Web of Science: 1 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
Els efectes de la globalització en la recerca educativa : reflexions a partir de l'agenda educativa global
Tarabini-Castellani, Aina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca Globalització, Educació i Politiques Socials
Universitat Autònoma de Barcelona. GIPE (Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives)

Títol variant: Los efectos de la globalización en la investigación educativa : reflexiones a partir de la agenda educativa global
Títol variant: The effects of globalisation on educational research : reflections from the global educational agenda
Data: 2013
Resum: El procés de globalització suposa nous reptes per a la recerca educativa contemporània, ja que no només en modifica els objectes d'estudi, sinó també els mètodes d'anàlisi. L'objectiu d'aquest article és reflexionar sobre aquests reptes a partir d'una recerca centrada en l'agenda educativa global. Específicament, l'objecte d'estudi de la recerca se centra en l'anàlisi de les relacions entre educació i pobresa, explorant l'agenda global que s'ha definit en aquest camp, l'efecte que té sobre les polítiques educatives nacionals i la concreció en dinàmiques, pràctiques i dispositius desenvolupats a l'escala local. A partir de l'explicació dels objectius, el procés i els resultats principals de la recerca en qüestió, l'article defensa la necessitat que els estudis contemporanis en el camp de la sociologia de l'educació s'allunyin paral·lelament del «nacionalisme», «l'estatisme» i «l'educacionalisme» metodològic, de forma tal que permetin copsar els canvis que genera la globalització, tant en les polítiques com en els sistemes educatius.
Resum: El proceso de globalización supone nuevos retos para la investigación educativa contemporánea, ya que no solo modifica los objetos de estudio, sino también los métodos de análisis. El objetivo de este artículo es reflexionar sobre estos retos a partir de una investigación centrada en la agenda educativa global. Específicamente, el objeto de estudio de la investigación se centra en el análisis de las relaciones entre educación y pobreza, explorando la agenda global que se ha definido en este campo, el efecto que tiene sobre las políticas educativas nacionales y la concreción en dinámicas, prácticas y dispositivos desarrollados en la escala local. A partir de la explicación de los objetivos, el proceso y los principales resultados de la investigación en cuestión, el artículo defiende la necesidad de que los estudios contemporáneos en el campo de la sociología de la educación se alejen paralelamente del «nacionalismo», «el estatismo» y el «educacionalismo» metodológico, de tal forma que permitan captar los cambios que genera la globalización, tanto en las políticas como en los sistemas educativos.
Resum: The process of globalisation has given rise to new challenges for contemporary educational research. It not only modifies its object of study but also its methods of analysis. The aim of this paper is to reflect on these challenges through the results of research on the global education agenda. This research focuses on the relationship between education and poverty, exploring the global education agenda in this field, its effect on national education policies and its effects on dynamics, practices and devices developed at the local scale. After explaining the objectives, development and main results of the research, the article argues the need for contemporary studies in the sociology of education to move away from methodological 'nationalism', 'statism' and 'educationalism' in such a way as to capture the effects of globalisation on both education policies and systems.
Drets: Tots els drets reservats
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Sociologia de l'educació ; Política educativa ; Organismes internacionals ; Pobresa ; Educació ; Sociología de la educación ; Organismos internacionales ; Pobreza ; Educación sociology of education ; Education policy ; International organisations ; Poverty ; Education
Publicat a: Papers : revista de sociologia, Vol. 98, Núm. 2 (Abril-Juny 2013) , p. 405-426, ISSN 2013-9004

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/263711
Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v98-n2-tarabini
DOI: 10.5565/rev/papers/v98n2.452


22 p, 174.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS)
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-07-01, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir