El dia 12 de febrer va fer dos-cents anys de la mort del filòsof alemany Immanuel Kant (1724-1804), considerat per molts com el pensador més influent de l'era moderna.

Dos-cents anys després de la mort d'Immanuel Kant es pot afirmar que el seu pensament assenyala un abans i un després en la història de la filosofia. Inspirador de moviments filosòfics i artístics posteriors, admirat i rebutjat per pensadors i literats, la vigència de l'obra kantiana arriba fins als nostres dies.

 

Biografia

Nascut a Königsberg (ara Kaliningrad, Rússia) el 22 d'abril de 1724, Kant va estudiar al Collegium Fredericianum i a la Universitat de Königsberg.
Fill d'una família de fermes conviccions protestants, Kant va sentir-se atret de ben jove per la teologia, la matemàtica i la física, i durant molts anys va ensenyar teologia i lògica a la Universitat de Königsberg.

L'ensenyament religiòs gens ortodoxe de Kant, que es basava més en el racionalisme que en la revelació divina, va crear-li problemes amb el govern de Prússia i l'any 1792 Frederic Guillem II, rei d'aquest país, li prohibí impartir classes o escriure sobre temes religiosos. Kant obeí aquesta ordre durant cinc anys, però a la mort del rei es va veure alliberat d'aquesta prohibició. El 1798, ja retirat de la docència universitària, publicà un epítome que recollia les seves principals idees en matèria religiosa. Va morir el 12 de febrer de 1804.


Catàlegs

Obres de Kant al catàleg de la UAB

Estudis sobre Kant al catàleg de la UAB

Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes

Obres de Kant

Obres sobre Kant

 

Kant a les bases de dades Kant a internet

 

Us proposem un seguit de bases de dades on podreu trobar informació sobre Immanuel Kant o les seves obres. Al final de la descripció de la base de dades us indiquem des d'on les podeu consultar.

 

ISOC: Recull les referències de treballs científics de publicacions periòdiques editades a Espanya sobre ciències socials i humanitats.  Resultat de la cerca en aquesta base de dades: 523 documents, buscant "Immanuel" i "Kant" en el camp "identificadors". Consultable des de la Xarxa de cd-rom

The Philosopher's Index: recull més de 175.000 articles de revista, monografies i antologies. Cobertura cronològica: des del 1940 fins al 2000. Cobertura geogràfica: internacional.  Total de documents trobats: 154. Adreça relacionada: www.philinfo.org/

Humanities Index. Recull citacions d'articles apareguts en més de 350 publicacions periòdiques especialitzades. Cobertura cronològica: des del 1984 fins a l'actualitat. Si cerqueu "Immanuel" i "Kant" en el camp "Subject" ens dóna un total de 639 entrades.  Adreça relacionada: www.bib.uab.es/cdrom/human/index.html

 

Si us connecteu a l'apartat Revistes Digitals de la pàgina web del Servei de Biblioteques de la UAB, podeu trobar, cercant per matèries, totes aquelles revistes de filosofia que poden contenir informació referent a Immanuel Kant.

 

Kant on the web

Pàgina en anglès que conté texts originals de Kant (en alemany i traduccions a l'anglès), informació sobre el pensador de Königsberg, llistres de distribució i links a altres webs sobre aquest filòsof. És la pàgina sobre Kant d'Stephen Palmquist, un dels principals digitalitzadors de la seva obra.

Immanuel Kant (1724-1804) Metaphysics

The Internet Encyclopedia of Philosophy recull informació sobre la vida, obra i principals idees (religioses, ètiques...) de Kant. Conté també una bibliografia sobre el filòsof.

Immanuel Kant Information On-line

Amb motiu del bicentenari de la mort de Kant (1804-2004) l' Institut für Philosophie der Philipps-Universität Marburg  i el Dipartimento di Filosofia dell'Università degli Studi di Milano han creat una pàgina que recull informació de la vida, obra, fonts i estudis crítics d'aquest pensador, que es pot consultar en alemany i italià.

Immanuel Kant : links

Pàgina en anglès força interessant que recull escrits de Kant, estudis sobre ell, links i texts electrònics.


Introduction à la philosophie critique d'Emmanuel Kant

Pàgina en francès on podem trobar, a més d'una introducció a la filosofia crítica de Kant: biografia, bibliografia i força material històric-cronològic de l'època kantiana.

 abril 2004 - Hipatia - Biblioteca d'Humanitats - UAB - Altres exposicions


Contingut: Cristina Navarro
Disseny: Xavier Beltran i Santi Muxach