L’imaginari colonial espanyol del Marroc. Geografia, gènere i literatura de viatges (1859-1936)

L’imaginari colonial espanyol del Marroc. Geografia, gènere i literatura de viatges (1859-1936)

Veure els fitxers associats amb aquesta Tesi

AutorCerarols Ramírez, Rosa
Adreça de correu electrònic rosa.cerarols@uab.cat
URLhttp://www.tdx.cat/TDX-0323109-161015
TítolL’imaginari colonial espanyol del Marroc. Geografia, gènere i literatura de viatges (1859-1936)
Llengua Català
UniversitatUAB
Departament/Institut431 - DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA
Àrea de coneixement Ciències Socials
Matèries
  • 91 - Geografia. Viatges
  • Dipòsit legal/ISBN B-47780-2008 / 978-84-691-7219-3
    Direcció de la tesi
  • Garcia Ramon, Maria Dolors. Director/a de la Tesi
  • Paraules clau
  • Geografia
  • Gènere
  • Literatura de viatges
  • Data de defensa16-06-2008

    Resum

    La tesi doctoral avalua la utilitat de l’anàlisi qualitativa de la literatura de viatges (com a objecte d’estudi) per a la indagació de coneixements geogràfics. Des d’un enfocament crític i de gènere, analitza les aportacions geogràfiques sobre el Marroc colonial que emanen de la literatura viatgera espanyola. Més concretament, examina trenta relats publicats a Espanya entre els anys 1859 i 1936. Seguint els postulats postcolonials, es remarca la complicitat existent entre la geografia, el viatge i l’imperialisme. A través de l’enfoc analític feminista, s’enriqueix el discurs geogràfic colonial en el seu conjunt, ja que totes les aportacions viatgeres són clarament genderitzades. Finalment, des d’una perspectiva més cultural (que inclou tant l’anàlisi textual com visual), s’aprofundeix en les significacions geogràfiques de les evocacions paisatgístiques del Marroc en el procés de construcció orientalista dels paisatges colonials.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    This PhD thesis examines the utility of qualitative analysis of travel literature as a tool to investigate geographic knowledge. From a critical and gender perspective, it analyses geographic contributions about colonial Morocco which emanate from Spanish travel narratives. In particular, it looks at thirty travel accounts published in Spain between 1859 and 1936. Following postcolonial postulates, it remarks the existing complicity between geography, traveling and imperialism. Through a feminist analytical approach, the whole colonial geographic discourse is enriched, since all of the travel accounts are clearly gendered. Finally, from a cultural standpoint (which includes both visual and textual analysis), the thesis investigates the geographic significance of Morocco’s landscape evocations, within the orientalistic process of colonial landscape construction.

    Documents ADVERTIMENT. La consulta d’aquesta tesi queda condicionada a l’acceptació de les següents condicions d'ús.

    La difusió d’aquesta tesi per mitjà del servei TDX ha estat autoritzada pels titulars dels drets de propietat intel.lectual únicament per a usos privats emmarcats en activitats d’investigació i docència. No s’autoritza la seva reproducció amb finalitats de lucre ni la seva difusió i posada a disposició des d’un lloc aliè al servei TDX. No s’autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing).

    Aquesta reserva de drets afecta tant al resum de presentació de la tesi com als seus continguts. En la utilització o cita de parts de la tesi és obligat indicar el nom de la persona autora.

  • rcr1de3.pdf
  • rcr2de3.pdf
  • rcr3de3.pdf
  • NOVA CERCA
    Organization:UAB Author:Cerarols,Ramírez,Rosa URN:http://www.tdx.cat/TDX-0323109-161015 Title:L’imaginari colonial espanyol del Marroc. Geografia, gènere i literatura de viatges (1859-1936) Department:431 - DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA Subject:CDU91 Advisor:Garcia Ramon, Maria Dolors. Director/a de la Tesi Keywords:Geografia Keywords:Gènere Keywords:Literatura de viatges DefenseDate:16-06-2008