Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/118944
El Desarrollo rural y el capital social en el Cantón de La Cruz, Guanacaste, Costa Rica Edgar Eduardo Blanco Obando, doctorand ; Josep Lluís Espluga Trenc, Jordi Rosell Foxà, co-directors
Blanco Obando, Edgar Eduardo
Espluga, Josep, 1964-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Rosell, Jordi, 1955-, dir (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014
Descripció: 260 p.
Resum: La present investigació mostra els resultats dels anàlisis de la promoció del capital social realitzat pels actors impulsors del projecte de desenvolupament rural territorial executat entre el 2009 i el 2012 a la població costa-riqueya de La Cruz, amb la influència que el capital social va exercir sobre l'execució y resultat final del mencionat projecte de desenvolupament. L'estudi es va sustentar en el supòsit teòric que si els actors responsables d'impulsar el desenvolupament rural territorial aconsegueixen promoure capital social, creant confiança, solidaritat, xarxes de suport i d'informació entre la població, llavors els projectes s'executaran amb un major èxit i aconseguiran un major desenvolupament rural a la regió. L'anàlisi del divers material bibliogràfic, la conversa amb experts en el desenvolupament rural i la compilació d'informació de camp a través d'entrevistes en profunditat aplicades a pobladors de La Cruz, tant relacionats com no relacionats amb el projecte de desenvolupament, va permetre evidenciar que l'enfocament territorial no és tan efectiu en poblacions rurals pobres i enrederides com La Cruz, on els habitants prefereixen dirigir els recursos pel desenvolupament a la solució de les necessitats bàsiques, en lloc de modernitzar les seves unitats productives, crear productes innovadors e inserir-se als mercats internacionals per tal de generar riquesa i aconseguir el desenvolupament d'acord a la perspectiva territorial. Finalment, la promoció del capital social limitada a les associacions comunals relacionades amb el projecte de desenvolupament impedeix la seva expansió entre la major part de la població, la qual cosa és necessària per generar la confiança i el recolzament necessari per evitar la intromissió d'interessos clientelistes i obtenir els majors beneficis per millorar la qualitat de vida i el nivell de desenvolupament de la població en general; la qual cosa atorga al capital social el mateix nivell d'importància que altres recursos com els diners o el recolzament tècnic especialitzat, primordial per aconseguir l'èxit dels programes territorials de desenvolupament rural.
Resum: La presente investigación muestra los resultados del análisis de la promoción del capital social realizada por los actores impulsores del proyecto de desarrollo rural territorial, ejecutado entre 2009 y 2012 en la población costarricense de La Cruz, junto a la influencia que el capital social ejerció sobre la ejecución y resultado final de dicho proyecto de desarrollo. El estudio se sustentó en el supuesto teórico de que si los actores responsables de impulsar el desarrollo rural territorial consiguen promover capital social, creando confianza, solidaridad, redes de apoyo y de información entre la población, entonces los proyectos se ejecutarán con mayor éxito y conseguirán un mejor desarrollo rural en la región. El análisis de material bibliográfico diverso, la conversación con expertos en desarrollo rural y la recopilación de información en el campo a través de entrevistas en profundidad aplicadas a pobladores de La Cruz, tanto relacionados como no relacionados con el proyecto de desarrollo, permitieron evidenciar que el enfoque territorial no es tan efectivo en poblaciones rurales pobres y atrasadas como La Cruz, donde los habitantes prefieren dirigir los recursos para el desarrollo a la solución de las necesidades básicas, en lugar de modernizar sus unidades productivas, crear productos innovadores e insertarse en los mercados internacionales para así generar riqueza y lograr el desarrollo de acuerdo a la perspectiva territorial. Finalmente, la promoción del capital social limitada a las asociaciones comunales relacionadas con el proyecto de desarrollo impide su expansión entre la mayor parte de la población, lo cual es necesario para generar la confianza y el apoyo necesarios para evitar la intromisión de intereses clientelistas y obtener los mayores beneficios para mejorar la calidad de vida y el nivel de desarrollo de la población en general; sin duda, este aspecto otorga al capital social el mismo nivel de importancia que otros recursos como el dinero y el apoyo técnico especializado, básicos para lograr el éxito de los programas territoriales de desarrollo rural.
Resum: This investigation presents the results of an analysis done on the promotion of social capital as it was performed by the promoters of rural territorial development that took place between 2009 and 2012 in the Costa Rican town of La Cruz, along with the influence that social capital had over the execution and final results of said development project. The study was based on the theoretical supposition that if those responsible for promoting rural territorial development achieve the promotion of social capital creating trust, solidarity, networks of support and information amongst the population then such projects will be executed at a higher success rate and will accomplish a better rural development in the region. The analysis of diverse bibliographic material, the conversations with experts on rural development and the gathering of information in the field through interviews in applied depths to the inhabitants of La Cruz, whether involved with the project or not, provided evidence that the territorial focus is not as effective on rural populations that are impoverished and lagging as La Cruz, in which its inhabitants prefer to direct their resources towards the development of solutions to their basic needs instead of modernizing their unities of production, create innovative products and immerse themselves into international markets to generate wealth in order to achieve a development according to the territorial perspectives. Finally, the promotion of social capital, when only available to those communal associations involved with the development project, prevents its expansion throughout the majority of the population, this being necessary to generate the confidence and support required to avoid the intrusion of clientelist interests and to obtain major benefits in order to improve the quality of life and the level of development of the population in general; this would grant social capital the same level of importance as other resources such as money and specialized technical support which are bases for the success of territorial programs of rural development.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia, 2014
Nota: A la part superior de la portada: Tesi Doctoral per optar al Grau acadèmic de Doctor en Sociologia
Nota: Descripció del recurs: 25 de juny de 2014
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Abstract en castellà, en català i en anglès
Document: doctoralThesis
Matèria: Política agrícola ; Cantón de la Cruz, Guanacaste (Costa Rica) ; Desenvolupament rural ; Infraestructura (Economia)
ISBN: 9788449044311

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/134666


260 p, 1.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2014-07-02, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir