El gènere se sol definir com una creació social, on les representacions col·lectives de la societat interpretaven com ser socialment un home o una dona. El gènere tracta de posar de manifest que les diferències socials entre homes i dones, no són immutables, ni universals ni objectives, per tant, es poden combinar i canviar. Els estudis de gènere promouen un canvi de cultura disciplinària que acabi amb els biaixos sexistes i heterosexistes.

El que pretén aquesta exposició és mostrar aspectes relacionats amb el gènere, el seu estudi des del món acadèmic i els estudis de gènere, en aplicació a les cultures antigues.
Aquest blog realitzat a partir de l’exposició de la Biblioteca d’Humanitats anomenada “L'Antiguitat des de la perspectiva de gènere”, està realitzada baix el marc del grup d'investigació d’Història del Conflicte a l'Antiguitat del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El blog està organitzat en cinc apartats temàtics més un apartat suplementari dedicat a la bibliografia. Aquests apartats temàtics tracten els següents temes: la sexualitat, el conflicte, la religió, el treball i la legislació. Considerant que el marc del tema d’aquesta exposició s’ocupa d’una cronologia molt extensa, per a l’elaboració del blog s’ha decidit fer una selecció de casos d’estudi específics. Finalment, s’incorpora un apartat destinat a la bibliografia emprada per a l’elaboració de l’exposició de la Biblioteca d’Humanitats i per a la redacció del blog; per una banda es llistaran els llibres exposats a la vitrina de la Biblioteca, i per l’altra, els recursos bibliogràfics de lliure accés via online, que incorporen articles científics, Treballs de Fi de Grau de temàtica de gènere i enllaços a pàgines relacionades amb els estudis gènere en l’Antiguitat.