Web of Science: 0 cites, Google Scholar: cites
Rafael Cervera (1563/64-1633) : entre la monarquia hispànica i les institucions catalanes
Genís Mas, Daniel (Universitat de Girona. Institut de Llengua i Literatura Catalanes)

Títol variant: Rafael Cervera (1563/64-1633) : entre la monarquía hispánica y las instituciones catalanas
Títol variant: Rafael Cervera (1563/64-1633): between the Spanish monarchy and Catalan institutions
Data: 2013
Resum: Rafael Cervera, polític i historiador barceloní, és l'autor de la Historia de Cataluña, traducció castellana del 1616 de la Crònica de Bernat Desclot. La Crònica de Desclot fou l'última de les denominades Quatre Grans Cròniques a imprimir-se. Els motius d'aquesta tardança i les peculiaritats del moment històric en què aparegué, als prolegòmens de les tensions Catalunya-Espanya que conduïren el país a la guerra dels Segadors, no havien estat estudiats mai fins ara. L'article aprofundeix en la vida de Cervera i el col·loca entre els membres del denominat cercle erudit barcelonès de 1620-1630 que s'encarregaren de rescatar de l'oblit les velles glòries de l'època imperial catalana amb unes clares intencions reivindicatives.
Resum: Rafael Cervera, político e historiador barcelonés, es el autor de la Historia de Cataluña, traducción castellana de 1616 de la Crònica de Bernat Desclot. La Crònica de Desclot fue la última de las denominadas Cuatro Grandes Crónicas en imprimirse. Los motivos de esta demora y las peculiaridades del momento histórico en que apareció, en los prolegómenos de las tensiones Cataluña-España que condujeron al país a la guerra dels Segadors, no habían sido estudiados nunca hasta ahora. El artículo profundiza en la vida de Cervera y lo coloca entre los miembros del denominado círculo erudito barcelonés de 1620-1630 que se encargaron de rescatar del olvido a las viejas glorias de la época imperial catalana con unas claras intenciones reivindicativas.
Resum: The Barcelona politician and historian Rafael Cervera is the author of Historia de Cataluña (History of Catalonia); a Spanish translation of the Crónica (Chronicle) of Bernard Desclot dating from 1616. Desclot's Crónica was the last of the so-called Four Great Chronicles to be printed. The reasons for this delay and the particular circumstances of the historical moment in which it appeared - on the eve of the tensions between Spain and Catalonia that drew the country into the Guerra dels Segadors (Catalan Revolt) - have never been studied before. The article explores the life of Cervera, revealing that he was a member of the so-called erudite circle of Barcelona of 1620-1630, which undertook to rescue the glories of imperial times from oblivion with the clear intention to defend the Catalan position.
Nota: Aquest article presenta algunes de les conclusions més rellevants sobre la figura de Rafael Cervera que apareixen a la tesi doctoral que vaig defensar a finals de l'any 2012 a la Universitat de Girona. Vegeu Genís, 2012. També es pot consultar en línia a TDX.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Rafael Cervera ; Desclot ; Crònica ; Constitucions ; Absolutisme ; Pactisme ; Segle XVII ; Crónica ; Constituciones ; Absolutismo ; Pactismo ; Siglo XVII ; Constitutions ; Absolutism ; Pacts ; Seventeenth century
Publicat a: Manuscrits, Núm. 31 (2013) , p. 91-114, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/277261
Adreça original: https://revistes.uab.cat/manuscrits/article/view/v31-genis
DOI: 10.5565/rev/manuscrits.29


24 p, 319.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-03-28, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir