Google Scholar: cites
En torno al Trienio constitucional (1820-1823)
Moliner i Prada, Antoni, 1948-2020 (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Títol variant: Al voltant del Trienni constitucional (1820-1823)
Títol variant: On the Constitutional Triennium (1820-1823)
Data: 2012
Resum: El objetivo de este artículo es reflexionar sobre diversas cuestiones principales referidas al Trienio Constitucional. En primer lugar, se define el concepto de nación y de representación en la Constitución gaditana y después se señalan los cauces y las dificultades existentes para extender la nueva cultura política constitucional durante el Trienio, con ejemplos sacados principalmente de los territorios de la antigua Corona de Aragón. En segundo lugar, se analiza el mecanismo jurídico previsto como garantía para la aplicación de la Constitución en el período gaditano y después la regulación del derecho de petición en 1822. Finalmente, se centra la atención en la recomposición administrativa del Trienio y el problema que supuso la inestabilidad política, y se hace una valoración global de este período. A partir del concepto de nación y de representación política elaborado en las Cortes de Cádiz se estudia la práctica constitucional durante el Trienio Liberal (1820-1823). El camino emprendido fue complejo, con muchas dificultades, a pesar de los medios utilizados para difundir la nueva cultura política liberal. La garantía de la Constitución derivó en la regulación del derecho de petición por el gobierno moderado de Feliu-Bardají (febrero 1822), muy restrictivo frente a la práctica del liberalismo exaltado. Ni el Consejo de Estado ni el Tribunal Supremo fueron renovados en su totalidad. La suerte del liberalismo quedó en manos de funcionario poco proclives. Pero a pesar de los desencuentros e inestabilidad política, el Trienio no fue un fracaso. La difusión de la cultura política liberal impidió la plena restauración de la monarquía absoluta del Antiguo Régimen en 1823.
Resum: A partir del concepte de nació i de representació política elaborat a les Corts de Cadis s'estudia la pràctica constitucional durant el Trienni Liberal (1820-1823). El camí emprès va ser complex, amb moltes dificultats, malgrat els mitjans utilitzats per difondre la nova cultura política liberal. La garantia de la Constitució va derivar en la regulació del dret de petició pel govern moderat de Feliu-Bardají (febrer 1822), molt restrictiu davant la pràctica del liberalisme exaltat. Ni el Consell d'Estat ni el Tribunal Suprem van ser renovats en la seva totalitat. La sort del liberalisme va quedar en mans de funcionari poc proclius. Però malgrat els desencontres i inestabilitat política, el Trienni no va ser un fracàs. La difusió de la cultura política liberal va impedir la plena restauració de la monarquia absoluta de l'Antic Règim a 1823.
Resum: This paper examines Constitutional practice during the Liberal Triennium (1820-1823) based on the concept of nation and political representation formulated in the Cortes of Cadiz. It was not an easy task, in spite of the means employed to disseminate the new liberal political culture. The strive to guarantee the Constitution led to the regulation of the right to petition by the moderate government of Feliu Bardají (February 1822), very restrictive compared to the practice of the radical liberalism. Neither the Council of State nor the Supreme Court were completely renewed. The fate of liberalism remained in the hands of not very supportive government officials. But despite the disagreements and political instability, the Triennium was not a failure. The spread of liberal political culture prevented the full restoration of the absolute monarchy of the Old Regime in 1823.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Constitución ; Liberalismo exaltado ; Derecho de petición ; Restauración absolutista ; Constitució ; Liberalisme exaltat ; Dret de petició ; Restauració absolutista ; Constitution ; Exalted Liberalism ; Right to petition ; Restoration absolutist
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 1, Núm. 1 (2012) , p. 29-45, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/moliner-v1n1b
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286214
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/moliner-v1n1b
DOI: 10.5565/rev/rubrica.19


17 p, 206.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-12-19, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir