Zygmunt Bauman i Alain Touraine, premis Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2010

Els sociòlegs Zygmunt Bauman i Alain Touraine han estat guardonats amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2010.

 

Els Premis Príncep Astúries van néixer l'any 1981, convocats per la Fundación Príncipe de Asturias, i s'atorguen anualment a Oviedo en una cerimònia presidida pel Príncep d'Astúries. El seu objectiu és contribuir a l'exaltació i promoció dels valors científics, culturals i humanístics que pertanyen al patrimoni universal. Es concedeixen en vuit categories: Arts, Ciències Socials, Comunicació i Humanitats, Cooperació Internacional, Investigació Científica i Técnica, Lletres, Esports i Concòrdia. Els premiats poden ser persones físiques, institucions o grups de treball d'arreu del món, que en la seva trajectòria professional hagin destacat en alguna de les esmentades categories. El lliurament dels Premis és considerat un dels actes culturals més importants de l'agenda internacional. Els guardons han rebut diversos reconeixements, entre els quals destaca la declaració extraordinària que la UNESCO realitzà el 2004 per la seva rellevant aportació al patrimoni cultural de la Humanitat.

 

Touraine i Bauman

Font: www.elpais.com

Considerats dos dels màxims exponents del pensament europeu actual, Alain Touraine i Zygmunt Bauman han analitzat les grans transformacions de les estructures socials contemporànies i han desenvolupat conceptes clau per a la comprensió de qüestions fonamentals del nostre temps i de l'home actual.
Alain Touraine és francès i va estudiar la sociologia del treball i els moviments socials, centrant el seu treball en l'acció social. Rebutja la globalització perquè considera que fragmenta la societat i fomenta l'individualisme, i aposta per un moviment social que tingui com a eix central el desenvolupament dels drets humans.
Zygmunt Bauman va néixer a Polònia però té nacionalitat britànica. Ha sigut professor a un gran nombre d'universitats d'arreu del món. La seva teoria de la modernitat líquida dibuixa a un home orfe de referències consistents en un món en moviment constant. També ha fet una anàlisi molt valorada dels vincles entre la modernitat, el nazisme i el comunisme postmodern.

 

La contribució dels dos sociòlegs al coneixement de la nostra època és la base de la decisió del jurat. Són els creadors d'eines conceptuals singularment valuoses per entendre l'accelerat món en què vivim. Aquesta candidatura conjunta es va imposar a l'altre finalista del premi, l'executiu japonès Shigeru Miyamoto, considerat el pare del vídeojoc modern. Les obres de Touraine i de Bauman han estat considerades com a extraordinàries per un jurat que no ha dubtat en la seva decisió final.

 

Font: Fundación Príncipe de Asturias

Gener 2011 · Biblioteca de Ciéncies Socials · Fotografies i disseny