La gestió de les inundacions als Països Baixos
Huisman, Pieter

Títol variant: La gestión de las inundaciones en Holanda
Títol variant: L'aménagement des inondations dans le Pays Bas
Títol variant: Flood protection in the Netherlands
Data: 1997
Resum: Aquest article descriu les principals etapes que històricament ha viscut la societat neerlandesa en la seva lluita contra les inundacions fluvials i els temporals de mar. La vulnerabilitat a les inundacions és causada per la intervenció humana en els cicles de la natura, així com pel canvi climàtic i l'augment del nivell del mar. Històricament i després de cada calamitat, han sorgit nous projectes i s'han portat a terme mesures per reduir l'impacte de futures inundacions. Això inclou una forta voluntat de participació social en la gestió de l'aigua, exemplificada per la creació de les juntes d'aigües, ja a l'edat mitjana. Més recentment s'ha atorgat una prioritat al control dels temporals de mar a causa del seu potencial més elevat per causar danys. No obstant això, les inundacions fluvials del 1993 i el 1995 motivaren una acció més decidida sobre els dics fluvials. S'han aconseguit marges de seguretat relativament amplis, però la lluita ha de continuar a fi de poder-se adaptar a augments futurs del nivell del mar.
Resum: Este artículo describe las principales etapas que históricamente ha vivido la sociedad neerlandesa en su lucha contra las inundaciones fluviales y los temporales de mar. La vulnerabilidad a las inundaciones se debe a la intervención humana en los ciclos de la naturaleza, así como al cambio climático y el aumento del nivel del mar. Históricamente y después de cada calamidad han aparecido nuevos proyectos y se han llevado a cabo medidas para reducir el impacto de futuras inundaciones. Ello incluye una importante voluntad de participación social en la gestión del agua, ejemplificada en la creación de las juntas de aguas, ya en la edad media. Más recientemente se ha dado prioridad al control de los temporales de mar, debido a su mayor potencial de causar daños. No obstante, las inundaciones fluviales de 1993 y 1995 han motivado una acción más decidida sobre los diques fluviales. Se han conseguido márgenes de seguridad relativamente amplios, pero la lucha ha de continuar a fin de poderse adaptar a futuros aumentos del nivel del mar.
Resum: Cet article décrive les principales époques que historiquement la société néerlandaise a vecu dans la lutte contre les inondations fluviales et les tempêtes de la mer. La vulnérabilité aux inondations est due à l'intervention humaine dans les cycles de la nature, ainsi que aux changements climatiques et à l'augmentation du niveau de la mer. Historiquement et après chaque calamité, ont surgi des nouveaux projets et ont été mise en place des mesures pour réduire l'impacte de futures crues et inondations. Ces mesures comprennent une forte volonté de participation social dans la gestion de l'eau, démontrée par la création, déjà dans le Moyen Âge, des «Conseils des Eaux». Récemment, il a été attribué le caracter de prioritaire au control des tempêtes de la mer dû à son potentiel pour provoquer des dégats. Néanmoins, les inondations fluviales des annés 1993 et 1995 ont provoqué une action plus solide sur les digues fluviales. Ont été obtenus des marges de sécurité relativement larges mais la lutte doit continuer à fin de pouvoir s'adapter aux futures crues de niveau de la mer.
Resum: This article describes the main steps undertaken by Dutch society in order to fight against river floods and storm surges. Vulnerability to flooding is caused by human interventions in natural cycles as well as by climatic change and sea level rise. Historically, after each disaster, new projects have arisen and steps have been taken to reduce the impact of future floods. Priority has been given to the control of storm surges due to their greater potential for disaster. The riverine floods of 1993 and 1995, however, prompted the revision of river dykes, and their strengthening. Relatively wide security margins have been achieved against both river floods and storm surges. However, the struggle must continue to provide for future climatic change and sea level rise.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Inundació fluvial ; Temporal de mar ; Gestió de l'aigua ; Països Baixos ; Inundación fluvial ; Gestión del agua ; Paises Bajos ; Inondation fluvial ; Tempête ; Aménagement de l'eau ; Pays Bas ; Flood ; Storm surges ; Flood protection ; Netherlands
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 31 (1997) , p. 57-81, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/31636


25 p, 206.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir