Tendir cap a l'autosuficiència energètica a les Masies de la Vall del Mig
Etnotechnology (Grup de recerca)
Escursell, Oriol
Rodríguez, Paula
Viguera, Cristina
Boada, Martí, 1949- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Duch Cortinas, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Rieradevall, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Hierro Gutiérrez, Almudena, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 260 pag.
Resum: A la Vall d'Alinyà, al nord de la comarca de l'Alt Urgell, a Lleida, es realitza un estudi etnotecnològic com a model per tendir a l'autosuficiència energètica a les Masies aïllades de la Vall del Mig, seguint una doble metodologia. Per una banda s'ha elaborat un estudi etnogràfic sobre la tradició i la cultura de les Masies estudiades, obtenint uns resultats molt satisfactoris pel que fa a la participació. Els informants van destacar la revolució i el canvi d'hàbits que va suposar la connexió amb la Xarxa elèctrica general al 1980. Per un altre banda es va realitzar un inventari tècnic sobre els consums principals de les tres Masies de la Vall del Mig, sent la mitjana d'aquests de 4. 3 Teps/any. A més a més es van analitzar els recursos endògens locals, principalment la biomassa, i els resultats obtinguts van mostrar que la biomassa llenyosa de la Vall del Mig, és suficient per abastir les tres Masies i així reduir la dependència de fonts energètiques no renovables. Aquest estudi permet veure que les Masies són molt semblants però a la vegada tenen unes necessitats diferents, fet que provoca que les estratègies per tendir cap a l'autosuficiència energètica varien per cada Masia.
Resum: En la Vall d'Alinyà, situada al norte de la comarca del Alt Urgell, en Lleida, se realiza un estudio etnotecnológico como un modelo para así poder tender a la autosuficiencia energética en las Masías aisladas de la Vall del Mig, utilizando una doble metodología. Por una parte se ha elaborado un estudio etnográfico sobre la tradición i la cultura de las Masías estudiadas, obteniendo unos resultados muy satisfactorios en cuanto a la participación. Los informantes destacaron la revolución y el cambio de hábitos que supuso la conexión con la Red eléctrica general en el 1980. Por otro lado se realizó un inventario técnico sobre los consumos principales de las tres Masías de la Vall del Mig, siendo la media, de todas ellas, de 4. 3 Teps/año. Además se analizaron los recursos endógenos locales, principalmente la biomasa, y los resultados obtenidos mostraron que ésta es suficiente para abastecer a las tres Masías, permitiendo así, reducir su dependencia con fuentes energéticas no renovables. Este proyecto permite ver que las Masías son muy parecidas pero a la vez, con unes necesidades diferentes, hecho que comporta utilizar estrategias diferentes para tender hacia la autosuficiencia energética.
Resum: In Vall d'Alinyà, placed at the North region of Alt Urgell, LLeida, an etnotechnologic study with the purpose of tending to Self-sufficiency Energy in several Vall del Mig isolated country- houses is being done. This study is held taking into account a double methodology. On one side, an ethnographic study about traditions and culture of the studied Country-houses has been carried out, getting very satisfactory results in terms of participation. The informants emphasized the revolution and the change in common habits when they firstly began to connect to the Main Electrical Network in 1980. On the other hand, a technical inventory about the main consumptions of the three Vall del Mig country houses, was also carried out, being the average consumption value of 4,3 Teps/year. In addition, the endogenous resources were analyzed, mainly the biomass, and the obtained results showed that the wooden Vall del Mig biomass is enough in order to supply the three country houses and therefore, allowing them to reduced the dependence on no renewable energy sources. This study allows us to see that the three country houses are highly similar, but however, at the same time, they have different needs, which bring us to different strategies in each country house in order to tend to Self-sufficiency Energy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Fonts d'energia ; Alinyà (Vall) ; Fonts d'energia renovables ; Consum d'energia ; Autosuficiència ; Edificacions aïllades ; Eficiència ; Etnologia



Catàleg
39 p, 1.9 MB

Memòria
260 p, 7.3 MB

Annex
66 p, 4.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2014-07-07, darrera modificació el 2022-05-07



   Favorit i Compartir