Parlem sobre noves tecnologies!


En la societat actual, les tecnologies de la informació i la comunicació (TICs) estan presents en molts aspectes de la vida diària. També formen part de la vida de les persones grans! No obstant això, poques vegades es té en compte l'opinió de les persones d'edat quan es dissenyen tecnologies o s'ofereixen serveis telemàtics. Nosaltres volem comptar amb la veu de les persones grans.  Per això organitzem la Conferència Ciutadana de les Persones Grans de Barcelona sobre la Digitalizació de la Societat!

Acte obert al públic, entrada lliure.

Dates:
12, 14 i 15 de febrer 2013. Programa aquí

Horari:
d'9:30 a 17:30

Lloc:
Sala Raval
CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Montalegre, 5 - 08001 Barcelona
¿Com arribar al CCCB?

Envia les teves preguntes o comentaris aq.

Conferència Ciutadana de les Persones Grans de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat

Durant els dies 12, 14 i 15 de febrer de 2013, a la Sala Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, s'ha dut a terme la Conferència Ciutadana de les Persones Grans de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. L'esdeveniment ha comptat amb la participació d'un panel ciutadà conformat per 13 persones grans de diferents districtes de Barcelona i un grup de 14 especialistes de diferents camps científics i tecnològics.

L'esdeveniment, organitzat pel Grup d’Estudis Socials de la Ciència i la Tecnologia (GESCIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona, va abordar un conjunt de temes relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i les persones grans. Per a tal fi, van ser convidats experts reconeguts en diferents àrees de coneixement que van debatre obertament amb el panel ciutadà i van respondre a les preguntes del públic assistent.

La Comissionada d'Alcaldia de la Gent Gran, Maria Assumpció Roset i Elies, i Miquel Domènech, professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, van ser els encarregats d'obrir l'esdeveniment en nom de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Equip Organitzador de la Conferència Ciutadana. Les sessions temàtiques van ser dinamitzades per la Maria Lluïsa Fabra, professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. En cadascuna de les sessions, un/a portaveu del panell es va encarregar de presentar les principals preocupacions del grup i de formular un conjunt de preguntes als/es experts convidats/es. El desenvolupament de les sessions va ser retransmès per twitter i youtube.

L'objectiu de la Conferència Ciutadana era obrir al debat públic diferents qüestions relacionades amb la progressiva digitalització de la societat, posant una especial èmfasi en la "escletxa digital" que afligeix a les persones grans i en les diferents estratègies que es poden implementar per disminuir-la. Com a resultat de les deliberacions dutes a terme durant la Conferència, el panell ciutadà ha començat la redacció d'un document final amb les seves conclusions i les seves propostes. Aquest document es farà públic pròximament a la web de l'esdeveniment i serà lliurat a l'Ajuntament de Barcelona, que ha col·laborat activament en el procés i ha seguit d'aprop els seus avanços.

L'equip organitzador de la Conferència Ciutadana vol agrair la participació del públic assistent, i les valuoses aportacions de les persones expertes convidades: Feliciano Villar, Xavier Lorente i Guerrero, Juan Angel Martín, Núria Vergès, Eduard Aibar, José Manuel Azorin, Patricia Illana, Ana Peñalver Blanco, Miguel Ángel García Martín, Carles Gil i Miquel, Pep Ollé Pous, Joan Subirats, Emmanuelle Gutierréz, Victoria Ramos i Jordi Roig. Així mateix, vol expressar la seva gratitud per la labor de dinamització de Maria Lluïsa Fabra i per la implicació de les persones que han integrat el panell ciutadà: Julian Martinez Lopez, Antonio Ortiz Ortiz, Maria Núria Lopez Lopez, Josep Maria Cardet Oromi, Pilar Marsal Agelet, Josep Antoni Miralles, José Guarnit Peinado, Ramiro Lozano Clares, Gabriel Janoher Sadurní, Pilar Altarriba Muradel, Tomas Biarnés Font, Juan Berdun Casamayor i Josefina Bernal. El seu compromís i lliurament, així com tot el seu esforç al llarg de les sessions de preparació i del desenvolupament mateix de la Conferència Ciutadana han fet possible l'èxit d'aquest innovador procés participatiu.

Segona Jornada de la Conferència Ciutadana. Qui és qui?

Aquestes són les persones expertes que participaran en la segona jornada de la Conferència Ciutadana de la Gent Gran de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Moltes gràcies a tots i totes!

Sessió 4 - SOLITUD I TIC


Ana Peñalver és Enginyera de Telecomunicacions per la Universidad Politéctica de Madrid, i experta en Tecnologies Accessibles per a Dispositius Informàtics de la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment treballa a la Fundació TECSOS, desenvolupant solucions tecnològiques per a persones en situació de dependència, gent gran i els seus cuidadors. També participa com a consultora en el Màster: “Noves tecnologies al servei de les persones depenents i els seus cuidadors” de la Universitat Oberta de Catalunya.

Miguel Ángel García Martín és doctor en psicologia. Actualment professor titular de la Universidad de Málaga. Les seves àrees d’interès són: l'envelliment actiu, el benestar subjectiu, la qualitat de vida i la intervenció psicosocial. Des de l'any 2003 forma part de l'equip deganal de la Facultat de Psicologia de la Universidad de Málaga, exercint actualment el càrrec de Vicedegà d'Infraestructures i Recerca.

Sessió 5 ‐ EL PAPER DE LES ADMINISTRACIONS I LA SOCIETAT CIVIL

Joan Subirats Humet és Doctor en Ciències Econòmiques per l’Universitat de Barcelona. Especialista en polítiques públiques i en temes de gestió i innovació democràtica. Actualment és catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques. Col∙labora habitualment a diversos mitjans de comunicació com els diaris El País, ElDiario.es i a Catalunya Ràdio. Entre els seus treballs més recents hi ha el llibre “Otra sociedad ¿Otra política?", editat per Icària.

Carles Gil i Miquel és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. L’any 1991 va entrar a l’Ajuntament de Barcelona com a Educador Social, després va ser Director de Serveis Socials, Director de Centre Cívic, Secretari adjunt del Consell Municipal de Benestar Social, Coordinador dels Consells de Participació. Actualment treballa com a tècnic de promoció social en l’àmbit de les persones grans, al Departament de Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona. 


Josep Ollé Pous és Llicenciat en Filosofia i Lletres, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat el Programa de Desenvolupament Directiu de l'escola de direcció d'empreses de la Universidad de Navarra. Atresora una llarga experiència en la gestió cultural. Ha ocupat, entre d’altres càrrecs, la coordinació d'activitats de la Fundació “la Caixa” a Andalusia i a la Comunitat Autònoma de les Canàries, i la direcció de l’Àrea d'Acció Educativa de la mateixa fundació. Actualment és Director de l’Àrea d'Acció Social de la Fundació “la Caixa”.

Sessió 6 ‐ DISSENY: USABILITAT I SALUT


Emmanuelle Gutiérrez és Llicenciada en Ciències de la Informació, i Màster en Comunicació en Societat i Problemes Socials per a la Universidad Complutense de Madrid. És fundadora i directora general de la Fundació Sidar – Accés Universal. Consultora de comunicació, assessora a diverses institucions sobre qüestions referents a comunicació a través d'Internet, treballa per l'accessibilitat en la Societat de la Informació. En l'actualitat és membre del Grup aDeNu del Departament d'Intel∙ligència Artificial de la UNED i experta convidada en la Iniciativa de Web Accessible. També és responsable del grup de treball "Normalització d'Interfícies d'Usuari per a Discapacitats", de l'Associación Española para la Normativa (AENOR).

Jordi Roig de Zárate és Doctor en informàtica. L’any 1988 va posar en marxa l’escola d’Enginyeria informàtica de Sabadell (UAB), la qual va dirigir fins l’any 2000. En l’actualitat és professor titular de universitat de l’àrea d’arquitectura i tecnologia de computadores a la universitat Autònoma de Barcelona. Ha dirigit diversos projectes europeus, nacionals, industrials i de finançament propi en l’àmbit de l’Ambient Assisted Living, accessibilitat i micro i nanoelectrònica. Ha publicat diversos articles sobre la matèria en revistes i congressos internacionals.

Victoria Ramos és enginyera de telecomunicació per la Universidad Politécnica de Madrid i Doctora en Enginyeria Biomèdica i Telemedicina per la Universidad de Alcalá d'Henares. Actualment és Cap de servei de la Unitat de Recerca en Telemedicina i i‐Salut de l'Instituto de Salud Carlos III. Pertany al Comitè d'Experts de la Comissió Electrotècnica Internacional “Mètodes per a l'avaluació de l'exposició humana a camps elèctrics, magnètics i electromagnètics”. Les seves àrees de recerca se centren en les condicions de seguretat i compatibilitat electromagnètiques dels sistemes de telemedicina domiciliària. Ha participat en més de quinze projectes de recerca espanyols i europeus, i és autora de nombroses publicacions científiques.

