Descobriment experimental de les partícules estranyes i construcció teòrica del concepte d'estranyesa (1947-1957)

Descobriment experimental de les partícules estranyes i construcció teòrica del concepte d'estranyesa (1947-1957)

Veure els fitxers associats amb aquesta Tesi

AutorBresolí Catà, Francesca
Adreça de correu electrònic francesca.bresoli@uab.cat
URLhttp://www.tdx.cat/TDX-0307107-144635
TítolDescobriment experimental de les partícules estranyes i construcció teòrica del concepte d'estranyesa (1947-1957)
Llengua Català
UniversitatUAB
Departament/Institut404 - DEPARTAMENT DE FISICA
Àrea de coneixement Ciències Experimentals
Matèries
  • 539 - Constitució física de la matèria
  • Dipòsit legal/ISBN B-9180-2007 / 978-84-690-4019-5
    Direcció de la tesi
  • García Doncel, Manuel. Director/a de la Tesi
  • Paraules clau
  • Partícules estranyes
  • Estranyesa
  • Data de defensa24-11-2006

    Resum

    El descobriment de les partícules estranyes i la concreció del model d'estranyesa, que permet avançar cap el model de quarks, ha estat poc tractat pels historiadors de la física, els quals han centrat els seus esforços en d'altres fites importants que compteixen en temps i espais amb el descobriment d'aquestes partícules: l'asssentament de la QED, el descobriment del pió i la seva relació amb les forces nuclears, l'escalada energètica dels acceleradors... La historiografia parla copiosament del desenvolupament de la física nuclear en les dècades 30 i 40, del treball en els laboratoris i de l'estudi de la natura dels raigs còsmics. A partir d'aquí, però, es passa a la Big Science, al treball als grans acceleradors que en un primer moment s'incriuen a la recerca nuclear i, tot seguit, a la física de partícules.

    Aquesta tesi pretén començar a omplir aquest buit. L'estudi que ens ocupa, en ell mateix, ofereix a la història de la ciència un exemple de procés microhistòric de descobriments múltiples, mancats de predicció teòrica i que abasten una dècada sencera (1947-1957). Però més enllà de la seva singularitat, el procés de descobriment i teorització de les partícules estranyes pot servir de pont per entendre la transició dels laboratoris de radioactivitat i física nuclear del període d'entreguerres als laboratoris organitzats al voltant dels grans acceleradors, o la transició de la física nuclear a la física de partícules. Es per tot això que creiem que no es pot menystenir la seva contribució.

    Documents ADVERTIMENT. La consulta d'aquesta tesi queda condicionada a l'acceptació de les següents condicions d'ús.

    La difusió d'aquesta tesi per mitjà del servei TDX ha estat autoritzada pels titulars dels drets de propietat intel.lectual únicament per a usos privats emmarcats en activitats d'investigació i docència. No s'autoritza la seva reproducció amb finalitats de lucre ni la seva difusió i posada a disposició des d'un lloc aliè al servei TDX. No s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing).

    Aquesta reserva de drets afecta tant al resum de presentació de la tesi com als seus continguts. En la utilització o cita de parts de la tesi és obligat indicar el nom de la persona autora.

  • fbc1de1.pdf
  • NOVA CERCA
    Organization:UAB Author:Bresolí,Catà,Francesca URN:http://www.tdx.cat/TDX-0307107-144635 Title:Descobriment experimental de les partícules estranyes i construcció teòrica del concepte d'estranyesa (1947-1957) Department:404 - DEPARTAMENT DE FISICA Subject:CDU539 Advisor:García Doncel, Manuel. Director/a de la Tesi Keywords:Partícules estranyes Keywords:Estranyesa DefenseDate:24-11-2006