Web of Science: 10 cites, Scopus: 7 cites, Google Scholar: cites
La (sobre) dimensión del crecimiento residencial en Madrid : el planeamiento urbanístico como coartada
Vinuesa Angulo, Julio (Universidad Autónoma de Madrid. Departamento de Geografía)
Martín Cortés, Blanca

Títol variant: La (sobre)dimensió del creixement residencial a Madrid : el planejament urbanístic com a coartada
Títol variant: La (sur)dimension de la croissance résidentielle à Madrid : la planification urbaine comme alibi
Títol variant: The (over)Dimension of Residential Growth in Madrid : urban planning as an Alibi
Data: 2013
Resum: Este trabajo centra la atención en analizar el papel que desempeña el análisis territorial en la elaboración de las propuestas de planeamiento. Se parte de la hipótesis de que, generalmente, carece de la calidad necesaria, está depreciado y es utilizado de forma interesada pero otorga un respaldo falsamente científico al planeamiento. Para corroborarlo, se analizan las proyecciones demográficas y la cuantificación de viviendas propuestas por 19 planes generales de municipios de la Comunidad de Madrid. Los nuevos desarrollos urbanos ya producidos o propuestos en ellos no responden a criterios de racionalidad, equilibrio ni sostenibilidad territorial. Novedoso por su preocupación por la mejora del tratamiento del análisis territorial y su correcta aplicación a las propuestas del planeamiento, este artículo se suma a la denuncia del modelo de desarrollo urbano y del papel que viene desempeñando el planeamiento, pero poniendo el foco en la crítica a la falta de rigor del análisis técnico como factor explicativo de la irracionalidad territorial.
Resum: Aquest treball centra l'atenció a analitzar el paper que té l'anàlisi territorial en l'elaboració de les propostes de planejament. Es parteix de la hipòtesi que, generalment, no té la qualitat necessària, es menysté i és utilitzada de manera interessada però dóna un suport falsament científic a la planificació. Per tal de provar-ho, s'hi analitzen les projeccions demogràfiques i la quantificació d'habitatges proposats per dinou plans generals de municipis de la Comunitat de Madrid. Els nous desenvolupaments urbans ja produïts o que s'hi proposen no responen a criteris de racionalitat, equilibri ni sostenibilitat territorial. Innovador per la preocupació per la millora del tractament de l'anàlisi territorial i la correcta aplicació a les propostes del planejament, aquest treball s'afegeix a la denúncia del model de desenvolupament urbà i del paper que hi ha tingut el planejament, però posant el focus a la crítica en la manca de rigor de l'anàlisi tècnica com a factor explicatiu de la irracionalitat territorial.
Resum: Cette étude se concentre sur l'analyse du rôle de l'analyse territoriale dans l'élaboration de propositions de planification. À partir de l'hypothèse qu'il manque, généralement, la qualité nécessaire, est négligée et utilisé de façon intéressée, mais donne faussement appui scientifique à la planification. Pour corroborer ça, s'analyse les projections démographiques et la quantification des logements proposés par 19 plans généraux de la Communauté de Madrid. Nouveaux développements proposés ou déjà produites ne répondent pas aux critères de rationalité, d'équilibre et de durabilité territoriale. Ce travail, nouveau par la préoccupation dans l'amélioration du traitement de l'analyse spatiale et la bonne application des propositions d'aménagement s'ajoute à d'autres pour dénoncer le modèle de développement urbain et le rôle que la planification joue en se concentrant sur la critique de la manque de rigueur de l'analyse technique comme un facteur explicatif de l'irrationalité de cette planification.
Resum: This paper analyzes the role that territorial analysis plays in the decision-making processes of planning proposals. It assumes that such processes often lack rigor, are undervalued and used in a self-interested way, but offer false scientific evidence to support urban planning schemes. To corroborate this statement, we analyze the demographic projections and quantification of housing stock proposed under the general urban development plans of 19 municipalities of the Community of Madrid. New urban developments or those proposed in these urban plans do not respond to criteria of rationality, balance or territorial sustainability. This paper adds to the literature denouncing the urban development model and the role that urban planning is playing in it and makes a novel contribution for its concern about how to better apply territorial analysis in planning proposals. The paper highlights the lack of rigor of technical analyses as an explanatory factor of territorial irrationality.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Desarrollo urbano ; Crecimiento residencial ; Planeamiento urbanístico ; Comunidad de Madrid ; Análisis demográfico aplicado ; Desenvolupament urbà ; Creixement residencial ; Planejament urbanístic ; Comunitat de Madrid ; Anàlisi demogràfica aplicada ; Développement urbain ; Croissance résidentielle ; Planification urbaine ; Communauté de Madrid ; Analyse démographique appliquée ; Urban development ; Residential growth ; Urban planning ; Region of Madrid ; Applied demographic analysis
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 59, Núm. 1 (gener-març 2013) , p. 51-74, ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v59-n1-vinuesa-martin
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/262782
DOI: 10.5565/rev/dag.19


24 p, 559.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-02-12, darrera modificació el 2021-12-11   Favorit i Compartir