Ciència, indústria i ideologia: l'Institut Ravetllat-Pla
Lugo, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Història de la Ciència)
Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Comunicació i Promoció

Títol variant: Ciencia, industria e ideología : el Instituto Ravetllat-Pla
Títol variant: Science, Industry and ideology : the Ravetllat-Pla Institut
Data: 2013
Resum: L'Institut Ravetllat-Pla, al barri del Guinardó de Barcelona, va ser fundat pel veterinari Joaquim Ravetllat i Estech i el metge Ramon Pla i Armengol l'any 1919. Allí gestaren una teoria per al tractament de la tuberculosi que fou definida com a heterodoxa per les institucions mèdiques de l'època. Lluny de culpabilitzar el malalt, partien de la premissa que "tots som tuberculosos" i proposaven una terapèutica incloent, a través dels productes farmacèutics que produïen en el seu Institut. La tesi doctoral de Sara Lugo, a través de l'estudi del llegat històric, inexplorat prèviament, de l'Institut Ravetllat-Pla contribueix a la comprensió de la història de la medicina, i de la indústria farmacèutica catalana en particular, i aporta una nova perspectiva per abordar la història dels medicaments considerant-los com una estratègia de legitimació científica.
Resum: El Instituto Ravetllat-Pla, en el barrio del Guinardó de Barcelona, fue fundado por el veterinario Joaquín Ravetllat y Estech y el médico Ramon Pla y Armengol en 1919. Allí gestaron una teoría para el tratamiento de la tuberculosis que fue definida como heterodoxa por las instituciones médicas de la época. Lejos de culpabilizar al enfermo, partían de la premisa de que "todos somos tuberculosos" y proponían una terapéutica incluyente, a través de los productos farmacéuticos que producían en su Instituto. La tesis doctoral de Sara Lugo, a través del estudio del legado histórico, inexplorado previamente, del Instituto Ravetllat-Pla contribuye a la comprensión de la historia de la medicina, y de la industria farmacéutica catalana en particular, y aporta una nueva perspectiva para abordar la historia de los medicamentos considerándolos como una estrategia de legitimación científica.
Resum: The Ravetllat-Pla Institute, located in the Guinardó district of Barcelona, was founded by the veterinary doctor Joaquim Ravetllat and doctor Ramon Armengol in 1919. There, they conceived a theory for the treatment of tuberculosis that was defined as heterodox by the medical institutions of the time. Far from blaming the patient, it was based on the premise that "we are all tuberculosis sufferers" and proposed an inclusive treatment, through drugs produced at their Institute. Sara Lugo's PhD thesis, through the study of the Institute Ravetllat-Pla's historical legacy, previously unexplored, contributes to understanding the history of medicine and the Catalan pharmaceutical industry in particular, and provides a new perspective on the history of drugs by considering them a strategy of scientific legitimacy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, març 2013, p. 1-4, ISSN 2014-6388Català
4 p, 199.2 KB

Español
4 p, 277.5 KB

English
4 p, 278.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2013-04-04, darrera modificació el 2021-08-22   Favorit i Compartir