(Re)Construcció de les maternitats i de les paternitats després d'un divorci. Notes d'un estudi qualitatiu
Solsona, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Ferrer Serret, Laia (Institut Germans Trias i Pujol. Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya)

Data: 2010
Resum: En aquest article es discuteixen alguns resultats d'un estudi qualitatiu sobre les trajectòries familiars que segueixen homes i dones que han viscut la ruptura d'una unió en la qual va haver fills. Primerament, es presenta el disseny de la metodologia qualitativa i, a continuació, s'ofereixen alguns resultats del treball de camp realitzat durant la primavera de 2008 en àrees metropolitanes d'Espanya on el divorci té una intensitat més gran. Les narracions dels nostres biògrafs i biògrafes permeten entendre el significant mutant de la maternitat i de la paternitat durant el procés de (re)construcció dels vincles familiars després d'un divorci, per identificar la permanència o reproducció dels patrons de gènere existents abans de la ruptura, respecte la cura dels fills.
Resum: En este artículo se discuten algunos resultados de un estudio cualitativo sobre las trayectorias familiares que siguen hombres y mujeres que han vivido la ruptura de una unión en la que hubo hijos. Primero se presenta el diseño de la metodología cualitativa y, luego, se ofrecen algunos resultados del trabajo de campo realizado en la primavera de 2008 en áreas metropolitanas de España donde el divorcio tiene una intensidad mayor. Las narraciones de nuestros biógrafos y biógrafas permiten comprender el significado mutante de la maternidad y la paternidad, en el proceso de (re)construcción de los vínculos familiares después de un divorcio, para identificar la permanencia o reproducción de los patrones de género existentes antes de la ruptura respecto al cuidado de los hijos.
Resum: In this paper we discuss some results obtained from a qualitative study about family trajectories followed by men and women who have children before a divorce. First of all we describe qualitative method design and, secondly, we present the main results. This qualitative study used in-depth interviews which were realised in different Spanish metropolitan areas where divorce has higher intensity in Spring 2008. Biographers' stories let us understand how maternity and paternity meaning changes during the process of (re)construction new family ties after a divorce in order to identify the permanence or reproduction of gender patterns related with children care before that rupture.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Demografia ; Biografies ; Divorci ; Gènere ; Biografias ; Divorcio ; Género ; Demography ; Biographies ; Divorce ; Gender
Publicat a: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 69 (2010) , p. 141-166, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/54610


26 p, 178.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2014-04-04, darrera modificació el 2023-06-12



   Favorit i Compartir