Efecte de la recurrència dels incendis sobre la vegetació i el sòl a les zones de matollar del Macizo Central Ourensano
Barberà Martí, Gerard
Belmonte, Jordina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Efecto de la recurrencia de los incendios sobre la vegetación y el suelo en las zonas de matorral del Macizo Central Ourensano
Títol variant: Effect of the recurrence of fires in the vegetation and soil os scrub areas in Macizo Central Ourensano
Data: 2012
Descripció: 108 p.
Resum: El matollar sec europeu format per Erica australis, Erica arborea, Pterosparum tridentatum, Halimium lasianthum i Calluna vulgaris com a espècies predominants és cremat en les serralades del Massís Central de forma repetida durant el pas dels anys. Això ha sigut, tradicionalment, a causa de la necessitat de mantenir-lo transitable per al bestiar, encara que altres circumstàncies s'han afegit actualment a aquesta necessitat, que incrementen el risc d'incendi d'aquesta comunitat, disparant-se el número d'incendis en els últims 30 anys. Sabent això, vam decidir realitzar un estudi a les zones de matollar que trobem al Massís Central situat a la zona del Concello de Villariño de Conso, a Ourense, per conèixer com es comporten les espècies característiques d'aquest tipus d'ecosistema després dels incendis, mitjançant la realització de mostrejos i perfils del sòl. D'aquesta manera hem volgut veure com es desenvolupen les espècies vegetals de matollar al llarg del temps, després de ser cremats. Gràcies a l'estudi hem pogut veure com el matollar observat te unes característiques que li permet sobreviure als incendis i tindre una capacitat de regeneració elevada després de patir aquesta pertorbació. Això es degut a la capacitat per rebrotar d'aquestes espècies arbustives i a la seva competitivitat. També hem vist com a necessari, donar un valor econòmic a la bona conservació de l'hàbitat, per tal de que la població local abandoni pràctiques de gestió forestal nocives, com el foc.
Resum: El matorral seco europeo formado por Erica australis, Erica arborea, Pterospartum tridentatum, Halimium lasianthum y Calluna vulgaris como especies predominantes es quemado en la sierra del Macizo Central de forma repetida durante el paso de los años. Esto ha sido, tradicionalmente, a causa de la necesidad de mantenerlo transitable para el ganado, aunque otras circunstancias se han sumado a esta necesidad, que incrementan el riesgo de incendio de esta comunidad, disparándose el número de incendios en los últimos 30 años. Sabiendo esto, decidimos realizar un estudio en las zonas de matorral que encontramos en el Macizo Central situado en la zona del Concello de Villariño de Conso, en Orense, para conocer cómo se comportan las especies características de este tipo de ecosistema después de los incendios, mediante la realización de muestreos y perfiles del suelo. De esta manera hemos querido ver cómo se desarrollan las especies vegetales de matorral al largo del tiempo, después de ser quemados. Gracias al estudio hemos podido ver como el matorral observado tiene unas características que le permiten sobrevivir a los incendios i tener una capacidad de regeneración elevada después de sufrir esta perturbación. Esto es debido a la capacidad de rebrotar de estas especies arbustivas y a su competitividad. También hemos visto como necesario, dar un valor económico a la buena conservación del hábitat, para que la población local abandone prácticas de gestión forestal nocivas, como el fuego.
Resum: The European dry scrub formed by Erica australis, Erica arborea, Pterospartum tridentatum, Halimium lasianthum and Calluna vulgaris as predominant species is burned in the mountains of the Central Massif, repeatedly, over the passing years. This has traditionally been because of the need to keep it passable for cattle, but other circumstances have added to this need, which increase the risk of fire in this community, increasing the number of fires in the past 30 years. Knowing this, we decided to do a study in scrubland found in the Central Massif area, located in the City Council of "Villariño de Conso", in Orense, to know how the characteristic species, of this type of ecosystem, behave after fires by performing sampling and floor profiles. Doing this, we wanted to see how scrub plant species develop along the time, after being burned. Through the study we have seen that the observed shrub has characteristics that allow it to survive the fire and to have a high capacity to regenerate after suffering the shock. This is due to the ability of these shrubs sprout and competitiveness. We have also seen that is necessary to give an economic value to the preservation of the habitat for the local population to abandon harmful forest management practices such as fire.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Arbusts ; Orense (Galícia) ; Regeneració forestal ; Incendis forestals ; Aspectes ambientals

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/205710


annex, dades mostreig
25 p, 569.1 KB

Annex, guia vegetació
82 p, 6.8 MB

Projecte, part 1
64 p, 6.3 MB

Projecte, part 2
44 p, 4.8 MB

Resum
10 p, 469.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2013-01-28, darrera modificació el 2021-07-11   Favorit i Compartir