Google Scholar: cites
Governança local i política d'innovació
Martin, Antonio (Martin Artiles) (Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia)
Carrasquer, Pilar, 1957- (Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia)
Rodríguez, Joan (Rodríguez Soler) (Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia)
Molina Romo, Óscar 1962- (Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia)

Títol variant: Gobernanza local y política de innovación
Títol variant: Local governance and innovation politics
Data: 2010
Resum: La tesi que plantegem és que en l'última dècada l'actor està adquirint un paper central en les polítiques de desenvolupament local com a impulsor de l'estratègia competitiva basada en R+D+I. Un fenomen que ha anat acompanyat d'un canvi en l'orientació i en les prioritats de les polítiques de desenvolupament econòmic respecte a les dècades anteriors. En les dècades dels vuitanta i dels noranta, la prioritat era l'ocupació i es prestava una especial atenció a les precondicions estructurals del territori. Avui la centralitat de l'actor es vincula a formes de governança complexes i a diferents nivells, que impliquen diversos actors col·lectius públics i privats, en un context on la prioritat és la innovació tecnològica. La governança de les polítiques de desenvolupament comporta dues formes de participació, una de vertical i una altra d'horitzontal. Aquestes dues formes d'organitzar la participació han estat confrontades en els dos estudis de casos que es presenten.
Resum: La tesis que sostiene este artículo es que en la última década el actor viene adquiriendo un papel central en las políticas de desarrollo local como impulsor de la estrategia competitiva basada en I+D+I. Esto ha supuesto un cambio en la orientación de las políticas de desarrollo económico respecto a las décadas anteriores. Entonces se prestaba una especial atención a las precondiciones structurales del territorio. Hoy la centralidad del actor está vinculada con formas de gobernanza complejas y a diferentes niveles, que implican a actores colectivos públicos y privados. La gobernanza de las políticas de desarrollo comporta dos formas de participación, una vertical y otra horizontal. Estas dos formas de organizar la participación han sido confrontadas en dos estudios de casos.
Resum: This article highlights the importance of local actors and their strategic capacity to stimulate innovation policy, which has replaced employment as the main objective of local development. This shift has been accompanied by a gradual reorientation of local development policies from the previous focus on the pre-existing structural conditions. Today, the importance of public and private actors as key players of local development policies is increasingly linked to their involvement in complex networks and multi-level governance. Governance of local development policies implies vertical and horizontal mechanisms for structuring the participation of local actors. These two dimensions are analysed in detail with the help of two case studies.
Ajuts: Ministerio de Ciencia y Tecnología SEJ2005-040078
Nota: Background of INCASI Project H2020-MSCA-RISE-2015 GA 691004. WP1: Compilation
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Governança ; Participació vertical ; Participació horitzontal ; Desenvolupament endogen ; Desenvolupament exogen ; Gobernanza ; Participación vertical ; Participación horizontal ; Desarrollo endógeno ; Desarrollo exógeno ; Governance ; Vertical participation ; Horizontal participation ; Endogenous development ; Exogenous development
Publicat a: Revista catalana de sociologia, Num. 25 (Juliol 2010) , p. 7-26, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222450
DOI: 10.2436/20.3005.01.27


20 p, 340.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-12-11, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir