La vulnerabilitat de les zones d'interfase urbana i forestal davant els incendis : estudi de cas de l'incendi de Mont-Roig del Camp (Baix Camp)
Mira i Pou, Núria
Badia i Perpinyà, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 2008
Resum: L'incendi de Mont-roig del Camp (Baix Camp) del juliol del 2007 va posar en evidència la manca de planificació i prevenció de les zones que se situen a la interfase entre l'urbà i el forestal. L'experiència dels darrers incendis en zones urbanes ha mostrat la vulnerabilitat d'aquestes àrees davant una nova tipologia d'incendis que no presenta les mateixes característiques que els incendis forestals que tots coneixem, i que s'han anomenat incendis d'interfase urbana i forestal. El present article identifica les variables que incideixen en la vulnerabilitat, per tal d'assenyalar els elements sobre els quals caldria incidir per assolir assentaments menys vulnerables i, per tant, més resistents a la propagació del foc. Aquesta aproximació a la vulnerabilitat de les zones d'interfase de Catalunya davant dels incendis es farà mitjançant una anàlisi teòrica i pràctica a partir de l'incendi de Mont-roig del Camp.
Resum: El incendio de Mont-roig del Camp (Baix Camp) de Julio del 2007 puso en evidencia la falta de planificación y prevención de las zonas que se sitúan en la interfase entre lo urbano y lo forestal. La experiencia de los últimos incendios en zonas urbanas ha mostrado la vulnerabilidad de estas áreas delante de una nueva tipología de incendios que no presenta las mismas características que los incendios forestales que todos conocemos, y que se han denominado incendios de interfase urbana y forestal. El presente artículo identifica las variables que inciden en la vulnerabilidad, para señalar los elementos sobre los cuales sería necesario incidir para conseguir asentamientos menos vulnerables y, por lo tanto, más resistentes a la propagación del fuego. Esta aproximación a la vulnerabilidad de las zonas de interfase en Catalunya delante de los incendios se llevará a cabo mediante un análisis teórico y práctico a partir del incendio de Mont-roig del Camp.
Resum: Mont-roig del Camp fire (Baix Camp) on july 2007, proved the lack of planning and prevention works in the areas situated between the urban and the forest. The experience of last fires in urban areas has showed the vulnerability of these areas in front of a new fire typology that does not show the same characteristics as the fires we all know, and that are called as wild-land urban interface fires. The current article identifies the variables that influence in the vulnerability to show the elements in which we should act to reach settlements less vulnerable and more resistant to fire propagation. This approach to the vulnerability of interface areas in Catalunya in front of fires will be done by a theoretical and practical analysis from the Mont-roig del Camp fire.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Incendis forestals ; Zones d’interfase urbana i forestal ; Modelització cartogràfica ; Mont-roig del Camp ; Zonas de interfase urbana y forestal ; Incendios de interfase ; Modelización cartográfica ; Wild-land urban interface areas ; Cartographic modeling ; Fire in forestry
Publicat a: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 66 (2008) , p. 29-51, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/37537/45260


23 p, 315.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2014-04-03, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir