Presentació

Una mirada al món: 1976-2016


L'estiu de 1976 es llicenciava la primera promoció de Ciències de la Informació de la UAB. Encara no feia una any de la mort del dictador Francisco Franco,  les estructures polítiques del franquisme romanien intactes, però la societat catalana completava la desconnexió emocional i ideològica de la dictadura franquista. Des de l'any 1971, l'oposició antifranquista s'aplegava al voltant de l'Assemblea de Catalunya reivindicant les llibertats  nacionals i democràtiques.  La feina unitària de l'Assemblea culminà amb les manifestacions de febrer d'aquell any i la celebració, a Sant Boi, del primer Onze de Setembre legal des de l'any 1938. La celebració de l'Onze de Setembre del 1977 esdevenia la manifestació més massiva d'aquells anys i col·lapsava el centre de Barcelona. Setmanes més tard, el president Tarradellas tornava de l'exili.

Aquest estat d'ebullició política va tenir la seva correspondència en el camp cultural i comunicatiu. El fil conductor foren els treballs i els actes vinculats a la celebració del Congrés de Cultura Catalana (1975-77). Intel·lectuals, artistes, professors..., el món de la cultura dels països de parla catalana es bolcà per pensar col·lectivament la manera de redreçar i actualitzar la cultura en un nou marc de llibertats democràtiques que ja es considerava inevitable i imminent. I, efectivament, el Congrés de Cultura Catalana aconseguí definir les bases culturals d'una  societat que sortia de la dictadura i volia afrontar els reptes de la modernitat democràtica des del protagonisme popular i en català.

En el camp del periodisme i la comunicació, els signes del canvi històric també foren visibles: per la Diada de Sant Jordi de 1976 va aparèixer el diari Avui, i, en paral·lel, l’emissora en català Ràdio 4 i el programa televisiu Giravolt. El 1977, coincidint amb la cloenda del Congrés de Cultura Catalana, va néixer el programa de televisió Miramar.

El diari Avui va aparèixer gràcies a l'impuls popular i va ser el primer diari en català des de la fi de la Segona República. Amb l'edició del diari Avui va culminar un esforç per fer periodisme en català que ja havia pres forma en capçaleres de la premsa local i comarcal. 35 anys més tard, el diari Avui s'integraria en el grup de comunicació del diari El Punt.

Amb aquesta exposició volem oferir una ràpida mirada al món a partir de 41 portades que representen una ràpida síntesi, local i global, de la història dels darrers 40 anys. Més que el testimoni d'una època de canvis, són l'expressió d'un canvi d'època.

Enric Marín
Facultat de Ciències de la Comunicació
de la Universitat Autònoma de Barcelona