Fotografia extreta de Watson, J. La doble hélice. Barcelona, Salvat, 1968.

Presentació             Premi Nobel de Medicina            Doctor Honoris Causa per la UAB            Bibliografia             Enllaços

 

James Dewey Watson (1928- ) Bioquímic i genetista nord-americà, nascut a Chicago (Ill.). Després de graduar-se en zoologia per la Universitat de Chicago (1947) i  doctorar-se per la Universidad d' Indiana (1950), on es va interessar pels efectes produïts pels raigs X sobre la multiplicació dels bacteriòfags, James Dewey Watson va seguir els seus estudis en el Consell Nacional d' Investigació de Copenhague (1950-51), on es realizaven investigacions sobre l' estructura de les grans molèculas biològiques.

En un simposi celebrat a Nàpols el 1951, Watson va tenir una trobada amb Wilkins i va veure per primera vegada el model estructural de l'ADN (àcido desoxirribonucleic) obtenigut amb la técnica de difracció de raigs X, cosa que el va portar a interesar-se por la química estructural dels àcids nucleics.

A Cambridge va col·laborar amb Crick en la investigació de l'estructura de l'ADN i el 1953 va adelantar que els components essencials d'aquest àcid -quatre bases orgàniques- havien d'estar enllaçats per parelles: adenina amb timina i guanina amb citosina. Així va poder postular amb Crick el model molecular de doble hèlix per a l'ADN, en què una molècula podia duplicar-se, ja que les dues cadenes de l'hèlix eran complementàries.

  James Watson en una foto recent (2000)

James Dewey Watson després va treballar a l'Institut Tecnològic de California, a Pasadena (1953-55) i a la Universidad d'Harvard, on va arribar a ser professor de bioquímica i biología molecular (1961). Finalment va ajudar a desxifrar el «còdi genètic» contingut en les seqüències de l'ADN i va descubrir l'ARNm (àcid ribonuclèic missatger), que transfereix el codi ADN a les estructures celulars formadores de les proteïnes.

Per aquests descubriments Watson va ser guardonat el 1962, junt amb Crick i Wilkins, amb el premi Nobel de Medicina i Fisiologia. Ha publicat Molecular Biology of Gene (1965) i The Double Helix (1968). El 1968 va passar a dirigir el Laboratori de Biologia Quantitativa del Cold Spring Harbor (Long Island, N.Y.).

© Biografías y Vidas, 2004

 

Curriculum Vitae

 

 Pàgina preparada per la Biblioteca de Medicina. Informació tancada el 23 de maig de 2005