Primera Jornada de la Conferència Ciutadana. Qui és qui?

Aquestes són les persones expertes que participaran en la primera jornada de la Conferència Ciutadana de la Gent Gran de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Moltes gràcies a tots i totes!

Sessió 1 - ACCÉS A LES TIC


Feliciano Villar és Doctor en Psicologia i Professor Titular del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de Barcelona. El seu treball se centra en la psicologia de l'envelliment. Entre els seus interessos es troben l'estudi del voluntariat i la participació cívica en la vellesa, l'educació de la gent gran i les relacions intergeneracionals. Sobre aquests temes ha encapçalat projectes d'investigació finançats pel Ministeri d'Educació i Ciència, per l'IMSERSO i la Unió Europea. És autor de diversos llibres sobre psicologia de l'envelliment i ha publicat més de 60 articles científics en revistes espanyoles i estrangeres.

Xavier Llorente és Doctor en Pedagogia. Actualment és Professor associat de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, de la Universitat Ramon Llull i Director del Programa Universitari per a Gent Gran de la mateixa entitat. A més, codirigeix el Postgrau de Gestió de Residències i Serveis per a Gent Gran i el Postgrau "Promoció de l'autonomia i prevenció de la dependència". És membre de l'Associació Estatal de Programes Universitaris per a Gent Gran i del Grup "Educació Gerontològica" de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. Ha estat membre del Comitè d'Experts de l'IMSERSO a l'Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional.

Sessió 2 ‐ GÈNERE I TIC


Juan Ángel Martín és Professor Contractat Doctor del Departament d'Economia Aplicada V de la Universidad Complutense de Madrid. Membre de l'Observatorio de e‐Igualdad UCM des de la seva creació el 2006. Membre dels grups de recerca “Empleo, Género y Regímenes de Cohesión Social” i TRANSOC ‐ “Transformaciones Sociales Contemporáneas”. En el terreny dels estudis de gènere desenvolupa dues línies principals de treball: la Societat de la Informació i les TIC, i l'accés al poder econòmic. És coautor, entre d’altres obres, de les monografies: "La brecha digital de género: Amantes y distantes” (Fundación Directa‐UCM, 2009), “Mujeres y el poder empresarial en España” (Instituto de la Mujer, 2009) y “La segunda brecha digital” (Cátedra, 2008).

Núria Vergès és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB, Màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra, i Doctora en Societat de la Informació i del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és professora associada a la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca Copolis del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions. També és membre del col.lectiu d’investigacció DonesTech, l’associació de dones per a la recerca i acció Alia i la comunitat de creadors audiovisuals Telenoika. Ha treballat en diferents universitats com a investigadora i docent i ha participat en diferents col.lectius tècnic‐artístic‐socials com a dinamitzadora, artista, investigadora o gestora de projectes.

Sessió 3 ‐ ECONOMIA I TIC


Eduard Aibar és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i especialista en estudis de ciència i tecnologia. És professor als Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i investigador del grup de recerca sobre Administració i Democràcia Electrònica de l'Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. Imparteix docència sobre estudis de ciència i tecnologia i sobre disseny de la recerca en el grau d'Humanitats i en el Màster i Programa de Doctorat sobre Societat de la Informació i del Coneixement. Ha publicat nombrosos treballs sobre la interacció entre el desenvolupament cientificotecnològic i el canvi social i organitzatiu en àmbits com l' eGovernment, l'urbanisme o Internet.

José Manuel Azorín és Màster en Màrqueting i Gestió Comercial de l'Instituto de Directivos de Empresa. Des de 1999 és responsable de Productes Socials de Vodafone Espanya. En els últims anys ha treballat en el disseny de serveis, tecnologies i productes inclusius, per a tot tipus de persones. Especialment ha orientat el seu esforç a entendre com les tecnologies poden ser utilitzades per la gent gran i com la gent gran pot fer ús del seu dret a la realització d'activitats d'oci, accés a la informació, comunicació, etc. en igualtat de condicions.

Patricia Illana és Enginyera de Telecomunicacions per la Universidad de Valladolid. Des de 2009 és tècnic especialista en productes de tecnologia al Departament de Productes i Serveis de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Com a part de la seva activitat professional porta a terme estudis sobre telèfons mòbils, tabletes, ordinadors i xarxes de telefonia entre d'altres. A més participa en estudis internacionals juntament amb altres associacions de consumidors europees i americanes.

Programa

Febrer 12 - Dimarts.

