Introducció

Amb motiu de la incorporació de deu països a la Unió Europea l'1 de maig de 2004, la Biblioteca de Ciències Socials, juntament amb el Centre de Documentació Europea (CDE) us ofereixen una exposició sobre l'ampliació de la Unió Europea. A l'expositor de l'entrada de la Biblioteca de Ciències Socials (Edifici B) es mostra una selecció de documents relacionats amb el tema.

La Unió Europea té els seus inicis a l'any 1951, quan sis estats europeus -Alemanya, Bèlgica, França, Holanda, Itàlia i Luxemburg- s'associen per crear la Comunitat Europea del Carbó y de l'Acer (CECA), que passà a denominar-se la Comunitat Econòmica Europea (CEE) al 1957.

Dels Sis van passar a ser Nou al 1973, amb l'agregació de Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit. Al 1981 es va afegir Grècia i al 1986, Espanya i Portugal. Arribaren als Quinze al 1995, amb la unió d'Àustria, Finlandia i Suècia. 

L'ampliació més gran i de major significat històric des dels seus orígens és quan neix l'Europa dels 25. El 13 de desembre de 2002, amb la celebració del Consell Europeu de Copenhague, es van tancar les negociacions d'adhesió amb deu països candidats: Xipre, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia i la República Txeca. Els Caps d'Estat o de Govern dels quinze Estats membres de la UE i dels deu Estats candidats van firmar els tractats d'adhesió a Atenes, el 16 d'abril de 2003. Una vegada tancat el procés de ratificació i celebrats els respecius referèndums, l'1 de maig de 2004 es van incorporar a la Unió Europea els vuits Estats d'Europa central i oriental i Xipre i Malta. Aquesta reunificació d'Europa comporta un continent més fort, democràtic i estable, dotat d'un mercat únic capaç d'aportar beneficis econòmics als seus 455 milions de ciutadans.

Aquests nous països incorporats han hagut de reunir unes condicions per poder formar part de la Unió Europea:

Bulgària i Rumania, sempre que assoleixin aquestes condicions dins del termini establert, també ingressaran a la Unió l'any 2007. La UE s'ha compromès a prestar el màxim recolzament perquè aquest procés pugui complir-se.

En el cas de Turquia, no s'ha fixat encara una data concreta per a l'inici de les negociacions d'adhesió. A finals del 2004, la UE analitarà si aquest país compleix o no els criteris polítics indispensables per al seu ingrés com a membre. 

La sol·licitud d'ingrés presentada per Croàcia al febrer del 2003 s'està examinant en aquests moments per la Comissió Europea per decidir sobre el possible inici de les negociacions corresponents.