La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers

La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers

Veure els fitxers associats amb aquesta Tesi

AutorCalafell Sala, Núria
Adreça de correu electrònic nomour_qo@hotmail.com
URLhttp://www.tdx.cat/TDX-0615110-091000
TítolLa convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers
Llengua Castellà
UniversitatUAB
Departament/Institut428 - DEPARTAMENT DE FILOLOGIA ESPANYOLA
Àrea de coneixement Ciències Humanes
Matèries
  • 8 - Lingüística i literatura
  • Dipòsit legal/ISBN B-29348-2010 / 978-84-693-2057-0
    Direcció de la tesi
  • Ferrús Antón, Beatriz. Director/a de la Tesi
  • Paraules clau
  • Subjecte
  • Cos
  • Llenguatge
  • Data de defensa23-02-2010

    Resum

    Inicialment titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik aquesta tesi ha anat canviant al llarg dels dos últims anys cap a un estudi teòric de tres qüestions que, a dia d’avui, continuen suscitant un interessant debat: el subjecte, el cos y l’escriptura. Per aquest motiu, el què en els seus orígens va començar essent l’estudi d’un gènere (el diari íntim o personal) i d’una veu llatinoamericana contemporània (Alejandra Pizarnik), ha acabat ampliant-se, en primer lloc, a la problemàtica d’una escriptura, la literària, que l’autora planteja des d’una perspectiva mítica i mística. I en segon lloc, a una altra veu llatinoamericana que, des del llindar de la seva creació –sempre en el límit, a meitat de camí entre el barroquisme excessiu i el buit de la pàgina en blanc-, qüestiona les tres nocions abans mentades.

    Transformada, així, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí es presenta aporta una mirada diferent a la que tradicionalment s’ aplica en el discurs crític peninsular i llatinoamericà, al recuperar algunes de les teories més significatives del postestructuralisme i demostrar, un cop més, l’actualitat de les seves contribucions: Jacques Derrida des de la noció metonímica de l’ofici d’escriptura, Julia Kristeva des de la perspectiva d’una cultura de la re-volta que destrossi tots els fonaments sobre els què ha estat edificada, en definitiva, Gilles Deleuze i Félix Guattari des de la sempre estimuladora teoria del rizoma, totes aquestes qüestions han sigut llargament treballades a través de les pàgines d’aquesta tesi amb l’objectiu d’abordar dos models d’escriptura al marge des d’un lloc divers i reclamar, a la vegada, el lloc privilegiat que certes teories segueixen tenint en la construcció i formació del pensament actual.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Inicialmente titulada La corporalidad en los Diarios de Alejandra Pizarnik la presente tesis ha ido evolucionando a lo largo de los dos últimos años hacia un estudio teórico de tres cuestiones que, a día de hoy, siguen suscitando un interesante debate: el sujeto, el cuerpo y la escritura. Por todo ello, lo que en sus inicios comenzó como el análisis de un género (el diario íntimo o personal) y de una voz latinoamericana contemporánea (Alejandra Pizarnik) ha acabado ampliándose, en primer lugar, a la problemática de una escritura, la literaria, que la autora plantea desde una perspectiva mítica y mística. Y en segundo lugar, a otra voz latinoamericana que, desde el umbral de su propia creación –siempre en el límite, a medio camino entre el barroquismo excesivo y el vacío de la página en blanco-, pone en jaque las tres cuestiones arriba mencionadas.

    Transformada, así, en La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Armonía Somers y Alejandra Pizarnik, la tesis que aquí se presenta aporta una mirada distinta a la que tradicionalmente se aplica en el discurso crítico peninsular y latinoamericano, al recuperar algunas de las teorías más significativas del postestructuralismo y demostrar, una vez más, la actualidad de sus constribuciones: Jacques Derrida desde la noción metonímica del oficio escritural, Julia Kristeva desde la perspectiva de una cultura de la re-vuelta que pulverice todos y cada uno de los fundamentos sobre los que es construida, en definitiva, Gilles Deleuze y Félix Guattari desde la siempre revulsiva teoría del rizoma, todas estas cuestiones han sido largamente trabajadas a lo largo de las páginas del ensayo con el doble objetivo de abordar dos modelos escriturales al margen desde un lugar distinto y reclamar, al mismo tiempo, el lugar privilegiado que ciertas teorías siguen teniendo en la construcción y formación del pensamiento actual.

    Documents ADVERTIMENT. La consulta d’aquesta tesi queda condicionada a l’acceptació de les següents condicions d'ús.

    La difusió d’aquesta tesi per mitjà del servei TDX ha estat autoritzada pels titulars dels drets de propietat intel.lectual únicament per a usos privats emmarcats en activitats d’investigació i docència. No s’autoritza la seva reproducció amb finalitats de lucre ni la seva difusió i posada a disposició des d’un lloc aliè al servei TDX. No s’autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing).

    Aquesta reserva de drets afecta tant al resum de presentació de la tesi com als seus continguts. En la utilització o cita de parts de la tesi és obligat indicar el nom de la persona autora.

  • ncs1de1.pdf
  • NOVA CERCA
    Organization:UAB Author:Calafell,Sala,Núria URN:http://www.tdx.cat/TDX-0615110-091000 Title:La convulsión orgiástica del orden: sujeto, cuerpo y escritura en Alejandra Pizarnik y Armonía Somers Department:428 - DEPARTAMENT DE FILOLOGIA ESPANYOLA Subject:CDU8 Advisor:Ferrús Antón, Beatriz. Director/a de la Tesi Keywords:Subjecte Keywords:Cos Keywords:Llenguatge DefenseDate:23-02-2010