La Unión Europea frente a Darfur una vez más : EUFOR Chad/RCA
Gabarro, Jordi
Sabiote, Maria A.
Institut Universitari d'Estudis Europeus. Observatori de Política Exterior Europea
Universitat Autònoma de Barcelona

Publicación: Institut Universitari d'Estudis Europeus 2008
Descripción: 4 p.
Resumen: Los estados europeos se han mostrado impotentes ante el conflicto que asola Sudán, ejemplificado por la catástrofe humanitaria de Darfur. La creciente presión para "hacer algo" llegó a los despachos de los ministros de exteriores europeos hace cuatro años y desde entonces, tanto a nivel unilateral como europeo se han desarrollado diferentes (y fracasadas) iniciativas. A nivel de la PESD, por ejemplo, la Unión puso en marcha en coordinación con la OTAN, la operación de apoyo a la misión de la Unión Africana en Darfur, la operación AMIS II, pero pronto se vio desbordada por las dimensiones del conflicto. Este fracaso ha obligado a la Unión a ocupar un lugar protagonista en este conflicto imposible de desligar del enfrentamiento de Sudán con Chad, a través de la operación EUFOR Chad/RCA. Sin embargo, esta nueva operación se está convirtiendo en la última pesadilla europea en el terreno de la PESD. El complejo contexto bélico a escala regional así como las dificultades para construir una operación europea a gran escala han puesto en evidencia las diferencias entre socios europeos sobre el deber de intervenir en el conflicto de Darfur, así como las lagunas en la estrategia europea hacia un conflicto tan grave como el que asola el triángulo formado por Sudán, Chad y la República Centroafricana (RCA).
Resumen: Els estats europeus s'han mostrat impotents davant el conflicte que assola Sudan, exemplificat per la catàstrofe humanitària de Darfur. La creixent pressió per "fer alguna cosa" va arribar als despatxos dels ministres d'exteriors europeus fa quatre anys i des de llavors, tant a nivell unilateral com europeu s'han desenvolupat diferents (i fracassades) iniciatives. A nivell de la PESD, per exemple, la Unió va posar en marxa en coordinació amb l'OTAN, l'operació de suport a la missió de la Unió Africana a Darfur, l'operació AMIS II, però aviat es va veure desbordada per les dimensions del conflicte. Aquest fracàs ha obligat a la Unió a ocupar un lloc protagonista en aquest conflicte impossible de deslligar de l'enfrontament del Sudan amb Txad, a través de l'operació EUFOR Txad / RCA. No obstant això, aquesta nova operació s'està convertint en l'última malson europea en el terreny de la PESD. El complex context bèl · lic a escala regional així com les dificultats per construir una operació europea a gran escala han posat en evidència les diferències entre socis europeus sobre el deure d'intervenir en el conflicte de Darfur, així com les llacunes en l'estratègia europea cap a un conflicte tan greu com el que assola el triangle format per Sudan, Txad i la República Centreafricana (RCA).
Derechos: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Lengua: Castellà
Colección: Institut Universitari d'Estudis Europeus. Observatori de Política Exterior Europea. Obs Breus
Colección: Obs Breve ; 28
Documento: Working paper
Materia: Ajuda humanitària ; Darfur ; Sudan ; Unió Europea, Països de la ; Txad



4 p, 85.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Estudios

 Registro creado el 2012-12-11, última modificación el 2022-07-10



   Favorit i Compartir