Crèdits

Text de Josep Vicens que acompanya l'exposició presencial:

 

La Biblioteca de Ciències Socials s’afegeix a la commemoració i el record dels 40 anys dels assassinats dels advocats laboralistes d’Atocha a Madrid, tot col·laborant amb el SEMINARI FUNDACIÓN ABOGADOS DE ATOCHA de 14 de març de 2017 dins l’assignatura “Dictadura Franquista i Transició Democràtica” que s’imparteix actualment com optativa en els Graus de Dret i de Relacions Laborals de la Facultat de Dret.

La Fundación Abogados de Atocha de Comisiones Obreras de Madrid treballa des de fa anys per a que el record dels advocats laboralistes del carrer Atocha 55 continuïn vius en la memòria de la societat i sobretot en la dels joves. És un homenatge continu als advocats assassinats el dia 24 de gener de 1977 al seu despatx: Luis Javier Benavides, Enrique Valdelvira, Javier Sauquillo, Serafín Holgado i Ángel Rodríguez, i als seus companys malferits, Alejandro Ruiz-Huerta, Luis Ramos, Dolores González i Miguel Sarabia. No en va la UAB a petició de la Facultat de Dret va signar el 15 de juny de 2011 un conveni de col·laboració amb l’esmentada Fundación. L’objectiu d’aquest conveni és promoure les relacions de caràcter acadèmic i desenvolupar activitats de docència en matèries d’interès per a les dues institucions. Posteriorment la Facultat de Dret va rebre el Premio de la Fundación Abogados de Atocha en la seva 9à edició al febrer del 2013 com a reconeixement a la gran tasca docent portada a terme per aquesta assignatura.

La Biblioteca de Ciències Socials col·labora amb una exposició sobre aquests fets que s’inaugurarà el dia 14 de març de 2017 a les 13.15 hores. Intervindran el Dr. Alejandro Ruiz-Huerta, President de la Fundación Abogados de Atocha i el Sr. Raúl Cordero, Vicepresident de la Fundación Abogados de Atocha. Seguidament, hom podrà veure la pel·lícula Siete días de enero (J.A. Bardem, 1978) en la pantalla interior de la Biblioteca que a més es programarà cada dia fins el 28 d’abril a les 11:00 i a les 17:00 hores.
Exposició treballa la metàfora del pintor i dissenyador rus “El Lissitzky” que va construir per allà els anys 1920, així com el triomf moral de l’esquerra amb la gran manifestació de l’enterrament dels advocats assassinats.

 

 

Març 2017 · UAB · Biblioteca de Ciències Socials