Dialèctica i humanisme en el pensament de Balmes
Casanovas, Pompeu (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Dret i Tecnologia)

Títol variant: Dialectics and humanism in the thought of Balmes
Data: 2011
Resum: Hi ha dos programes intel·lectuals en els textos de Jaume Balmes, un d'explícit i un altre d'implícit. El programa explícit radica en la defensa del catolicisme i una teologia basada en la concepció de l'espiritualisme francès del segle xix i els autors clàssics de la segona escolàstica espanyola del segle xvi. El programa implícit, però, és molt més polític, i es fonamenta més en allò que calla que no pas en el que diu. Per què no esmenta mai els juristes de dret públic de la Corona d'Aragó? Per què no acaba d'explicitar la seva concepció de raó pràctica i de dialèctica?.
Resum: Two distinct intellectual agendas can be found in the writings of Jaume Balmes, one explicit and another implicit. Balmes' explicit program is grounded in the defence of Catholicism and in a political theology based on the conceptions of the 19th c. French Spiritualism and the classic authors of the Spanish Scholasticism of the 16th c. The implicit programme, by contrast, is much more political and its roots are to be found more in what he omits than in what he says. Why did he never quote the public law jurists from the Crown of Aragon? Why didn't he make his conception of practical reason and dialectics fully known?.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Dialèctica ; Humanisme ; Judici ; Pactisme ; Pensament jurídic català ; Invenció ; Dialectics ; Humanism ; Pactism ; Catalan legal theory ; Invention ; Trial ; Balmes, Jaume, 1810-1848 ; Universitat de Cervera
Publicat a: Ausa, Vol. 25, Núm. 167 (2011) , p. 68-80, ISSN 2014-1246

https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/248021


7 p, 211.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de Dret i Tecnologia (IDT)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-07-02, darrera modificació el 2024-05-25



   Favorit i Compartir