Anàlisi de la relació entre variables fisiològiques i conductuals del nadó prematur / autora: Sílvia Quer Palomas ; tesi dirigida per Francesc Botet Mussons, Carme Costas Moragas i Albert Fornieles Deu
Quer Palomas, Sílvia
Botet Mussons, Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Costas Moragas, Carme, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Fornieles Deu, Albert, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014
Descripció: 1 recurs electrònic (102 p.)
Resum: La supervivència dels nadons que neixen prematurament ha augmentat durant les últimes dècades degut a múltiples causes, entre elles, les millores en les cures neonatals. Néixer prematur implica un alt risc de patir problemes mèdics i cognitius a curt i llarg termini, ja que el fetus passa bruscament a un entorn que li és del tot desfavorable. Des dels últims trenta anys s'estan fent grans esforços per millorar aquest entorn extrauterí a fí de disminuir el risc dels possibles danys als que està sotmès el nadó prematur. El Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP) és un programa de cures neonatals que procura adaptar i individualitzar al màxim els tractaments i manipulacions que rep el nadó prematur ingressat a la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN). Els últims deu anys, el NIDCAP s'ha utilitzat com a tècnica d'avaluació per estudiar el dolor i l'estrès en prematurs. En aquest estudi hem volgut valorar com afecta al nadó prematur un procediment habitual no dolorós com és el canvi de bolquers. Hem mesurat un conjunt de variables fisiològiques juntament amb la conducta que valora la pauta d'observació NIDCAP. Els resultats obtinguts són comparables amb els que s'han trobat en altres estudis que han valorat procediments dolorosos i no dolorosos. Els nostres resultats mostren un conjunt de patrons fisiològics i de resposta conductual que defineixen les respostes dels nadons quan són sotmesos a manipulacions no doloroses.
Resum: The survival of premature infants has increased during the last decades due to multiple reasons, like improvements in neonatal care. A premature born implies a high risk of mental and health problems at short and long term for the infant, as the fetus goes sharply to an unfavourable environment. For the last thirty years, great efforts had been made to improve this extra-uterine environment, in order to reduce the risk related with the potential damage that the premature infant would face. The Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP) is a neonatal care program that aims to adapt the treatments and manipulations to each single premature infant hospitalized in a Neonatal Intensive Care Unit (NICU). During the last ten years, NIDCAP has been used as an evaluation method to study pain and stress in preterm infants. In this study, the effects of non-painful standard procedures, like diaper change, on premature babies has been evaluated. A set of physiological and behaviour variables has been measured with the NIDCAP behaviour observation sheet. The results are similar with other studies that had evaluated painful and non-painful procedures. The results show the existence of physiological and behavioural patterns in the response of premature infants to non-painful manipulations.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, 2013
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Matèria: Infants prematurs
ISBN: 9788449041600

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/129377


102 p, 7.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2014-06-11, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir