Web of Science: 3 cites, Google Scholar: cites
María Luz Morales i el periodisme cultural dels anys 30 : modernitat, cinema, pedagogia
Santa-Maria, Glòria
Tur, Pilar

Títol variant: María Luz Morales y el periodismo cultural de los años 30 : modernidad, cine, pedagogía
Títol variant: María Luz Morales and the cultural journalism of the thirties: modernity, cinema and pedagogy
Data: 2012
Resum: Perfil de la dilatada i densa trajectòria professional de María Luz Morales (A Coruña, 1889 - Barcelona, 1980), una de les primeres dones periodistes de treball diari a les redaccions i la primera a assumir la direcció d'un diari a Espanya. Parem especial atenció a la seva activitat durant els anys 30 i articulem la nostra anàlisi al voltant de dos eixos centrals a la creació de Morales: la voluntat de dignificar un art aleshores jove com el cinema i l'ús de les pàgines "femenines" de la premsa per tal d'elevar el nivell cultural de les lectores.
Resum: Perfil de la dilatada y densa trayectoria profesional de María Luz Morales (A Coruña, 1889- Barcelona, 1980), una de las primeras mujeres periodistas de trabajo diario en las redacciones y la primera en asumir la dirección de un periódico en España. Ponemos especial atención en su actividad durante los años 30 y articulamos nuestro análisis en dos ejes centrales en la creación de Morales: la voluntad de dignificar el cine, un arte joven en aquellos años, y el uso de las páginas "femeninas" de la prensa con el fin de elevar el nivel cultural de las lectoras.
Resum: A profile of the long and involved professional life of one of Spain's first female staff newsroom journalists and the first woman to head a Spanish newspaper: Maria Luz Morales (A Coruña, 1899-Barcelona, 1980). The article focuses, in particular, on her work throughout the 1930s, characterized by two main goals: enhancing the perception of cinema -still a young art at the time- and the development of "feminine" sections in the newspaper that strove to educate her female readers.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: María Luz Morales ; Periodisme anys 30 ; Periodisme barceloní ; Dones periodistes ; Irene Polo ; Periodismo años 30 ; Periodismo barcelonés ; Mujeres periodistas ; Journalism in the thirties ; Journalism in Barcelona ; Women journalists
Publicat a: Lectora : revista de dones i textualitat, Núm. 18 (2012) , p. 241-254, ISSN 2013-9470

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Lectora/article/view/270341
DOI: 10.2436/20.8020.01.48


14 p, 215.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Lectora
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-03-27, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir