Theory of discontinuous Lambek calculus / autor: Oriol Valentín Gallart ; director de tesi: Glyn Morrill
Valentín, Oriol
Morrill, Glyn, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana

Publicació: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013
Descripció: 1 recurs electrònic (236 p.)
Resum: Aquesta tesi s'emmarca dins del camp de la lingüística matemàtica, concretament en la branca de la gramàtica lògica de tipus, disciplina íntimament relacionada amb la teoria de la demostració. En aquest treball es proposa un càlcul o lògica substructural, anomenat càlcul discontinu de lambek, que intenta tractar amb èxit el problema de la discontinuïtat, que és un fenomen molt estès en totes les llengües naturals. Al llarg del llibre s'analitzen i es demostren diverses propietats del càlcul discontinu de Lambek, la qual cosa dóna fe de la seva bondat matemàtica. Finalment, mitjançant aquest càlcul estudiem en detall una sèrie de fenòmens lingüístics de naturalesa discontínua.
Resum: This is a thesis in Mathematical Linguistics, namely in Proof Theory. Its main contribution is the conception of the Discontinuous Lambek calculus (D henceforth), an intuitionistic substructural logic. This calculus (or logic) tries to face the problem of discontinuity, which is pervasive in natural languages. In this work, several mathematical results on proof-theoretical aspects, soundness/completeness theorems and generative power are formulated and proved. This represents, we think, a remarkable achievement. Finally, the logic machinery developped through the book allows a study in depth of several discontinuous linguistic phenomena.
Nota: Bibliografia
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana, 2012
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Anglès.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Matèria: Lingüística matemàtica
ISBN: 9788449034299

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/107970


236 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre de Lingüística Teòrica (CLT)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2013-07-22, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir