Corona solar, eclipsi total de 1905 vist des de Torreblanca

(Font: http://www.shadowchaser.demon.co.uk/eclipse/1905/)

 

Eclipsi total de sol

Els eclipsis de sol acostumen a tenir un aura misteriosa, gairebé màgica, que malgrat el bon coneixement que se'n té no desapareix amb el temps.

Si reculem just un segle, ben a prop d'aquí, un eclipsi solar total aixecava grans entusiames. L'any 1905, un eclipsi va motivar que diverses expedicions científiques viatgessin a Mallorca. L'agost d'aquell any la franja de totalitat de l'eclipsi només passava per part de la península i per l'illa de Mallorca. En les cròniques s'hi barregen l'esperit científic i l'esperit aventurer. El ressò que va tenir va servir per descobrir al món els encants de ses illes. Popularment es parlava de l'eclipsi com el moment en què "es va tornar tot fosc i les gallines se n'anaren a dormir".

Properament serem testimonis d'un nou eclipsi total, el 29 de març. Aprofitant l'avinentesa la Biblioteca s'ha sumat a les activitats de l'Institut d'Estudis Espaial de Catalunya (IEEC) per promoure l'observació de l'eclipsi. Per il·lustrar-lo hem fet un exposició on podeu trobat llibres sobre eclipsis solar, entre ells la crònica de l'eclipsi de 1905, rèpliques d'instruments científics i una simulació per ordinador. A la vegada, l'IEEC ha preparat una web des d'on podeu fer el seguiment i on trobareu el programa d'activitats.

 

 

 

 
març de 2006 - Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries - Exposicions anteriors - Crèdits