Fish health challenge after stress : indicators of immunocompetence
Tort Bardolet, Lluís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Balasch Alemany, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Mackenzie, Simon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Data: 2004
Resum: Changes in the nervous and endocrine systems of fish after stress episodes have consequences on their immune system and thereby affect the ability to maintain immunocompetence. Fish mainly depend upon innate immune responses, which include a rich and powerful array of mechanisms, that appear to be more potent than in higher vertebrates. Thus, fish provide a unique model to understand the evolution of immune defence system. When the organism is challenged by an antigen or by stressors, a number of responses of reactive nature are engaged in an attempt to counteract the threat and recover homeostasis. However, if the challenge is maintained, changes in the immune system become chronic, and suppression can be observed in several key immune mechanisms, leading to maladaptation. Therefore, the time factor is of key importance in immune assessment. Taking into account this dynamic pattern of infection and stress, specific indicators should be identified in order to detect functional changes in the immune system. Furthermore, there is a need for specific markers that reflect either activation in the initial stages or suppression in response to a chronic challenge.
Resum: Els canvis en els sistemes nerviós i endocrí després d'episodis d'estrès generen conseqüències en el sistema immunitari que influeixen en la capacitat de mantenir la immunocompetència. Els peixos depenen especialment de la resposta immunitària innata, un ampli conjunt de mecanismes que sembla que actuïn amb més potència que en vertebrats superiors. Així, els peixos es troben en una posició evolutiva única per a comprendre els models de mecanismes de defensa en els vertebrats. Quan l'organisme és afectat per un antigen o per situacions que provoquen estrès, s'inicien una sèrie de respostes de naturalesa reactiva per a contrarestar-ne els efectes i recobrar l'homeòstasi. Altrament, els canvis en el sistema immunitari esdevenen crònics i es pot observar una depressió en alguns mecanismes immunitaris que acaben amb una mala adaptació. Per tant, el factor temps és clau en la determinació de la resposta immunitària. Tenint en compte aquest patró dinàmic en la infecció i l'estrès, és important determinar indicadors específics que detectin canvis funcionals del sistema immunitari dels peixos. Els marcadors més apropiats són els que indiquen tant una activació dels mecanismes immunitaris en els estadis inicials com una depressió en situacions cròniques.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Immune suppression ; Peix ; Stress ; Fish health ; Immune indicators
Publicat a: Contributions to science, Vol. 2, Núm. 4 (2004) , p. 443-454, ISSN 1575-6343

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Contributions/article/view/157741


12 p, 603.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2014-05-06, darrera modificació el 2023-07-11



   Favorit i Compartir