Variabilitat de la xarxa LexA en els bacteris

Variabilitat de la xarxa LexA en els bacteris

Veure els fitxers associats amb aquesta Tesi

AutorCuñé Castellana, Jordi
Adreça de correu electrònic jordicune@gmail.com
URLhttp://www.tdx.cat/TDX-0809106-112914
TítolVariabilitat de la xarxa LexA en els bacteris
Llengua Català
UniversitatUAB
Departament/Institut409 - DEPARTAMENT DE GENETICA I MICROBIOLOGIA
Àrea de coneixement Ciències Experimentals
Matèries
  • 575 - Genètica general. Citogenètica general. Immunogenètica. Evolució. Filogènia
  • Dipòsit legal/ISBN B-27709-2006 / 84-689-9095-7
    Direcció de la tesi
  • Barbé i García, Jordi. Director/a de la Tesi
  • Paraules clau
  • SOS
  • Bacteris
  • Filogènia
  • Data de defensa7-04-2006

    Resum

    El sistema SOS és una xarxa multigènica sota el control negatiu del repressor LexA, amb importància vital per a la supervivència cel•lular ja que la seva desrepressió es dóna quan la cèl•lula presenta danys en el material genètic que poden ser transmesos a la descendència. Aquest fet, junt amb la seva amplia distribució en el domini Bacteria ens presenten el coneixement del seu funcionament en els diferents grups com una eina filogenètica idònia.

    Per a tal fi, i com a fil conductor d’aquest treball, és va procedir a l’estudi del reguló LexA a Dehalococcoides ethenogenes, un bacteri verd no sulfurós; Magnetococcus sp. soca MC-1,un bacteri magnetotàctic; i Leptospira interrogans serovar Lai, la primera espiroqueta amb un lexA identificat. Per a tal es va procedir a la clonació i purificació del gen lexA de cada un d’ells i a la purificació del seu producte.

    En el primer d’ells es va definir la caixa d’unió de LexA (AGAACN4GTTCT), comprovant a partir d’ella els seus vincles amb els bacteris grampositius, així com la no regulació del gen recA, considerat com a canònic, pel mateix.

    A Magnetococcus sp. soca MC-1, la caixa SOS descrita fou GTTCN7GTTC. Fins el moment, aquest microorganisme es trobava ubicat dins la subclasse Alfa del Proteobacteris, però tant el coneixement del motiu d’unió del seu LexA com els gens que integraven el reguló, ens el mostren com una branca estretament relacionada amb aquesta classe, però clarament independent.

    A Leptospira interrogans serovar Lai, el resultat fou sorprenent, ja que la caixa SOS d’aquest microorganisme, la varem haver d’identificar a partir de la regió promotora de recA, ja que no era present en la de lexA, esdevenint així el primer exemple en el que LexA no autoregula la seva expressió. Aquesta dada així com el fet de no poder detectar cap altre gen sota el seu control, ens mostren Leptospira, com un pas entremig en la tendència evolutiva seguida en les espiroquetes de perdre el seu gen lexA.

    Els següents articles es presenten a la secció d’annexes, i en ells es descriuen i discuteixen els resultats sobre els quals està basada aquesta tesis.:

    I. Fernandez de Henestrosa, A.R., J. Cuñé, I. Erill, J.K. Magnuson, i J. Barbé. 2002. A green nonsulfur bacterium, Dehalococcoides ethenogenes, with the LexA binding sequence found in gram-positive organisms. J. Bacteriol. 184(21): 6073 - 6080.

    II. Fernandez de Henestrosa, A.R., J. Cuñé, G. Mazón, B.L. Dubbels, D.A. Bazylinski, i J. Barbé. 2003. Characterization of a new LexA binding motif in the marine magnetotactic bacterium strain MC-1. J. Bacteriol. 185: 4471 - 4482.

    III. Cuñé, J., P. Cullen, G. Mazon, S. Campoy, B. Adler, i J. Barbé. 2005. The Leptospira interrogans lexA gene is not autoregulated. J. Bacteriol. 187: 5841 - 5845.

    Documents ADVERTIMENT. La consulta d’aquesta tesi queda condicionada a l’acceptació de les següents condicions d'ús.

    La difusió d’aquesta tesi per mitjà del servei TDX ha estat autoritzada pels titulars dels drets de propietat intel.lectual únicament per a usos privats emmarcats en activitats d’investigació i docència. No s’autoritza la seva reproducció amb finalitats de lucre ni la seva difusió i posada a disposició des d’un lloc aliè al servei TDX. No s’autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing).

    Aquesta reserva de drets afecta tant al resum de presentació de la tesi com als seus continguts. En la utilització o cita de parts de la tesi és obligat indicar el nom de la persona autora.

  • jcc1de1.pdf
  • NOVA CERCA
    Organization:UAB Author:Cuñé,Castellana,Jordi URN:http://www.tdx.cat/TDX-0809106-112914 Title:Variabilitat de la xarxa LexA en els bacteris Department:409 - DEPARTAMENT DE GENETICA I MICROBIOLOGIA Subject:CDU575 Advisor:Barbé i García, Jordi. Director/a de la Tesi Keywords:SOS Keywords:Bacteris Keywords:Filogènia DefenseDate:7-04-2006