L'assoliment de les competències bàsiques en alumnes de Centres integrats de primària i música Construcció i aplicació d'un instrument d'avaluació de les competències bàsiques i anàlisi comparativa dels resultats obtinguts en alumnes de sisè de primària de centres integrats de música i d'un grup control
Andreu, Maria
Godall, Pere, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal)
Amador Guillem, Miquel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2012
Descripció: 1 recurs electrònic (384 p.)
Resum: Aquesta recerca s'emmarca dins el corrent pedagògic que defensa la inclusió de la música com a element fonamental del currículum escolar. Es parteix de la hipòtesi que la música integrada en l'educació primària pot repercutir favorablement en l'adquisició de les competències bàsiques d'aquesta etapa. S'ha construït un instrument d'avaluació de les vuit competències bàsiques, s'ha validat i fiabilitzat i se n'ha fet seguiment. Amb aquest instrument s'ha avaluat tot l'alumnat de Catalunya de sisè de centres integrats de primària i música del curs 2010-2011 i un grup control, comparant els resultats obtinguts tant en l'assoliment del conjunt de les competències bàsiques com de cadascuna: la competència lingüística i audiovisual, la competència artística i cultural, la competència sobre el tractament de la informació i la competència digital, la competència matemàtica, la competència d'aprendre a aprendre, la competència d'autonomia i iniciativa personal, la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i la competència social i ciutadana. Els resultats d'aquesta recerca ens indiquen que, malgrat que als centres integrats de música i primària es fa el mínim d'hores marcades per la llei en totes les àrees curriculars excepte en l'artística, aquest alumnat mostra un assoliment més bo de les competències bàsiques.
Resum: Esta investigación se enmarca en la corriente psicológica que defiende la inclusión de la música como elemento fundamental del currículum escolar. Se parte de la hipótesis que la música integrada en la educación primaria puede repercutir favorablemente en la adquisición de las competencias básicas en esta etapa. Se ha construido un instrumento de evaluación de las ocho competencias básicas, se ha validado y flexibilizado y se ha llevado a cabo su pilotaje. Con este instrumento se ha evaluado todo el alumnado de sexto de Catalunya que pertenece a centros integrados de primaria y música del curso 2010-2011 así como un grupo de control y se han comparado los resultados obtenidos tanto en lo que se refiere a la obtención del conjunto de competencias básicas como de cada una de ellas: competencia lingüística y audiovisual, competencia artística y cultural, competencia sobre el manejo de la información y la competencia digital, competencia matemática, competencia de aprender a aprender, competencia en autonomía e iniciativa personal, competencia en el conocimiento y la interacción con el mudo físico y competencia social y ciudadana. Los resultados de esta investigación nos indican que, a pesar que en los centros integrados de música y primaria se imparte el mínimo de horas marcadas por la ley en todas las áreas curriculares excepto en la artística, este alumnado muestra una obtención más alto de las competencias básicas.
Resum: This research draws on the pedagogical theory that defends the incorporation of music as a fundamental part of the school curriculum. It starts from the hypothesis that music integrated into primary education can have a favourable impact on the acquisition of basic competences at this stage. An instrument for the evaluation of eight basic competences was developed, validated and tested for its reliability, and follow-up was carried out. This instrument was used to evaluate, on the one hand, all those 11 to 12-year-old pupils in Catalonia attending schools integrating primary and music education during the 2010-11 academic year and, on the other hand, a control group, comparing both the global results obtained in attaining core competences and the results specific to each one: in the fields of language and audiovisual competence, artistic and cultural competence, information processing and computer competence, mathematics competence, learning-to-learn competence, competence in the areas of autonomy and individual initiative, competence in the knowledge of and interaction with the physical world, and social and civic competence. The results of this research show that in schools integrating primary and music education - which fulfil the minimum requirements stipulated by the education regulations in all subject areas except the arts - the pupils attain a greater mastery of basic competences.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal, 2012
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Música ; Ensenyament ; Qualificacions professionals

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/96516
Adreça alternativa: https://www.educacion.gob.es/teseo/mostrarRef.do?ref=981225


384 p, 2.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-02-13, darrera modificació el 2023-11-28



   Favorit i Compartir