Les dones a Chiapas, un futur més esperançador?
Lirón, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural)
Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Comunicació i Promoció

Títol variant: Las mujeres en Chiapas, un futuro más esperanzador?
Data: 2013
Resum: Una tesi doctoral llegida a la UAB ha comparat la forma de vida de les dones indígenes que viuen al sud de Mèxic, concretament a la regió del conflicte a Chiapas: per una banda les que pertanyen a comunitats zapatistes i, per altre, les que pertanyen a comunitats pro-govern. El treball conclou que, malgrat que comparteixen molts problemes derivats del model tradicional de gènere i de les dramàtiques condicions de vida que pateixen, les dones zapatistes han apostat per un model polític de canvi: s'han incorporat progresivament a tots els nivells comunitaris de decisió, poden participar a totes les activitats, comissions i càrrecs de les noves estructures de govern autònom i, dins l'àrea zapatista, s'ha formalitzat una voluntat d'acabar definitivament amb les formes de violència i discriminació de gènere. Així, les dones indígenes d'un i altre bàndol, presenten ritmes de canvi i projectes de futur radicalment diferents.
Resum: Una tesis doctoral leída en la UAB ha comparado la forma de vida de las mujeres indígenas que viven en el sur de México, concretamente en la región del conflicto de Chiapas: por un lado las que pertenecen a comunidades zapatistas y, por otro, las que pertenecen a comunidades pro-gobierno. El trabajo concluye que, aunque comparten muchos problemas derivados del modelo tradicional de género y de las dramáticas condiciones de vida que sufren, las mujeres zapatistas han apostado por un modelo político de cambio: se han incorporado progresivamente a todos los niveles comunitarios de decisión, pueden participar en todas las actividades, comisiones y cargos de las nuevas estructuras de gobierno autónomo y, dentro del área zapatista, se ha formalizado una voluntad de acabar definitivamente con las formas de violencia y discriminación de género. Así, las mujeres indígenas de uno y otro bando, presentan ritmos de cambio y proyectos de futuro radicalmente diferentes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2013, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 89.1 KB

Español
3 p, 132.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2013-06-04, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir