Editorial - desembre 2008  Número 9

En aquest nou número presentem quatre articles i una entrevista.

Fa sis mesos felicitàvem a Verena Stolcke per la seva jubilació i en aquesta ocasió publiquem una entrevista on, entre altres coses, realitza una interessant reflexió sobre el camp de l'Antropologia.

Els articles són variats, el que demostra la diversitat d'investigacions que s'estan portant a terme i l'amplitud de temes que pot arribar a abastar la nostra disciplina. En aquest número es donen cita diferents països, altres cultures, idiomes que conviuen. Paula Gonzàlez i Rita Prat situen les seves investigacions a Catalunya, la primera a Tarragona i la segona a Sabadell. Neptalí Ramírez escriu a partir de la seva experiència en Chiapas, Mèxic. El relat de Alice Van den Bogaert ens trasllada a la Índia.

Les temàtiques dels articles també són distintes. Totes elles dintre de l'Antropologia i basades en observació participant, amb experiències recollides des de posicionaments diversos, a partir de la seva pròpia vivència, dels seus interessos teòrics, de la curiositat davant el desafiament del coneixement i de la necessitat d'aprofundir en el saber. Paula des de la sala d'aula amb joves d'una Unitat d'Escolarització Compartida, treballant la fotografia i la representació visual. Neptalí, viatjant de voluntari a Chiapas i col.laborant al costat d'altres companys amb comunitats que acabaven de viure un desastre natural, el pas de l'huracà Stan. Rita, des de la sala d'espera d'un hospital, acompanyant a persones malaltes que esperen a ser ateses i entrevistant-les posteriorment en les seves cases. Alice, viatjant a la Índia per a visitar més d'una vintena de pobles i recollir tot el material possible durant un treball de camp de tres mesos.

Però no només els articles mostren la diversitat de la investigació antropològica, sinó que també les dues ressenyes exposen dos pols i temps totalment diferents. D'una banda està la ressenya de Jaume Llopis sobre "El camino de María Magdalena", una investigació recent. Per un altre, publiquem la ressenya d'Àngel Rodríguez sobre Ramón Pané i el primer tractat etnogràfic fet a Amèrica.

Finalment, en l'apartat de convocatòries, vam afegir un informe sobre el XI Congrés d'Antropologia de l'Estat Espanyol, "Retos teóricos y nuevas pràcticas", celebrat a Donosti al setembre de 2008. Durant quatre dies, 470 congressistes van analitzar diferents aspectes de la realitat (atenció a persones depenents, patrimoni cultural i natural, feminismes i xarxes socials); van abordar temes com religió, salut, noves tecnologies i esport; i van reflexionar sobre la manera d'entendre l'Antropologia. Des de la Revista Perifèria, ens agradaria destacar l'esforç i bon treball de tota l'organització de l'esdeveniment. Gràcies.

En conclusió, doncs, aquest nou número és un aparador més que mostra els treballs d'investigació antropològics, una perspectiva cada vegada més necessària en la societat del segle XXI. També es mostra la diversitat i la importància dels treballs de camp de les antropòlogues i antropòlegs. En aquest punt, volem destacar allò que Verena Stolcke sempre ens diu: "en tota teoria hi ha una mica de biografia".

Esperem que gaudeixin de la lectura. Fins al pròxim número.Consell Editorial Revista Perifèria
inici links