9:30    Acte d'inauguració

10:15  Sessió 1: Accés a les TIC: Motivació i formació.

          Hi participen:
          Ramiro Lozano. Portaveu del panel ciutadà.
          Dolors Solano. SeniorLab, CITILAB.
          Feliciano Villar. Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, Universitat de Barcelona.
          Xavier Lorente i Guerrero. Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universidad Ramón Llull.

11:45  Descans.

12:15  Sessió 2: Gènere i TIC.
          Hi participen:
          Pilar Altarriba. Portaveu del panel ciutadà
.
          Juan Angel Martín. Observatorio e-Igualdad, Universidad Complutense de Madrid. 
          Núria Vergès. Grup d'investigadores socials Donestech.net

14:00  Dinar.

15:30  Sessió 3: Economia i TIC.
          Hi participen:
          Josep Maria Cardet.
 Portaveu del panel ciutadà.
          Eduard Aibar.
 Estudis d'Arts i Humanitats, Universitat Oberta de Catalunya.
          José Manuel Azorin. Productos Sociales, Vodafone España.
          Patricia Illana. Departamento de Productos y Servicios, Organización de Consumidores y Usuarios. 

Febrer 14 - Dijous 

9:30    Foto de família

10:00  Sessió 4: Soledat i TIC.
          Hi participen:
          Tomas Biarnés. Portaveu del panel ciutadà.
          Ana Peñalver Blanco. Fundación de Tecnologías Sociales - TECSOS.
          Miguel Ángel García Martín.  Departamento de Psicología Social, Universidad de Málaga.

11:45  Descans.

12:15  Sessió 5: El paper de les administracions i la societat civil.
          Hi participen:
          Pilar Marsal.
 Portaveu del panel ciutadà.
          Carles Gil i Miquel. Departament de Gent Gran de Barcelona, Ajuntament de Barcelona.
          Pep Ollé Pous.  Àrea d'Acció Social, Obra Social "La Caixa".
          Joan Subirats. Institut de Govern i Politiques Publiques, Universitat Autònoma de Barcelona.

14:00  Dinar.

15:30  Sessió 6: Disseny: Usabilitat i Salut.
          Hi participen:
          Josep Antoni Miralles.
 Portaveu del panel ciutadà.
          Emmanuelle Gutierréz. Fundación Sidar.
          Victoria Ramos. Instituto de Salud Carlos III.
          Jordi Roig. Dpt. de Microelectrònica i Sistemes Electrònics, Universitat Autònoma de Barcelona.

Febrer 15 - Divendres

9:30    Exposició de conclusions dels temes.

11:30  Descans.

12:00  Redacció del document final (no obert al públic).

14:00  Dinar.

15:30  Redacció del document final (no obert al públic).

17:00  Cloenda.

Comunicat #2

PRIMERA CONFERÈNCIA CIUTADANA SOBRE LA DIGITALITZACIÓ DE LA SOCIETAT

Barcelona, 3 de febrer 2013.

El Grup d’Estudis Socials de la Ciència i la Tecnologia (GESCIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona et convida a una conferència ciutadana de la gent gran de Barcelona per tractar els processos de digitalització de la societat. El propòsit d’aquest esdeveniment és obrir la participació ciutadana al debat sobre el nostre futur digital.

Els dies 12, 14 i 15 de febrer de 2013 es durà a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona una Conferència Ciutadana sobre digitalització de la societat, en la qual un panell de gent gran debatrà amb experts en tecnologies de la informació i la comunicació. Es tracta d’una investigació finançada pel Ministeri d’Economia i Sostenibilitat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest esdeveniment s'inspira en processos participatius duts a terme a nivell internacional, en què persones llegues dialoguen amb especialistes sobre temes d'alta complexitat i realitzen suggeriments potencialment rellevants per les administracions i poders públics.

La conferència, oberta a tot el públic, té l’objectiu de generar un debat sobre el procés de digitalització de la societat. El seu element distintiu d'altres conferències serà que promocionarà la participació activa de la gent gran en qüestions tecnològiques. La finalitat és lliurar a l’Ajuntament de Barcelona un document amb la visió que la gent gran té de la digitalització de la societat i les recomanacions que considerin pertinents.       

Més informació:

Telèfon: 629433004
e-mail: conferencia.ciutadana@uab.cat
Web site: pagines.uab.cat/conferenciaciutadana/
Facebook: facebook.com/conferenciaciutadana
Twitter: twitter.com/democit

Finalitzen les jornades de preparació amb el panel llec

El mes de gener de 2013 es va constituir el panel llec de la Conferència Ciutadana de la Gent Gran de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Aquest panell, compost per 13 integrants procedents de diferents districtes de Barcelona, ha dut a terme sis sessions de treball en les quals s'ha preparat per a la realització de la instància pública, projectada per a febrer d'aquest any. Han estat unes jornades intenses i animades en les quals els i les membres del panel s'han destacat per la seva motivació i compromís, així com per la seva capacitat per abordar temes complexos amb una mirada crítica.

Les últimes trobades de preparació es van realitzar els dies 22, 24 i 25 de febrer. Durant el seu desenvolupament, el panell llec ha pogut interactuar amb alguns membres del Grup Assessor, i han perfilat els temes d'interès que havien estat identificats prèviament. Actualment, el panell organitza les seves inquietuds al voltant de sis eixos temàtics: 1. Economia i Tics, 2. Diferències de gènere, 3. Motivació i formació de Gent Gran, 4. Usabilitat, seguretat i higiene dels dispositius, 5. Soletat i Tics, i 6. El paper de les administracions i altres organismes públics i privats. Aquests seran els temes entorn dels quals també 'estructurarà la Conferència Ciutadana, durant la qual un grup d'experts respondrà a les preguntes plantejades pels i les panellistas.

La Conferència Ciutadana es durà a terme els dies 12, 14 i 15 de febrer a la Sala Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es tracta d'un esdeveniment obert al públic, amb entrada lliure. El programa es publicarà pròximament a https://pagines.uab.cat/conferenciaciutadana/. Els avanços s'aniran publicant a https://www.facebook.com/conferenciaciutadana i https://twitter.com/democit.

Segona etapa de preparació amb el panel llec

Després d'una setmana de recés, el panel llec torna a reunir-se a l'Hotel Jazz de Barcelona. Seran tres matins de treball intens durant els quals s'analitzarà un nou dossier que ha preparat l'Equip Organitzador i s'aprofundirà en el contingut de les temàtiques que els i les panellistes volen abordar en la Conferència. El principal objectiu és redactar les preguntes que van a plantejar-se al panel expert durant la instància pública.

Addicionalment, durant l'última sessió de treball d'aquesta setmana, el panel llec tindrà l'oportunitat d'interactuar amb el Grup Assessor de la Conferència, compartirà amb els seus integrants les preguntes formulades i treballarà amb ells i elles en l'elaboració d'una llista d'especialistes que puguin ser convocats per conformar el panel expert.

Si vols seguir els avenços de la conferència, visita el nostre twitter: https://twitter.com/democit

Primeres trobades del panel llec

La setmana passada, a l'Hotel Jazz de la ciutat de Barcelona, es va dur a terme la primera sèrie de reunions de preparació del panel llec de la Conferència Ciutadana de les Persones Majors de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Les sessions van comptar amb la presència de tot el panel llec i de l'equip organitzador. Les activitats van ser dinamitzades per Maria Lluïsa Fabra, professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els i les membres del panel van tenir l'oportunitat de conèixer-se, conèixer als organitzadors de la conferència i treballar sobre l'agenda i un primer dossier de treball. L'ambient s'ha caracteritzat per un gran compromís i motivació de les persones assistents, així com per una gran obertura al diàleg.

Dins dels resultats més rellevants d'aquestes primeres reunions es troba un llistat de temes sobre les quals es treballarà més a fons en la segona trobada del panel, que es realitzarà els dies 22, 24 i 25 de gener. Aquests temes són:

1. La escletxa digital.
2. Els condicionants econòmics i culturals que dificulten a les persones grans accedir a les tecnologies.
3. La motivació de les persones grans per accedir a les tecnologies.
4. La promoció de les TIC a través dels mitjans de comunicació i la falta d'espais públics de difusió.
5. La implicació dels sectors interessats.
6. La necessitat d'una pedagogia específica per apropar les persones grans a les TIC.
7. La accessibiltat i facilitat d'ús.
8. L'aspecte lingüístic de les TIC (amb especial accent en la preponderància de l'anglès).
9. La percepció que els joves tenen de les persones grans.
10. Les diferències de gènere en l'ús de les TIC.
11. Els efectes de les ones electromagnètiques en la salut humana.

Durant aquesta setmana, els i les panellistas aprofundiran pel seu compte en aquestes temàtiques i començaran a pensar en un llistat d'experts que puguin ser convidats a la Conferència Ciutadana.

Pages

Segueix-nos a les xarxes socials:

Subscribe to Gent Gran i Digitalització de la Societat RSS
Campus d'excel·lència internacional U A B