Millora Genètica [102673]
Jordana i Vidal, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària

Data: 2014-15
Resum: La Millora Genètica és una assignatura obligatòria de 6 ECTS que s'imparteix durant el 2n semestre del tercer curs del grau de Veterinària. Quant als objectius generals de l'assignatura, aquests consistiran en que l'estudiant adquireixi els suficients coneixements, teòrics i pràctics, que li permetin en el seu futur professional, analitzar i col·laborar de forma eficient en la gestió ‒des de la seva vessant genètica‒, de les poblacions animals domèstiques, tant en l'establiment de programes de conservació, programes de selecció i millora genètica convencional i selecció genòmica, com en el control genètic de malalties. Quant a objectius formatius concrets, els podem desglossar en: Adquirir coneixements per mesurar i quantificar la variabilitat genètica de les poblacions, tant a partir de dades moleculars com genealògiques. Analitzar de forma crítica els paràmetres de diversitat genètica d'una població i la seva relació amb altres poblacions. Decidir, en base als paràmetres obtinguts, els aparellaments més adients en una població, per mantenir la màxima variabilitat genètica ancestral. Entendre el model explicatiu de l'herència de caràcters complexos (poligènics) i la mesura d'aquesta 1 Millora Genètica 2014 - 2015 Entendre el model explicatiu de l'herència de caràcters complexos (poligènics) i la mesura d'aquesta variabilitat a partir del grau de semblança entre individus emparentats. Càlcul dels paràmetres genètics per a caràcters d'interès. Desenvolupar mètodes d'avaluació dels candidats a la selecció i entendre els factors que condicionen el progrés genètic en les distintes estratègies de selecció. Conèixer les implicacions dels diferents sistemes d'encreuaments com a eina de millora genètica. Adquirir una visió dels mètodes actuals de detecció de gens que afecten als caràcters complexos, i la seva aplicació en el context de la conservació, la millora genètica i el control de malalties. Analitzar exemples de programes de conservació, selecció i control de malalties en espècies domèstiques.
Resum: Animal Breeding focuses on theoretical and practical concepts regarding the polygenic architecture of domestic and wild animal species, this leading to conservation and selection programs. Within this context, population genetics concepts become of special relevance in order to characterize the genetic variability in current populations, and specific tools will be provided to keep this variability at a maximum though appropriate conservation programs. On the other hand, the genetic basis of quantitative phenotypic traits is proposed and discussed, this being the starting point to different mathematical approaches for the accurate prediction of the genetic merit of the breeding stock. Both genetic and genomic biostatistic tools are proposed as well as their impact on the subsequent response to genetic selection. Although prerequisites are not required to enroll in this subject, it would be desirable a basic knowledge on Mendelian genetics, molecular genetics and biostatistics.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Veterinària [2502445] ; Estadística Aplicada [2501919]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada [973] ; Grau en Veterinària [955]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 105.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2014-09-12, darrera modificació el 2023-10-27



   Favorit i Compartir