícola, a vegades en explotacions familiars, on els nens poden estar exposats a productes químics i equipaments perillosos. D’altres son treballadors/dores domèstics, exerceixen la prostitució o treballen en fàbriques. El “nens del carrer” venen de forma ambulant o fan encàrrecs per a guanyar-se la vida. Tots ells son nens que no han pogut gaudir d’una autèntica infància, rebre una educació o tenir una millor vida.

Els nens i les nenes treballen perquè la seva supervivència i la de les seves famílies depèn del seu sou. El treball infantil persisteix inclús allí on s’ha declarat il·legal i molt sovint està envoltat d’un mur de silenci, indiferència i apatia. Tres quartes parts aproximadament dels nens i les nenes treballadores participen en el que tot el mon reconeix com les pitjors formes de treball infantil, tràfic de nens, conflictes armats, esclavatge, explotació sexual i el treball perillós.

Els criteris generals que determinen l’explotació del treball infantil son l’edat del nen i la naturalesa del treball. Un principi primordial és que el treball no deu interferir amb l’educació i el total desenvolupament mental i físic del nen. L’edat és un factor crucial perquè, fins a certa edat, rebre una educació i ocupar-se en activitats apropiades per un desenvolupament saludable, incloent-hi el joc, deu ser la tasca primària d’aquests nens i nenes.

El concepte de treball infantil inclou totes les formes d´ocupació desenvolupades per nens i nenes per sota d’una determinada edat, però és particularment dolent aquell treball que posi en perill la salut, el benestar i el desenvolupament dels nens o de les nenes. Especialment  aquestes mereixen una especial atenció perquè la discriminació a la que s’enfronten les fa amb freqüència vulnerables a l’explotació i a l’abús, així com a la negació dels seus drets.

Des de la seva fundació a 1919 l'OIT ha treballat per aconseguir l’abolició del treball infantil. Amb aquesta finalitat s’han adoptat diversos Convenis i Recomanacions. Les accions nacionals contra el treball infantil deuen estar dirigides a prevenir el problema, així com a rescatar als nens dels treballs perillosos i procurar alternatives.

Objectius de les Jornades

Si vols consultar el programa d’aquestes jornades, fes click aquí