La teoria dels conjunts borrosos : una aplicació en el camp de les ciències socials
Alarcón, Amado
Gibert, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Lurbe, Kàtia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Mellén, Teodor

Fecha: 2000
Resumen: L'objectiu d'aquest article és presentar la teoria matemàtica dels conjunts borrosos com a eina de tractament de dades en el camp de les ciències socials. En primer lloc, exposem una reflexió entorn d'algunes de les qüestions metodològiques que ens preocupen respecte al procés de la investigació científica. En concret, aital preocupació metodològica gira entorn dels temes d'incertesa, veritat, validesa i informació, temes que ens porten a proposar la pertinència de la teoria dels conjunts borrosos a mode de mètode per al tractament de la incertesa en les ciències socials. En segon lloc, exposem una breu despcripció de la teoria dels conjuntos borrosos, en la qual indiquem llurs elements més fonamentals. Seguidament, oferim un exemple d'aplicació d'aquesta teoria matemàtica utilitzant dades extretes d'una enquesta realitzada als membres del Parlament de Catalunya sobre la llei 1/1998 de política lingüística (7 de gener de 1998).
Resumen: El objetivo de este artículo es presentar la teoría matemática de los conjuntos borrosos como instrumento para el tratamiento de datos en el campo de las ciencias sociales. En primer lugar, exponemos una reflexión en torno a ciertas cuestiones metodológicas que nos preocupan respecto al proceso de la investigación científica. En concreto, tal preocupación gira en torno a los temas de incertidumbre, verdad, validez e información, temas que nos llevan a plantear la pertinencia de la teoría de los conjuntos borrosos como método para el tratamiento de la incertidumbre en las ciencias sociales. En segundo lugar, exponemos una breve descripción de la teoría de los conjuntos borrosos donde indicamos sus elementos más fundamentales. A continuación, ofrecemos un ejemplo de aplicación de esta teoría matemática utilizando los datos extraídos de una encuesta realizada a los miembros del Parlament de Catalunya sobre la Ley 1/1998 de política lingüística (7 de enero de 1998).
Resumen: The aim of this essay is to present the mathematical theory of fuzzy sets as an instrument for the data treatment in the field of social sciences. First, we will expound on some of the methodological questions that interest us concerning the process of scientific research. Specifically, we will focus on such methodological questions relating to uncertainty, truth, validity and information. These topics will lead us to propose the relevance of the theory of fuzzy sets as a method for the treatment of uncertainty in the field of social sciences. Secondly, we will expound a brief description of the theory of fuzzy sets, explaining some of it most fundamental elements. Following this, we will show a sample application of the mathematical theory of fuzzy sets using as its basis the data extracted from a questionnaire on Linguistic Politics given to the members of the Parlament de Catalunya (Llei 1/1998; 7th of January 1998).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català.
Documento: article ; publishedVersion
Materia: Conjunts borrosos ; Ciències socials ; Incertesa ; Fuzzy sets ; Social sciences ; Uncertainty
Publicado en: Revista Catalana de Sociologia, Num. 11 (Març 2000) , p. 33-63, ISSN 1136-8527

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222295/303099


32 p, 126.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2013-12-12, última modificación el 2019-07-20   Favorit i Compartir