Google Scholar: cites
La participación de los jóvenes en las redes sociales : finalidad, oportunidades y gratificaciones
García Galera, María del Carmen (Universidad Rey Juan Carlos)
Seco, José Alonso (Universidad Rey Juan Carlos)
Hoyo Hurtado, Mercedes del (Universidad Rey Juan Carlos)

Títol variant: Youth participation on social networks : purposes, opportunities and rewards
Data: 2013
Resum: Entre la multitud d'eines i aplicacions que ofereix Internet, les xarxes socials s'han convertit en un element de referència per a la participació ciutadana, atès que afavoreixen la possibilitat de ser informats i d'informar de forma fàcil, ràpida i massiva, a més de tenir la capacitat de cridar a la mobilització social, cívica i/o política. Enfront d'aquells detractors que consideren a les xarxes com un lloc ple de perills, hi ha estudis que plantegen com les xarxes socials es constitueixen, en realitat, com un espai de trobada, de debat, de negoci, en definitiva, de participació. En aquest article es presenten les possibilitats reals de les xarxes socials per als joves, centrades principalment en la percepció de les mateixes com un mitjà per estendre les seves relacions socials offline així com per a la participació en esdeveniments socials i/o cívics. Es busca conèixer els usos que fan els joves de les xarxes socials, les opcions i oportunitats que els ofereixen, així com les gratificacions que aquest sector de la població, com a principal usuari, obté de la seva participació amb aquestes eines d'Internet. Segons estableix Livingston, les xarxes socials són una font de risc però també d'oportunitats, relacionades fonamentalment amb la participació social, cívica i fins i tot política dels joves tant a través del món virtual com en la vida real. L'entorn digital en el qual vivim i les xarxes socials online en concret poden facilitar noves oportunitats per a l'aprenentatge, la participació, la creativitat i la comunicació (Livinsgtone i Haddon, 2009: 15).
Resum: Entre la multitud de herramientas y aplicaciones que ofrece internet, las redes sociales se han convertido en un elemento de referencia para la participación ciudadana, ya que favorecen la posibilidad de ser informados y de informar de forma fácil, rápida y masiva, además de tener la capacidad de llamar a la movilización social, cívica y/o política. Frente a aquellos detractores que consideran las redes como un lugar lleno de peligros, hay estudios que plantean cómo las redes sociales se constituyen, en realidad, como un espacio de encuentro, de debate, de negocio, en definitiva, de participación. En este artículo se presentan las posibilidades reales de las redes sociales para los jóvenes, centradas principalmente en la percepción de las mismas como un medio para extender sus relaciones sociales offline así como para la participación en eventos sociales y/o cívicos. Se busca conocer los usos que hacen los jóvenes de las redes sociales, las opciones y oportunidades que les ofrecen, así como las gratificaciones que este sector de la población, como principal usuario, obtiene de su participación con estas herramientas de internet. Según establece Livinsgtone, las redes sociales son una fuente de riesgo pero también de oportunidades, relacionadas fundamentalmente con la participación social, cívica e incluso política de los jóvenes tanto a través del mundo virtual como en la vida real. El entorno digital en el que vivimos y las redes sociales online en concreto pueden facilitar nuevas oportunidades para el aprendizaje, la participación, la creatividad y la comunicación (Livinsgtone y Haddon, 2009: 15).
Resum: Among the multiple applications and tools provided by the Internet, social networks have become a reference point for citizen participation since they enhance the possibility of being informed and to inform in an easy, fast and massive way. These tools also have the capacity to drive social, civic and/or political mobilization. Against those critics who consider social networks as a place full of dangers, there are studies that explain how social networks are in fact a meeting place, a space for debate, for business, and ultimately, for participation. This article presents the real possibilities of social networks for young people, mainly focusing on the perception of them as a platform to extend their offline social relationships as well as for their participation on social and/or civic events. It seeks to understand the different uses young people do of social networks, the options and opportunities offered to them, as well as the rewards that this sector of the population, as primary users, get for their participation in social networks. According to Livingston, social networks are a potential source of risk but also of opportunities mainly related to social, civic and even political participation of youth through both the virtual world and real live. The digital environment in which we live and particularly, the online social networks, can provide new opportunities for learning, participation, creativity and communication. (Livinsgtone y Haddon, 2009: 15).
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Xarxes socials ; Participació ; Joves ; Relacions socials ; Redes sociales ; Participación ; Jóvenes ; Relaciones sociales ; Usos ; Social networks ; Participation ; Youth ; Social relations ; Uses
Publicat a: Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, Núm. 48 (Setembre 2013) , p. 95-110, ISSN 2340-5236

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/304860
Adreça original: https://analisi.cat/article/view/2013-garcia-alonso-delhoyo
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/2013-garcia-alonso-delhoyo
DOI: 10.7238/a.v0iM.1968


16 p, 150.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Anàlisi
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-10-29, darrera modificació el 2022-10-30



   Favorit i Compartir