El agua en la organización del espacio urbano : el caso de Sevilla y el Guadalquivir
Moral Ituarte, Leandro del (Universidad de Sevilla. Departamento de Geografía Humana)

Títol variant: L'aigua en l'organització de l'espai urbà: el cas de Sevilla i el Guadalquivir
Títol variant: L'eau dans l'organisation de l'espace urbain: le cas de Séville et du Guadalquivir
Títol variant: Water in urbain space management: the case of Seville and the Guadalquivir river
Data: 1997
Resum: La relación entre la ciudad de Sevilla y el río Guadalquivir constituye un laboratorio privilegiado en el que se pueden contrastar determinadas hipótesis sobre la naturaleza y la dinámica de las relaciones entre el agua y el espacio urbano. En este artículo se han elegido cuatro ideas generales sobre las que situar el análisis de este caso: el carácter complejo y dinámico de la relación entre el río y la ciudad, consecuencia de la combinación, históricamente cambiante, de oportunidades y de problemas; la importancia del régimen hidrológico específico para la comprensión de las características de cada caso; la evolución desde un modelo de relación fundado en el dominio y el aprovechamiento hacia un nuevo paradigma definido por la voluntad de integración, y, por último, la especial importancia de la intervención pública en los espacios fluviales y la variedad de los patrones a que responden.
Resum: La relació entre la ciutat de Sevilla i el riu Guadalquivir constitueix un laboratori privilegiat on es poden contrastar determinades hipòtesis sobre la natura i la dinàmica de les relacions entre l'aigua i l'espai urbà. En aquest article s'han triat quatre idees generals a partir de les quals se situa l'anàlisi d'aquest cas: el caràcter complex i dinàmic de la relació entre el riu i la ciutat, resultat de la combinació històricament canviant, d'oportunitats i de problemes; la importància del règim hidrològic específic per a la comprensió de les característiques de cada cas; l'evolució des d'un model de relació fundat en el domini i l'aprofitament cap a un nou paradigma definit per la voluntat d'integració, i, per últim, l'especial importància de la intervenció pública en els espais fluvials i la varietat dels patrons als quals responen.
Resum: La relation Séville-Guadalquivir constitue un laboratoire privilégié qui permet d'analyser certaines hypothèses quant à la nature et à la dynamique des rapports entre l'eau et l'espace urbain. Cet article présente quatre idées générales qui servent de cadre à l'analyse de ce cas: le caractère complex et dynamique de la relation fleuve-ville, comme conséquence de la combinaison, historiquement changeante, de circonstancesfavorables et de problèmes; l'importance du regime hydrologique spécifique dans la compréhension des caractéristiques de chaque cas; l'evolution d'un modèle de relation fondé sur la maîtrise et l'exploitation à un nouveau paradigme caractérisé par la volonté d'intégration; et, finalment, l'importance particulière de l'intervention publique sur les espaces fluviaux et la variété des modèles auxquels elle obéit.
Resum: The relationship between Seville and the Guadalquivir serves as an excellent laboratory in which to test various hypotheses on the nature and dynamics of the relationships between water and urban space. This article focuses on four general topics on which the analysis of the case is based: the complexity and dynamism of the river-city relationship, as a resultof the historically changing combination of opportunities and problems; the importance ofthe specific hydrological regime in understanding the characteristics of each case; the evolution from a relationship based on domination and exploitatation towards a new paradigm defined by the quest for integration; and lastly, the particular importance of public intervention on fluvial areas and the variety of patterns which they produce.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Ciudad ; Río ; Sevilla ; Guadalquivir ; Ciutat ; Riu ; Ville ; Fleuve ; Séville ; City ; River ; Seville
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 31 (1997) , p. 117-127, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/31639


11 p, 106.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir