Comiat

Posted in Avisos de la biblioteca 02 oct. 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

Fins a nova ordre, aquest blog ja no s’actualitzarà.

Us adrecem a la nostra nova Guia temàtica de Comunicació, i ens podeu continuar seguint al nostre compte de Twitter.

Moltes gràcies per haver-nos llegit durant tots aquests anys; ha estat un plaer contribuir des d’aquí a difondre els serveis de la BCHG i les activitats de la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB.

 

Agost a la BCHG

Posted in Avisos de la biblioteca, Fons, espais i serveis 24 jul. 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

Horari de la Biblioteca

Us recordem el nostre horari d’agost:

De l’1 al 4 i del 28 al 31 obrim de dilluns a divendres de les 8.30 a les 13.30 h.
Durant aquests dies l’accés a l’edifici es farà exclusivament per la porta de la planta baixa.
Del 5 al 27 d’agost la biblioteca romandrà tancada.


Horari de dipòsits de la Biblioteca

Els documents de dipòsit demanats:

  • De les 8 a les 11 h seran consultables a partir de les 12 h
  • A partir de les 11 h i fins a les 8 h de l’endemà seran consultables a partir de les 9 h de l’endemà

Sales d’estudi obertes

De l’1 al 27 d’agost: Sala de Revistes d’Humanitats, oberta de les 9 h a les 21 h

Del 28 al 31 d’agost: Sala d’Estudi UAB (Biblioteca de Ciències Socials), oberta de les 7 h a les 24 h


Altres biblioteques

Consulteu, dia per dia, les biblioteques que estaran obertes i els seus horaris a la pàgina d’horaris del web del Servei de Biblioteques


Facultat de Ciències de la Comunicació

Ledifici romandrà tancat del 5 al 27 dagost ambdós inclosos. Durant aquest període no hi haurà cap servei de la Facultat obert (tampoc climatització, neteja ni manteniment). En cas que necessiteu accedir a l’edifici, heu de fer (amb antelació) la sol·licitud corresponent a l’SLIPI. Els dies d’obertura l’horari de l’edifici serà de les 8 a les 14 h.


Restauració

Ens han informat que la Cafeteria de Socials obrirà de dilluns a divendres de les 8 a les 16 h durant tot el mes d’agost.


Bella terraEns acomiadem amb aquesta imatge estival a la portada del número 17 (agost 1926) de la revista Bella terra, que conservem a la Reserva de la UAB i que també es troba digitalitzada a ARCA, Arxiu de Revistes Catalanes Antigues.

Que passeu unes bones vacances!

 

Nou web del Servei de Biblioteques

Posted in Avisos de la biblioteca 12 jul. 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

Web Servei de BibliotequesEstem molt contents de presentar-vos el nou web del Servei de Biblioteques de la UAB. Significa no només un canvi de disseny, sinó també un canvi de concepte. Esperem que us agradi!

Exposició “25 anys de Barcelona’92”

Posted in Exposicions, Fons, espais i serveis 03 jul. 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

expo jocs olimpicsEl Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport (CEO-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ens sumem a la celebració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona, amb una exposició bibliogràfica a les vitrines de la planta baixa de l’edifici.

El 25 de juliol de 1992 es van inaugurar els Jocs de la XXVa Olimpíada Barcelona’92, una fita clau per la historia de Barcelona; una ciutat amb una llarga història i tradició esportiva.

Del 25 de juliol al 9 d’agost la ciutat va acollir un total de 9.956 esportistes que van participar en 28 esports olímpics. I del 3 al 14 de setembre, es va bolcar novament en els 3.020 esportistes que van participar en els Jocs Paralímpics. Aquest festival esportiu va venir emmarcat per les cerimònies d’obertura i clausura, uns dels moments àlgids tant pel seu desplegament artístic com per la seva conceptualització en tant que carta de presentació de la ciutat al món.

Barcelona’92 va comptar amb una àmplia cobertura mediàtica: 4.880 periodistes de premsa escrita i 7951 periodistes de televisió i radio acreditats als Jocs. El logotip de Barcelona’92 –anomenat “atleta mediterrani”– va ser dissenyat per Josep Maria Trias. L’altre element clau en la imatge va ser el Cobi, la mascota de Barcelona’92, dissenyada per Xavier Mariscal.

A més de l’èxit organitzatiu i de les fites esportives aconseguides, els Jocs van esdevenir un dels elements catalitzadors clau en el projecte urbanístic i de desenvolupament econòmic de la ciutat. També van tenir un impacte important a la UAB amb la construcció de la Vila Universitària i de l’Hospital Clínic Veterinari i la creació del Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport.

En aquesta exposició volem oferir a través de documents un recorregut per un esdeveniment que ha deixat una important empremta en la ciutat de Barcelona i que l’ha posicionada entre les principals ciutats esportives mundials.

Podeu demanar la llista d’obres exposades a través del servei Pregunt@.

Les biblioteques UAB piulen… ara més que mai!

Posted in Avisos de la biblioteca 29 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

twitter biblioteques UAB@bdigitalUAB, el compte de Twitter que fins ara feia servir el Servei Biblioteques UAB per difondre notícies sobre recursos digitals, s’ha reconvertit en @bibliotequesUAB, i a partir d’avui serà el compte oficial del Servei.

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General mantindrà el seu compte, @bchgUAB, però us convidem a seguir també @bibliotequesUAB per assabentar-vos de tot el que succeeix a les biblioteques de la universitat.

Horaris de juliol i agost a la BCHG

Posted in Avisos de la biblioteca, Fons, espais i serveis 26 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

estiuHorari d’estiu

Com cada any la biblioteca modifica el seu horari durant l’estiu:

  • Juliol: 
    De dilluns a divendres de les 8.30 a les 19.30 h
  • Agost (de l’1 al 4 i del 28 al 31):
    De dilluns a divendres de les 8.30 a les 13.30 h
    Durant aquests dies d’agost l’accés a l’edifici es farà exclusivament per la porta de la planta baixa.
    De l’5 al 27 d’agost la biblioteca romandrà tancada.

Com a mesura d’estalvi energètic, durant juliol i agost es tancaran la sala d’estudi i la sala de treball de la planta -1.


Horari de dipòsits

Juliol:
Els documents demanats:

  • De les 8 a les 11 h seran consultables a partir de les 12 h
  • De les 11 a les 14.30 h seran consultables a partir de les 16 h
  • De les 14.30 a les 18 h seran consultables a partir de les 19 h
  • A partir de les 18 h i fins a les 8 h de l’endemà seran consultables a partir de les 9 h de l’endemà

Agost (de l’1 al 4 i del 28 al 31):
Els documents demanats:

  • De les 8 a les 11 h seran consultables a partir de les 12 h
  • A partir de les 11 h i fins a les 8 h de l’endemà seran consultables a partir de les 9 h de l’endemà

Préstec

Els préstecs que es facin durant els mesos de juliol i agost tindran com a data de venciment el dia 18 de setembre de 2017.

Documents de cap de setmana: a partir del 30 de juny us podreu emportar en préstec fins al 4 de setembre els documents de cap de setmana de les següents biblioteques: Comunicació i Hemeroteca General, Ciència i Tecnologia, Medicina, Veterinària i Universitària de Sabadell

A partir del 19 de juliol no es podran fer peticions de documents al PUC (servei de Préstec Consorciat entre les biblioteques de les institucions membres del CSUC). El servei es restablirà a partir de l’1 de setembre.


Altres biblioteques

Consulteu a la web del Servei de Biblioteques els horaris, dia per dia, de totes les biblioteques i les sales d’estudi de la UAB.


Facultat de Ciències de la Comunicació

Juliol
Durant el mes de juliol l’horari d’obertura i tancament de l’edifici de la Facultat serà de les 8 a les 20 h (fora d’aquest horari cal que us poseu en contacte amb l’SLIPI de la Facultat perquè us expliqui el funcionament d’obertura de les portes).

Agost
L’edifici romandrà tancat del 5 al 27 d’agost ambdós inclosos. Durant aquest període no hi haurà cap servei de la Facultat obert (tampoc climatització, neteja ni manteniment). En cas que necessiteu accedir a l’edifici, heu de fer (amb antelació) la sol·licitud corresponent a l’SLIPI. Els dies d’obertura l’horari de l’edifici serà de les 8 a les 14 h.

Aturada del catàleg de les Biblioteques UAB, 26-27 de juny

Posted in Avisos de la biblioteca 23 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

Important! Us informem que, per tasques de millora, el catàleg de les Biblioteques UAB no funcionarà des de les 14 h del dilluns 26 de juny fins a les 14 h del 27 de juny.

Mentre duri l’aturada, no es podran fer consultes, ni reserves, ni renovacions ni cap altra gestió a través de El meu compte. A les biblioteques s’habilitarà un servei de préstec manual perquè pugueu emportar-vos i retornar documents, així com agafar en préstec sales d’estudi i cabines.

Us preguem que disculpeu les molèsties.

aturada del cataleg UAB

Factor d’impacte 2016 de les revistes de comunicació

Posted in Recerca 15 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

JCR2017

Clarivate Analytics va publicar ahir l’edició 2017 dels Journal Citation Reports, que calculen el factor d’impacte 2016 de les que a priori són les revistes científiques més prestigioses del món. [comunicat de l’empresa]

Els Journal Citation Reports (JCR) es fan públics cada any durant juny, i els seus resultats són molt esperats tant per la comunitat científica com pel món editorial. El fet que una revista estigui inclosa dins dels llistats, i el fet que pugi o baixi dins del rànquing de la seva categoria temàtica, pot significar milers de dòlars o d’euros en subscripcions i publicitat per als seus editors. Per als investigadors que han publicat en revistes incloses al JCR la posició de la revista pot comportar un augment o una disminució de les seves possibilitats d’obrir-se pas o consolidar-se en el món de la recerca: rebre subvencions per a un projecte, una avaluació positiva dels seus trams de recerca, invitacions per escriure articles o participar en grups de recerca o en congressos, etc. De fet, les agències d’avaluació i acreditació de la recerca segueixen demanant, a les seves convocatòries, que els investigadors facin constar a les sol·licituds el factor d’impacte de les revistes on han publicat.

JCR és un dels productes que integren la gran plataforma de recerca Web of Science, que podeu consultar des de qualsevol ordinador de la Xarxa UAB o a través del servei ARE si esteu fora del campus.

Aquesta és la primera edició dels JCR sota el segell Clarivate Analytics. L’octubre passat Thomson Reuters, anterior propietària de Web of Science, va vendre la seva divisió de recerca i propietat intel·lectual (Intellectual Property & Science Business) a Onex Corporation i Baring Private Equity Asia. Des d’aleshores Web of Science va passar a formar part d’una nova empresa, Clarivate Analytics.

L’edició 2017 calcula el factor d’impacte 2016 en funció de les citacions que han rebut els articles publicats durant 2014 i 2015. També es calculen altres analítiques, com l’índex d’immediatesa i l’Eigenfactor.

En aquesta edició, els JCR inclouen 11.459 títols, repartits en dues seccions: Ciències i Ciències Socials. Les revistes, de 81 països, es classifiquen en 236 disciplines. Un total de 132 revistes s’inclouen per primera vegada, i per tant reben el seu primer factor d’impacte.

Més informació sobre JCR a la web de Clarivate Analytics.


Revistes de comunicació

Dins de la categoria “Communication”, aquest any es llisten 79 revistes. Encapçala la categoria la revista britànica New media & society, publicada per l’editorial Sage.

Revistes espanyoles/iberoamericanes

La revista Comunicar segueix essent l’únic títol espanyol present dins de la categoria “Communication”.  Es manté al 1r quartil i puja fins a la posició 12.

Revistes en accés obert

Les úniques revistes en accés obert de la categoria “Communication” són la ja esmentada Comunicar (Q1) i la nord-americana International journal of communication (Q2), publicada per la University of Southern California.

Títols nous

Aquest any només hi ha una revista de comunicació que s’ha incorporat a JCR: African Journalism Studies (Q4).


Actualització:

Entrada al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC), 20/06/17: Journal Citation Reports (JCR 2017): Presència de revistes catalanes

 

Publicació de materials docents a les aules Moodle del Campus Virtual UAB

Posted in Acadèmic 12 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

Atenció professorat!

Campus Virtual UAB

L’Àrea de Planificació de Sistemes d’Informació (APSI) de la UAB ha elaborat una petita guia dirigida als professors perquè aquests puguin incloure a les aules Moodle del Campus Virtual UAB el material docent que fins ara dipositaven al Servei de Reprografia.

En aquesta guia es destaquen els elements a tenir en compte en matèria de propietat intel·lectual i es proporcionen enllaços a recursos que poden ser d’utilitat per als docents.

Consulteu la guia a la pàgina d’inici del Campus Virtual o al blog Canal TIC de la UAB.

 

Recursos d’estudi per a estudiants amb necessitats específiques

Posted in Fons, espais i serveis 08 juny 2017 by Monica – No hi ha comentaris |

A continuació reproduïm aquesta notícia publicada a la web de la Universitat Autònoma de Barcelona:

Les biblioteques de la UAB ofereixen recursos d’estudi per a estudiants amb necessitats específiques

02/06/2017

Lupes per llegir millor la informació, programari específic per a estudiants amb dificultats d’aprenentatge o cabines adaptades són alguns dels recursos de què disposen les biblioteques de la UAB en el marc d’un projecte del PIUNE que té el suport del Consell Social.

Cabines discapacitats

A finals del 2006 es va iniciar des del PIUNE, el Servei d’Atenció a la Discapacitat, un projecte per tal d’oferir als estudiants amb discapacitat física i amb mobilitat reduïda o amb discapacitat sensorial espais amb recursos tècnics i tecnològics accessibles que els permeten accedir a la informació i treballar de forma autònoma a les sales d’estudi. Durant el curs acadèmic 2016-2017, s’ha comptat amb el suport financer del Consell Social per a renovar els equipaments del centre de recursos i de les cabines adaptades, ja que en els darrers anys ha augmentat el nombre d’estudiants matriculats amb alguna discapacitat i/o necessitats educatives específiques.

Les cabines adaptades estan ubicades a la quarta planta de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, i també a la Biblioteca d’Humanitats i a la Biblioteca de Ciències Socials. Són un espai d’estudi per als estudiants amb discapacitat i/o necessitats educatives específiques i estan equipades amb els recursos tècnics més innovadors (programaris –programes de reconeixement de veu o d’ampliació de caràcters– i perifèrics –ratolins i teclats– adaptats) per a garantir l’accés a la informació i la comunicació.

Vinculat a la renovació d’equipaments, s’ha volgut equipar les cabines d’estudi de les biblioteques amb un programari específic (Claro Read) per als estudiants amb dificultats d’aprenentatge (dislèxia i TDH), per així donar resposta a les necessitats d’un perfil d’estudiant cada vegada més present a les aules universitàries.

D’altra banda, es disposa de 9 lupes TV per facilitar l’accés a la informació a les persones amb discapacitat visual distribuïdes a les següents biblioteques i unitats docents: Biblioteca d’Humanitats, de Ciència i Tecnologia, de Medicina, de Veterinària, de Ciències Socials, de Comunicació i Hemeroteca General, del campus de Sabadell, a la Unitat docent UAB Hospital Germans Trias i Pujol i a la Unitat Docent de l’Hospital Vall d’Hebron.

Per facilitar l’atenció a les persones amb discapacitat i/o necessitats educatives específiques i per potenciar l’ús dels equipaments, l’equip tècnic del PIUNE ofereix una formació al personal de les biblioteques i ha establert un protocol d’accés a les cabines.