Evolució dels determinants sociodemogràfics, psicosocials, conductuals i prevalença del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual en poblacions vulnerables a Catalunya / Cinta Folch Toda ; [director: Jordi Casabona i Barbarà]
Folch Toda, Cinta
Casabona, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i Medicina Preventiva i Salut Pública)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2012
Descripció: 1 recurs electrònic (130 p.)
Resum: La present tesis doctoral té per objectiu revisar de manera exhaustiva el coneixement existent en relació als estudis de monitoratge bio-conductual del VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITS) en poblacions vulnerables, així com en la identificació dels principals determinants d'aquestes infeccions i de les conductes de risc associades en el col·lectiu d'homes que tenen sexe amb homes (HSH) i d'usuaris de droga per via parenteral (UDVP). Es presenten 5 publicacions que s'han elaborat a partir de l'explotació estadística de les dades recollides en els estudis de monitoratge bioconductual que el CEEISCAT realitza en aquestes poblacions des de 1993. En primer lloc, l'anàlisi de tendències dels indicadors recollits en els estudis realitzats en HSH durant 1995-2006 mostren un increment significatiu en la prevalença del VIH i de les conductes de risc associades en aquest col·lectiu. Entre aquestes conductes de risc cal destacar el consum d'alcohol i drogues abans i durant les relacions sexuals, doncs tal i com s'observa en la segona publicació es mostra clarament associat a una major prevalença de relacions sexuals desprotegides. El tercer estudi posa de manifest la elevada prevalença d'infecció per el VIH i el VHC que presenta el col·lectiu d'UDVP a Catalunya, a diferencia de les dades de prevalença d'ITS que es mantenen similars a les de la població general (quart article). Malgrat la baixa prevalença d'ITS observada, l' elevada proporció d'UDVP que realitzen conductes sexuals de risc amb les seves parelles posa de manifest la possibilitat de transmissió del VIH/ITS per via sexual en aquest col·lectiu. Finalment, el darrer article caracteritza als injectors que, a pesar de la amplia oferta de material estèril per a la injecció de drogues, segueixen mantenint pràctiques de risc relacionades amb la injecció, destacant aquells que s'injecten amb una major freqüència i els injectors de cocaïna. Les dades generades en aquests estudis de monitoratge bio-conductual del VIH/ITS s'han anat incorporant a diferents intervencions preventives dissenyades a Catalunya per disminuir la transmissió del VIH i les ITS en poblacions vulnerables.
Resum: This thesis aims to review the existing knowledge regarding the bio-behavioral surveillance surveys on HIV and sexually transmitted infections (STI) in vulnerable populations, as well as identifying the main determinants of these infections and associated risk behaviors in men who have sex with men (MSM) and injecting drug users (IDU). The thesis brings together five articles based on data collected from biobehavioral surveillance studies conducted by the CEEISCAT in Catalonia in these populations since 1993. First, an increasing trend in the prevalence of HIV and associated risk behaviors was found in MSM in Catalonia during 1995-2006. The use of alcohol and drugs before and/or during sex is a risk behavior to take into consideration among MSM, and as observed in the second publication, there was clearly an association between alcohol and drug use and unprotected sex. The third study confirms the high prevalence of HIV and HCV among IDU in Catalonia; unlike STI prevalence data that remain similar to the general population (fourth article). Despite the low prevalence of STI observed among this population, the low condom use reported means that a sexual risk of HIV/STI transmission exists in this group. Finally, the fifth article characterizes the injectors that, despite the widespread use of harm reduction programs in Catalonia, still keeping risk practices related to injection, in particular those who inject drugs frequently as well as cocaine injectors. Data from biobehavioral surveys in Catalonia have been incorporated in different preventive interventions designed to reduce HIV and STI transmission in vulnerable populations.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva, 2012
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; Tesi doctoral
Matèria: Malalties venèries ; Catalunya ; Infeccions per VIH ; Persones desfavorides

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/96374


130 p, 614.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-04-11, darrera modificació el 2021-08-22   Favorit i Compartir