1r simposi sobre teatre infantil i juvenil

Presentació

 

La Fundació Xarxa i el grup Bambalina van tenir la iniciativa d’organitzar, en el marc del FIT 2006-Festival Internacional de Teatre infantil i juvenil de Certanyola del Vallès, una trobada sobre la situació actual de la dramatúrgia adreçada als nois i noies, i van posar-se en contacte amb el Departament de Filologia Catalana de la UAB per convidar-nos a coordinar-la des de la Universitat. De seguida, vam acceptar el repte de definir-ne l’abast, els objectius i els continguts, agraïts per la proposta i conscients també de la importància del teatre infantil i juvenil i del paper que ha de jugar l’acadèmia en relació amb el cos social a què es deu.

            Com hem anat fent en les dues edicions de les jornades de debat sobre el repertori teatral català d’aquests darrers anys, hem procurat de comptar amb la màxima col·laboració possible d’altres agents interessats, en aquest cas l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Associació de Teatre per a Tots els Públics, la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut del Teatre de Barcelona, i també hem intentat que els continguts combinessin reflexió i experiència, teoria i pràctica, distància i proximitat, a fi de gaudir de posicions com més diverses i contrastades millor.

            El document de treball que, amb el títol de “Per una dramatúrgia adulta”, hem elaborat expressament per aquesta primera edició del simposi aspira a ser només un punt de partida per a encetar el debat. Es tracta d’un text parcial i discutible, una presa de posició franca, potser políticament incorrecta, que vol incentivar la rèplica i afuar els arguments discrepants. Ens proposem no tan sols d’acollir la diversitat de plantejaments des de la llibertat i el respecte a les opinions d’altri, sinó també d’aportar alternatives constructives per al futur i de deixar testimoni en un llibre que reculli totes les aportacions al debat.

            No ha estat fàcil de trobar persones vinculades al teatre infantil i juvenil que poguessin i vulguessin venir a explicar-nos els seus plantejaments (en alguns casos, les circumstàncies personals dels convidats ho han fet impossible). Les companyies que s’hi dediquen viuen immerses en la lluita quotidiana i rarament tenen temps i energies per meditar sobre allò que fan o deixen de fer. Els autors que s’hi han especialitzat es deuen sentir expulsats del País de les Meravelles, bo i sabent que els textos que escriuen difícilment pujaran a l’escenari amb regularitat, com passa en les escenes més potents d’Europa. Els responsables institucionals, ocupats en altres afers, no sembla que hagin pensat gaire en una acció efectiva, desinteressada, per a promoure el teatre infantil i juvenil. Etcètera. Cadascú fa sa guerra, i costa de trobar punts d’encontre i distensió.

            Aquest primer simposi sobre el teatre infantil i juvenil, fruit dels esforços d’institucions i persones diverses, vol ser un fòrum de debat independent –la universitat n’és el marc ideal– en què tots els agents implicats (dramaturgs, companyies, programadors, professionals, editors, investigadors…) puguin debatre, en llibertat, sense presses, sobre la situació actual de la dramatúrgia adreçada a una de les franges més sensibles de la societat contemporània. Confiem que tant les intervencions dels nostres convidats com les activitats que hem organitzat al voltant del simposi –aquesta exposició virtual n’és una– ens ajudin a conèixer millor el potencial immens del teatre infantil i juvenil als Països Catalans.

Francesc Foguet i Núria Santamaria

Coordinadors del I Simposi sobre el teatre infantil i juvenil

 


setembre 2006 - Hipatia - Biblioteca d'Humanitats - UAB - Altres webs temàtiques

Contingut:Francesc Foguet,Núria Santamaria i Fructuós Moncunill
Disseny: Santi Muxach